МИСНИК Вадим Дмитрович

МИСНИК Вадим Дмитрович

821(477.51)
Д 54
Дністран, Оксана.
  Зелен-цвіт [Текст] : вірші
/ Оксана Дністран. – Львів : Сполом, 2021. – 63 с. : іл.
  “Зелен-цвіт” – дебютна збірка Оксани Дністран. У книзі авторка у поетичній формі ділиться власними роздумами про оточуючий світ, про суть людських відносин, майстерно описує красу природи. Вірші, які увійшли до збірки, різнопланові як за тематикою, так і формою.
821(477)
Д 52
  Для тебе [Текст] : літ. альманах / [упоряд. Л. С. Стасюк]. – Хмельницький : Стасюк Л. С., 2023. – 199 с. : іл.
  Альманах "Для тебе" – це результат важкої праці і співпереживань великої кількості людей.
  До альманаху увійшли твори (лірика та проза), присвячені поняттям кохання, відносин між людьми, розлуки, зради, прощення та ін.
  Книга розрахована на широкий загал читачів.
94(477)
У 23
  Ув'язнені чорнобривці [Текст] / упоряд. Олена Лодзинська. – 2-ге вид. – Київ : Кліо, 2020. – 238 с. : [24] с. фот., іл.
  Це видання, на створення якого надихнули експонати Музею шістдесятництва, присвячено героїчній долі жінок-шістдесятниць: Надії Світличної, Катерини Зарицької, Дарії Гусяк, Марії Пальчак, Ірини Сеник, Ірини Стасів-Калинець, Стефанії Шабатури, Оксани Мешко та інших, чиї життєві дороги тісно переплелися не лише завдяки спільній справі – боротьбі за право бути українкою і мати власну державу на власній землі, а й через спільні важкі випробування, що їх долали ці тендітні, проте неймовірно міцні духом, жінки у мордовському таборі в Барашево, на засланні й на так званій волі – у великій "зоні", що мала назву Союз Радянських Соціалістичних Республік.
  У виданні використано матеріали з великого фотодокументального архіву Надії Світличної, табірні вишивки, малюнки, вирощені у зоні квіти, дбайливо засушені й дивом збережені, та спогади учасниць тих подій.
  Книжка розрахована на широке коло читачів.
  821(477)
  В 11
  В обіймах друзів [Текст] : зб. поезії / [уклад. та передм. Івана Стрижа]. – Харків : Віват, 2019. – 190 с.
  Представлена у цій книжці творчість українських поетів має ознаки високого духу, яскравого слова, патріотизму, любові до своєї землі, поваги до традицій українського народу та вболівання за майбутнє України. Запропоновані до уваги читача поетичні твори показують сучасне обличчя української поезії й доводять, що навіть у буремному й, на жаль, подеколи бездуховному сьогоденні повновода ріка українського слова не міліє.
  821(477)
  Д 81
  Дудка, Ганна Іванівна.
  Небесна Сотня [Текст] : [поезія]
/ Ганна Дудка. – Харків : Фоліо, 2019. – 219, [1] с.
  Нова поетична збірка присвячена Небесній Сотні. Авторка створила біографічні вірші про кожного про кожного з Героїв, які загинули у буремні дні протистояння на Майдані. Читач дізнається про Воїнів Світла через поетичні рядки, вірші торкаються найглибших струн душі.
  355.4(477)
  З-45
  Згурська, Марія Павлівна.
  Володимир Тітарчук та інші герої оборони Донецького аеропорту [Текст]
/ Марія Згурська. – Харків : Фоліо, 2020. – 125, [1] с.

 
  Володимир Тітарчук – капітан ЗСУ, танкіст 1-ї окремої танкової бригади. Учасник російсько-української війни, "кіборг", загинув у боях за Донецький аеропорт 17 жовтня 2014 року.
  Донецький аеропорт – це скеля і незборимий форпост українців. І всі його оборонці, без сумніву, герої. ДАП перестав діяти 26 травня 2014-го, коли терористи "брали" новий термінал. Українці відбили атаку. Наші вояки тримали оборону до вересня, але після Мінських угод атаки бойовиків відновилися і посилилися. Бої стали майже щоденними. За цю незламність ворог прозвав оборонців ДАП "кіборгами". 244 доби боїв: від травневих набігів сепаратистів, від жертв вересня 2014-го й до останніх зойків і відлунь моторошного січневого АДу. Загиблі, але нескорені.
  355.3(477)
  Б 91
  Бура, Дар'я Миколаївна.
  Віталій Марків [Текст]
/ Дар'я Бура. – Харків : Фоліо, 2020. – 150, [3] с.
  2014 рік. Війна з росіянами та підбурюваними ними жителями Донбасу стала страшною реальністю. Саме тоді найкращі та найвідданіші сини України, добровольці з Майдану рушили захищати Україну від ворога. Тоді ніхто не міг подумати, що ця війна затягнеться на роки.
  Віталій Марків – один із тих добровольців. Він залишив спокійне життя в Італії і повернувся додому, боронити країну. Та з 2017 року став заручником й учасником іншого фронту цієї війни.
  Довгі три роки український військовослужбовець перебував за ґратами в Італії: після років слідства, у 2019 році суд міста Павія засудив нацгвардійця до 24 років позбавлення волі: його звинувачували у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача, росіянина Андрія Міронова у травні 2014 року на сході України.
  Захист Марківа вважав вирок несправедливим. 29 вересня суд в Мілані розпочав розгляд апеляції у справі Віталія Марківа. Після вивчення додаткових матеріалів, наданих захистом, суд присяжних повністю виправдав Віталія. З листопада Марків залишив в'язницю суворого режиму і повернувся в Україну.
  821(477)
  М 22
  Мамалуй, Олександр Олексійович.
  Воєнний щоденник (2014-2015) [Текст]
/ Олександр Мамалуй ; [пер. з рос. Є. М. Тарнавського]. – Харків : Фоліо, 2018. – 283, [1] с.
  Перед вами – записки про війну, в якій довелося битися авторові та його товаришам.
  Їх писав не журналіст і не письменник, а піхотний снайпер. Писав на айфоні в наметах і будиночках базових таборів, у короткострокових відпустках і навіть у напівзруйнованій будівлі метеостанції Донецького аеропорту. А зводив їх у книгу, вже снайпер-прикордонник, який повернувся з 77-добового відрядження до Краю Великих Неприємностей. Зводив на тому ж подряпаному айфоні, під час нічних чергувань у резервній мобільній групі на заставі і під час перемир'я.
  Ця книжка не про героїв і не про святих, а про простих хлопців, які ризикнули головою заради того, щоб наша домівка не стала фронтом, про людей, які намагалися воювати добре, – тому, що билися за Батьківщину. Автор присвячує її всім бійцям і командирам роти снайперів 93-ї гвардійської чотири рази орденоносної мехбригади – і живим, і загиблим...
  94(477)
  У 45
  Українське століття (1921-2021) [Текст] : витоки, уроки, перспективи державотворення : нариси / [авт. кол.: Т. Водотика та ін. ; відп. ред. В. Смолій]. – Київ : Кліо, 2021. – 557, [1] с.
  Замість винниченківського "читання української історії з бромом" автори цієї праці задля кращого розуміння отриманих уроків та можливих перспектив державотворення пропонують новітню історію України "прочитати з олівцем". Відповідно період незалежності показаний в історичній ретроспективі останніх ста років – Першої світової війни, визвольній змагань, еволюції політичного статусу УРСР, вироблення державницького дискурсу у працях українських інтелектуалів. Внутрішньополітичні та соціально-економічні процеси після 1990 року показані скрізь призму протистояння з Росією спершу в дипломатичній, економічній, енергетичній, гуманітарній сферах, а від початку збройної агресії – і в безпековій сфері.
  Дослідження органічно поєднує конкретно-історичний виклад з розглядом проблемних сюжетів, дотичних до інтелектуальної історії та історії суспільно-політичної думки.
  Видання адресоване науковцям, політикам та держслужбовцям, студентам, а головне — тим читачам, які усвідомлюють, що немає простих рішень складних питань.
  94(477)
  В 51
  Випробовуючи долю, гартуючи волю: Україна й українці в ХХ – на початку ХХІ ст. [Текст] : у 3 кн. Кн. 3. Тридцять років Незалежності: виклики, випробування, відповіді / [авт. кол.: В. В. Головко, Л. Д. Якубова]. – Київ : Кліо, 2021. – 709, [1] с.
  Перетворення України ментальної на Україну реальну, народу – на націю, території – на державу є наскрізною смисловою віссю пропонованого трикнижжя. Геополітичні виклики, нелюдські випробування, високі пошуки і турботи повсякденного життя українців викладені в хронотопі "довгого українського сторіччя" – епохи Української революції і національно-визвольної війни, що розпочалася в 1917 році і триває досі.
  Третя книга присвячена добі Незалежності і сутнісно підсумовує тридцятиріччя українського посттоталітарного транзиту. Суперечності внутрішнього розвитку та геополітичні виклики, родові травми тоталітарної доби та ідеалістичні ілюзії як підоснова розбудови олігархічної республіки, трьох українських революцій новітнього часу та російсько-української війни є фокусом осмислення історичної долі України та українців у глобальному світі.
  Для всіх, хто хоче знати, зрозуміти і відчути Україну.
94(430)
В 90
  В'язні з України в концтаборі Маутгаузен: історія та пам'ять [Текст] / Ін-т історії України НАН України, Укр. ін-т нац. пам'яті, Посольство України в Республіці Австрія [та ін.] ; [упоряд.: Р. Берндл, М. Кальтенбруннер, Т. Пастушенко]. – Київ : Фенікс, 2020. – 352, [24] с. : іл., фот.
  Головна мета написання цієї книги – спробувати дати відповідь на питання: хто такі в'язні з України й скільки їх було? Як вони згадують і що розповідають про виживання в концтаборі Маутгаузен? Основний зміст складають інтерв'ю з колишніми в'язнями, записані спеціально для цього видання, а також під час різних дослідницьких проектів, зокрема з архіву Меморіального музею концтабору Маутгаузен, Архіву усної історії "Та сторона" Міжнародного товариства "Меморіал" (Москва). Публікуються також біографії радянських військовополонених, які реконструювали їх рідні.
  У вступній статті представлені попередні результати дослідження архівних матеріалів, обґрунтовуються дані про перебування в цьому концтаборі понад 20 тисяч чоловіків та жінок з України. Дослідження Маттіаса Кальтенбруннера присвячене унікальному випадку – повстанню радянських офіцерів у 20-му блоці Маутгаузена, їх втечі та повоєнній історії формування оповіді про ці події тими, хто вижив. У книзі використані фотографії з Федерального архіву в Берліні.
  Книга розрахована на широке коло читачів.
358.1(477)
К 17
Калашніков, Олег.
  Захисники, які ступили за межу життя [Текст] : кн. нарисів про воїнів 26 артилерійської бригади ім. генерпал-хорунжого Романа Дашкевича та 14 батальйону територіальної оборони "Черкаси", які загинули у російсько- українській війні у 2014–2015 рр.
/ Олег Калашніков. – Житомир : Бук-Друк, 2023. – 310 с. : іл., фот.
  Ця книга є даниною шани мужності та самопожертві воїнам 26 артилерійської бригади та 14 батальйону територіальної оборони "Черкаси", які загинули у 2014–15 роках, захищаючи Незалежність Української держави у російсько-українській війні XXI століття.
  П'ятнадцять художньо-документальних нарисів створених за спогадами родичів, друзів, вчителів, однокласників, товаришів по службі, сусідів, які знали полеглих захисників і в пам'яті яких вони продовжують жити.
  Кожному нарису передує вірш-присвята.
355.4(477)
Х 22
Харченко, Геннадій Олександрович.
  Щоденник артилериста [Текст]
/ Геннадій Харченко ; [передм. Ю. Є. Бутусова]. – Харків : Фоліо, 2019. – 282, [2] с. : фот. – (Воєнні щоденники) (Своя війна).
  Геннадій Харченко – історик, перекладач і економіст за освітою, мешканець Запоріжжя. Навесні 2014 року Геннадій добровільно прийшов до військкомату, а влітку став командиром гармати у третій гаубичній батареї 55-ї окремої артилерійської бригади. Найважливіші події періоду активної участі артбригади в АТО відтворені в книзі.
  У створенні книги авторові допомогали бійці 55-ї окремої артилерійської бригади і волонтери фонду "Сестри Перемоги". Книга оповідає про людей, котрі вирішили взяти в руки зброю, щоб відстояти свою честь і своє право жити вільно на своїй землі. А також про тих, хто брав найактивнішу участь і надавав допомогу в становленні і розвитку підрозділів Запорізької бригади.
  "Щоденник артилериста" розповідає про війну без пафосу, надриву і високих нот. Автор майже не вживає слово "герой", не тому що таких поряд з ним не було. Просто війна – важка робота.
94(477)
В 62
Водотика, Сергій Григорович.
  Українці в арміях світу [Текст]
/ Сергій Водотика, Тетяна Водотика. – Харків : Vivat, 2019. – 253, [2] с. : іл., фот. – (Історія та політика).
  У книжці наведено біографії видатних, але малознаних українців, які через бездержавний статус України опинилися "по різні сторони барикад" у війнах буремного XX століття і значно вплинули на розвиток науки, мистецтва, культури, політики та військової справи провідних західних демократій.
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється