22.05.2019
1003

  22 травня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася лекція "Мовна практика сьогодення: здобутки і перспективи" кандидата філологічних наук, доцента Тетяни Леонідівни Хомич. Лекція була цікавою, змістовною та зібрала дуже багато слухачів, яких ледь змогло вмістити приміщення.
  Лектор торкнулася важливих питань історії становлення української мови в умовах утисків і посягань шовіністичної російської та радянської політики. Обґрунтовано тезу про те, що основні проблеми й ненормативне використання слів в українській мові пов'язано з політикою зросійщення та нівелюванням семантики українських слів і заміною їх на русизми. В ході розмови були розглянуті конкретні приклади і слова, які є показовими у контексті псування мови, хоча й дуже розповсюджені.
  Окрему увагу було приділено фемінітивам та фемінативам (слухачі дізналися, в чому різниця).
  Обґрунтовано думку про те, що насильницьке насадження поняття ґендеру й примусового використання фемінітивів повсякчас (офіцерка, кандидатка, менеджерка, міністерка, адвокатеса тощо) – це політичний хід, спрямований на плюндрування мови й приниження українців та не є нормою української мови. Було наголошено також на тому, що та мета, а саме подолання сексизму, яку проголошують апологети гендеру і на яку виділяють шалені кошти, в Україні насправді викликає і несе в собі ще більше проявів сексизму і викликає зворотню реакцію у адекватних людей.
  В українській мові існує достатньо варіантів як вказати на стать людини (приклад: пані міністр, директор прийшла тощо).
  Тож не варто плюндрувати рідну мову через тимчасові тенденції, до яких ще й намагаються примусити. Варто шанобливо ставитися до своєї мови, плекаючи її чистоту, а історія все розставить на свої місця.
  Бібліотекарі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготували та прокоментували книжкову виставку "Любіть рідну мову".

Освітня асамблея Чернігів

result_IMG_9622 result_IMG_9654 result_IMG_9623
result_IMG_9641 result_IMG_9634 result_IMG_9632
result_IMG_9660 result_IMG_9662 result_IMG_9664
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється