03.11.2017
1329

  2-3 листопада у Національному центрі ділового та культурного співробітництва "Український Дім" (м. Київ) відбувся Форум неформальної освіти дорослих "Освіта дорослих і розвиток громадянського суспільства",  що перейняв естафету від Європейської асоціації освіти дорослих (EAEA). Оскільки у 2017 році EAEA проводить заходи та кампанії, організовані інституціями освіти дорослих по всій Європі під гаслом "2017 рік: рік освіти дорослих в Європі – сила та радість навчання". Таким чином EAEA відзначає вплив та переваги освіти дорослих, об'єднує європейські організації освіти для дорослих, щоб продемонструвати як навчання дорослих може покращити життя та перспективи громадян в Європі як на особистому так і на професійному рівні.
  У Форумі взяла участь Олена Попович, завідувач відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка, як координатор проекту "У Всесвітній мережі всі покоління", у рамках якого відбувається навчання користувачів бібліотеки поважного віку основам комп'ютерної грамотності та основам роботи в інтернеті.
  Метою Форуму стало формування єдиного простору для професійної взаємодії та обміну досвідом провайдерів освітніх послуг для дорослих, а також визначення перспектив розвитку такої неформальної освіти дорослих.
  На початку Форуму неформальної освіти дорослих відбулося пленарне засідання, модератором якого виступила академік-секретар Відділення професійної освіти і освіти дорослих НАПН України Нелля Ничкало. З вітальними словами виступили Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України; Василь Кремень, Президент НАПН України; Беттіна Бранд, Регіональний директор DVV International в Україні, Білорусі, Молдові; представники Посольства Німеччини. На засіданні з доповідями виступили Лариса Лук'янова, Голова Української асоціації освіти дорослих; Пер Хансен, Президент Європейської асоціації освіти дорослих; Тетяна Клуберт, в.о. завідувача кафедри освіти дорослих і позашкільної освіти Католицького університету Айхштетт-Інгольштадт.
  На чотирьох паралельних сесіях обговорювалися питання щодо навчальних програм з громадянської освіти: сучасні вимоги до змісту та методів (модератор Юрій Петрушенко); освіти для людей похилого віку та активне громадянство (модератор Анна Моргун); місто, що навчається у формуванні активного громадянина (модератор Сергій Прийма); практичні аспекти співпраці педагогів-андрагогів і центрів освіти дорослих в Україні у формуванні громадянського суспільства (модератор Тамара Сорочан).
  Третя частина Форуму неформальної освіти дорослих "Освіта дорослих і розвиток громадянського суспільства" розпочалась з обговорення актуальних проблем професіоналізації і якості освіти дорослих в Україні (модератор Аніта Якобсоне). Висвітили роль освіти дорослих у розвитку економічної активності різних категорій населення: соціальне підприємництво (модератор Роман Дрозд). Визначили роль центрів освіти дорослих у стимулюванні громадських ініціатив (модератор Наталія Косик). Говорили про участь внутрішньо переміщених осіб у розбудові громадянського суспільства (модератор Анатолій Засоба).
  Також відбулися майстер-класи, презентації, історії успіху діяльності центрів освіти дорослих щодо досвіду реалізації інноваційних освітніх проектів. І наостанок відбулося підсумкове пленарне засідання (модератор Остап Стасів "Відкритий університет майдану") та нагородження переможців Першого загальноукраїнського конкурсу кращих проектів у сфері освіти дорослих в рамках Європейського року освіти дорослих.

result_1 result_3 result_8
result_23319528_1706151379459826_1605667675550551825_n result_5 result_2
result_6 result_4  result_7
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється