"Круглий стіл" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова: до 145-річчя від дня народження українського громадсько-політичного діяча, історика літератури, академіка УАН"

"Круглий стіл" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова: до 145-річчя від дня народження українського громадсько-політичного діяча, історика літератури, академіка УАН"

21.10.2021
487

  21 жовтня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В. Г. Короленка зібралися дослідники та шанувальники наукової діяльності та громадсько-політичного життя історика літератури, академіка УАН і віце–президента ВУАН, автора унікальної праці "Історія українського письменства", безлічі наукових та публіцистичних книг та статей Сергія Олександровича Єфремова. Тут у межах засідання клубу "Краєзнавець" відбулося засідання за "круглим столом" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова: до 145-річчя від дня народження українського громадсько-політичного діяча, історика літератури, академіка УАН".
  Принагідно зауважимо, що захід був комбінований і у ньому взяли участь крім місцевих науковців-істориків, аспірантів, літераторів, журналістів, бібліотекарів, понад два десятки віддалених учасників.
  Захід відкрила директорка бібліотеки Інна Аліференко. Вона зазначила, що сьогодні така знакова постать в українській історії, як Сергій Єфремов заслуговує на значно більшу увагу та пошанування. І тому поява у 2020 р. першого наукового і водночас популярно написаного дослідження життя й творчості видатного вченого, яким є книга С. Іваницької та Т. Демченко "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці", стало справжнім проривом. Радує і той факт, що саме це видання Український інститут книги включив у перелік книг, які придбані для поповнення бібліотечних фондів у 2021 році.
  Книгу "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці" презентувала одна із її авторок, доктор історичних наук Світлана Іваницька із Запоріжжя. Пані Світлана долучилася до заходу дистанційно, у режимі Zoom-конференції, за що ми їй щиро вдячні.
  Чернігівський контекст презентованого дослідження представила чернігівська співавторка книги, гарний друг бібліотеки, кандидат історичних наук Тамара Демченко. Вона наголосила, що бібліотеки у сучасній Україні залишилися надійним та чи не єдиним притулком справжніх наукових книжок і подякувала працівникам ОУНБ імені В. Г. Короленка за можливість популяризувати історико-краєзнавчі видання у стінах чернігівської обласної книгозбірні.
  Також прозвучали повідомлення заступника директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, кандидата історичних наук Максима Блакитного (Книга С. Іваницької та Т. Демченко "Сергій Єфремов: "Це життя було одним суцільним подвигом неустанної праці". Рецензія); старшого наукового співробітника Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського, кандидата історичних наук Миколи Гороха (Сергій Єфремов про Чернігів та чернігівців: Щоденники (1923–1929); кандидата філософських наук Тамари Андрійчук з Чернігова (Сергій Єфремов і чернігівська родина Лебедів).
  З книжковою експозицією "Український інтелектуал Сергій Єфремов" ознайомила присутніх бібліотекар відділу краєзнавства Наталія Рослік.
  Підсумки засідання за "круглим столом" "Чернігів і чернігівці в житті та науковій спадщині Сергія Єфремова" підбив голова правління Чернігівської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, професор Олександр Коваленко.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється