28.12.2019
626

14   Черговим посібником поповнилась серія біобібліографічних покажчиків "Історики та краєзнавці Чернігівщини", започаткована 2003 року ОУНБ імені В. Г. Короленка та Чернігівською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України. Побачив світ 26 випуск серіалу присвячений науковій діяльності педагога, історика та краєзнавця, завідувача кафедри історії України Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних наук імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Олександра Яковича Рахна.
  Олександр Рахно народився 26 грудня 1959 р. у с. Вяртсиля Сортавальського району Карельської АРСР (нині – Республіка Карелія), куди після закінчення Білоцерківського сільськогосподарського інституту на посаду головного зоотехніка радгоспу "Іскра" був направлений його батько Яків Сергійович Рахно. У 1963 р. родина повернулася на Чернігівщину. Дитячі роки О. Я. Рахна пройшли у селах Іванівка Борзнянського та Довжик Чернігівського районів, де його батько очолював зооветеринарну службу у місцевих сільгосппідприємствах. З 1965 р. родина мешкала в Чернігові.
  Після закінчення школи з вересня 1977 по травень 1978 рр. О. Я. Рахно працював слюсарем на Чернігівському радіоприладному заводі, а потім з травня 1978 р. по травень 1980 р. перебував на військовій службі.
  У 1980–1985 рр. О. Я. Рахно навчався на історичному факультеті Чернігівського державного педагогічного інституту імені Т. Г. Шевченка і отримав кваліфікацію вчителя історії, суспільствознавства та радянської держави і права.
  З лютого 1992 р. і по сьогодні Олександр Рахно працює у Чернігівському державному педагогічному інституті імені Т. Г. Шевченка (нині – Навчально-науковий інститут історії та соціогуманітарних наук імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка).
  У жовтні 2003 р. у Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна О. Я. Рахно захистив кандидатську дисертацію "Олександр Русов у науковому і громадсько-політичному житті України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.)".
  О. Я. Рахно автор понад 100 наукових та методичних праць, зокрема, монографії "Чернігівські земці (історико-біографічні нариси)" (Чернігів, 2009), біобібліографічних довідників "Олександр Олександрович Русов" (Чернігів, 2004), "Голови Чернігівської губернської земської управи" (Чернігів, 2013), а також один з упорядників збірників документів та матеріалів "Батурин: сторінки історії" (Чернігів, 2009, 2012), "О. О. Русов. Щоденники та спогади" (Чернігів, 2011), "В. М. Хижняков. Чернігівська старовина" (Чернігів, 2016), "Чернігівська губернія у роки Першої світової війни" (Чернігів, 2017).
  Олександр Рахно – член Національної спілки краєзнавців України та заступник голови правління її Чернігівської обласної організації.
  Біобібліографічний покажчик "Олександр Якович Рахно" продовжує серію "Історики та краєзнавці Чернігівщини". Укладачем його є професор Олександр Коваленко.
  Бібліографію праць О. Я. Рахна розташовано за принципом прямої хронології, у межах років – наступним чином: окремі праці, статті із наукових збірників та часописів в алфавіті назв; публікації про О. Я. Рахна – у прямій хронології. Посібник супроводжується допоміжним довідковим апаратом, що складається з іменного та географічного покажчиків.
  Біобібліографічний покажчик "Олександр Якович Рахно" розрахований на науковців-істориків, краєзнавців, музейних і бібліотечних працівників, вчителів, усіх, хто цікавиться історією та культурою України й Чернігівщини зокрема.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється