31.07.2020
430

  Сергій Іванович Кучук-Яценко – гордість української науки

 Кучук-Яценко 2 серпня виповнюється 90 років Сергію Кучуку-Яценку – академіку Національної академії наук України, доктору технічних наук, професору, члену-кореспонденту Академії наук України.
  Народився Сергій Іванович 1930 року в Житомирі в родині службовця. Вищу освіту здобув у Київському політехнічному інституті. Від 1953 року наукова діяльність Сергія Кучука-Яценка пов'язана з Інститутом електрозварювання ім. Є. О. Патона, де він подолав шлях від інженера до заступника директора, яким працює з 1986 року.
  Сергій Кучук-Яценко вивчав фізико-металургійні особливості формування з'єднань у твердій фазі, досліджував швидкоплинні процеси під час нагрівання елементарних контактів між деталями за високих концентрацій енергії, що допомогло визначити нові напрями вдосконалення процесу оплавлення. У результаті досліджень були виведені закономірності теплофізичних та деформаційних процесів, що відбуваються при контактному стиковому зварюванні деталей із різноманітних матеріалів, і це дало нове пояснення природи формування з'єднань у твердій фазі.
  Результати досліджень покладено в основу розробок нових способів безперервного оплавлення – імпульсного й пульсуючого, які запатентовані в багатьох країнах та успішно застосовуються в різноманітних галузях промисловості.
  Під керівництвом С. І. Кучука-Яценка розроблено унікальні технології пресового зварювання та обладнання для їх реалізації, яке не має аналогів у світовій практиці, зокрема установки для зварювання залізничних рейок, магістральних трубопроводів у польових умовах, великогабаритних вузлів із високоміцних алюмінієвих сплавів, що застосовують в авіації і ракетобудуванні.
  1966 року за конструкцію машин для стикового зварювання рейок, які застосовують під час ремонту і спорудження безстикових залізничних колій, Сергію Івановичу у складі колективу вчених присуджено Ленінську премію. 1976 року його відзначено Державною премією УРСР за створення та промислове впровадження нової технології й високоефективних складально-зварювальних комплексів для серійного виробництва великогабаритних конструкцій з уніфікованих елементів. 1986 року за розроблення технологій та обладнання для контактного стикового зварювання конструкцій з високоміцних алюмінієвих сплавів Сергій Кучук-Яценко отримав Державну премію СРСР. Останніми роками увага науковця зосереджена на дослідженнях особливостей формування у твердій фазі з'єднань різнорідних і важкозварюваних матеріалів, а також визначенні алгоритмів якості з'єднань.
  Сергій Іванович добре відомий своєю активною громадською діяльністю. Він – засновник і перший президент Українського товариства зварювальників, входить до складу його правління, член товариства зварників США й Англії, заступник голови вченої ради Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона і заступник головного редактора журналу "Автоматическая сварка".
  Сергій Кучук-Яценко – гордість української науки, і його заслуги відзначені орденами князя Ярослава Мудрого, Трудового Червоного Прапора (двічі), "Знак Пошани", медалями. 1998 року йому присуджено звання "Заслужений діяч науки і техніки України", а 2000 року вченого нагороджено премією ім. Є. О. Патона за наукову працю "Зварювання у твердій фазі".

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється