Бути письменником – це не стиль життя, а поклик душі

Бути письменником – це не стиль життя, а поклик душі

09.06.2021
391

  9 червня у Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка відбулася творча зустріч з письменниками рідного краю Валентиною Михайленко, Оленою Печорною, Тетяною Сидоренко, Володимиром Вороною в рамках культурно-просвітницького проєкту "Видатні жінки Чернігівщини".
  Захід розпочався з привітальних слів радника голови ОДА з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків Юлії Заїки, почесної голови ГО “Спілка жінок Чернігівщини” Ірини Дорожкіної, директорки Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інни Аліференко. На зустріч з письменниками також завітали в. о. директора Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай, в. о. директора Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА Андрій Шемець, бібліотекарі шкільних бібліотек, представники громадськості, користувачі бібліотеки.
  Далі ведуча заходу Надія Заваліна назвала найвідоміших жінок-літераторок, які народились і працювали на Чернігівщині в ХІХ–ХХ ст. та залишили після себе цікаву літературну спадщину. Це:

  Христина Олексіївна Алчевська (16.03.1882–01.08.1931) – українська письменниця, драматургиня, прозаїк, поетеса й педагогиня. Дочка відомої української педагогині Х. Д. Алчевської (1841–1920) – уродженки Борзни;

  Ганна Барвінок (Олександра Михайлівна Білозерська; 05.05.1828–06.07.1911) – українська письменниця, дружина Пантелеймона Куліша. Народилася на хуторі Мотронівка (тепер – у складі села Оленівки Борзнянської ОТГ). Там і похована;

  Марія Миколаївна Грінченко (у дівоцтві Гладиліна; 1863–1928) – українська письменниця, перекладачка, педагогиня. Дружина українського письменника, педагога, вченого, громадсько-культурного діяча Бориса Грінченка. У 1894–1902 роках разом з родиною мешкала в Чернігові, залишила цікаві спогади про діяльність Чернігівської громади;.

  Любов Василівна Забашта – українська поетеса, драматург, прозаїк;

  Марко Вовчок (Марія Олександрівна Вілінська; 22.12.1833–10.08.1917) – українська та російська письменниця й перекладачка. Деякий час жила і працювала в Чернігові й на Чернігівщині (1851–1853 рр.);

  Лідія (Ладя) Михайлівна Могилянська (26.11.1899–06.06.1937) – українська поетеса. Дочка письменника Михайла Михайловича Могилянського, сестра прозаїка Дмитра Тася. Народилася в Чернігові. Жертва сталінських репресій;

  Любов Олександрівна Яновська (уроджена Щербачова; 30.07.1861–1933). Народилася в селі Миколаївці Борзнянського повіту (нині Борзнянський район). Походить із роду Білозерських. Прозаїк, драматург, громадська діячка.

  І нарешті настала черга творчих особистостей заволодіти глядацькою увагою! Як усе відбувалося та які враження залишились у наших відвідувачів, можна достеменно дізнатися з допису в соціальних мережах нашої партнерки й подруги бібліотеки Ольги Петренко: "Сьогодні в бібліотеці пройшов дуже цікавий захід, присвячений Жінці. Тетяна Сидоренко, Валентина Михайленко, Володимир Ворона – ці письменники (хоч і з екрана) так щиро розказували про своїх героїнь, творчість і світогляди, наповнювали мої житейські будні яскравим світлом. . Олена Печорна ж осіяла читальну залу щирістю і позитивною енергетикою та подарувала розкіш "живого" спілкування кожному. Дуже дякую організаторам заходу за подаровану красу!"

  Під час заходу було представлено виставку творів запрошених письменників та інших сучасних жінок-літераторок Чернігівщини.

  "Бути уважним до світу, бути гранично уважним до світу у всіх його проявах. Це дуже важлива риса письменника, яка може забезпечити йому шлях до порозуміння з аудиторією”. Цю істину всі запрошені письменники, без винятку, продемонстрували нам під час спілкування.

  Підготувала
  бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук
  Надія Заваліна

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється