Віртуальна виставка "Чернігівськими шляхами Кобзаря"

Віртуальна виставка "Чернігівськими шляхами Кобзаря"

20.05.2020
516

  22 травня – пам’ятний день в історії України. Цього дня 1861 року відбулося перепоховання Тараса Григоровича Шевченка (1814–1861) на Чернечій горі поблизу Канева.
   З цієї нагоди пропонуємо до вашої уваги віртуальну виставку "Чернігівськими шляхами Кобзаря", яку підготувала завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова.
   Любов’ю та пошаною оточене ім’я Тараса Григоровича Шевченка на Чернігівщині, де він провів багато часу, перебуваючи в Україні. На Чернігівщині Т. Г. Шевченко був не один раз. Тут він створив ряд своїх безсмертних творів, а також безліч малюнків та картин. Мальовничий і колоритний наш Поліський край знайшов своє відображення у поетичних творах і повістях Т. Г. Шевченка, великому листуванні та щоденнику, відомому під назвою "Журнал".
   Восени 1860 року Поет тяжко захворів. Лікарі знайшли у нього органічний розлад печінки і серця, водянку. Вранці 10 березня 1861 року Тарас Григорович Шевченко помер.
   Поховали Кобзаря на Смоленському кладовищі у Петербурзі. Українська громада, повернувшись додому, чітко усвідомила, що необхідно перевезти прах Великого Кобзаря в Україну. Адже у своєму "Заповіті" Тарас Григорович Шевченко просив поховати його "серед степу широкого, на Вкраїні милій", десь на дніпрянських кручах. Місцем поховання було обрано Чернечу гору поблизу Канева. Клопотання українців задовольнили.
   10 травня (за новим стилем) 1861 року труну з тілом Шевченка поїздом повезли до Москви. Звідти кіньми – в Україну, через Чернігівщину. Скорботний шлях пролягав через Атюшу – Батурин – Доч – Шаповалівку – Борзну – Оленівку – Комарівку – Ніжин – Володькову Дівицю – Носівку – Козари – Козелець – Сираї – Київ. На всьому шляху траурний кортеж зустрічали і проводжали тисячі людей.
Так крок за кроком траурна процесія наближалася до місця призначення. 22 травня 1861 року на Чернечій горі в Каневі відбулося урочисте поховання Поета. Насипали високу могилу.
   Чернігівщина пам’ятає Великого Кобзаря. Чернігівщина – край, де Тарас Шевченко проводив багато часу, відвідуючи близьких друзів і однодумців, надихаючись на написання поетичних та малярських творів. Іменем Кобзаря названі населені пункти Чернігівської області, вулиці і площі, навчальні заклади, театр у Чернігові, споруджені і пам’ятники Поетові.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється