"Вишите відлуння душі" Агнеси Ляшенко

"Вишите відлуння душі" Агнеси Ляшенко

15.09.2021
418

  Нещодавно в Мистецькій вітальні Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка відкрилася виставка вишитих ікон "Вишите відлуння душі" до 85-річчя від дня народження чернігівської майстрині, заслуженого майстра народної творчості України Агнеси Ляшенко.
  В експозиції представлено 26 вишитих бісером ікон. Особливістю є те, що майстриня вишиває не за готовими схемами, а за власними. Руки і лики святих теж вишиті, що відрізняє роботи Агнеси Ляшенко від робіт інших майстрів.
  Майстриня вишиває переважно ікони Чернігівщини. Спочатку вивчає літературу про ікону, розробляє ескіз, переносить його на тканину, а вже потім береться за голку.
  Головна тема творчості Агнеси Ляшенко – образи святих та видатних діячів православ'я України. Улюблений образ майстрині – Богоматір з немовлям.
  Виставка діятиме протягом місяця.

  Про майстриню

  Агнеса Денисівна Ляшенко народилася 11 вересня 1936 року в Чернігові. Закінчила Хіміко-фармацевтичний інститут у Ленінграді (1959 р.), за фахом – провізор. У 1991 р. вийшла на пенсію і почала займатись улюбленою справою – вишиванням.
  Основою робіт Агнеси Ляшенко є власні спостереження. Богородицю Оранту вишивала за відомим твором Алімпія Печерського. Святу Агнесу, свою покровительку, створювала за власною уявою.
  Всі роботи вишиті в техніці гобеленового шва, гладдю, канонічними кольорами: червоним, блакитним, зеленим, білим. Неповторного кольору додає оздоблення штучною срібною і золотою нитками. Останнім часом майстриня віддає перевагу вишиванню різнобарвним бісером. Вражають урочистістю роботи "Спас Нерукотворний", "Чудотворна Іверська", "Чудотворна Замилування", "Ісус Христос", "Ангел з золотим волоссям", "Микола Чудотворець".
  Споглядання ікон Агнеси Ляшенко хвилює душу, нікого не залишає байдужим, залучає глядача до відчуття й розуміння Божої любові, повертає віру в добро та милосердя.

  Доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор іконології і іконографії Київської Духовної Академії УПЦ Київського патріархату Дмитро Степовик про творчість майстрині: "Вишивані ікони пані Агнеси Ляшенко відновлюють велику і славну традицію українського сакрального мистецтва. Це місцеве чернігівське явище, яке достойне найвищої похвали".

  Підготувала Катя Скрипка,
  член НСЖУ,
  провідний бібліотекар відділу мистецтв

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється