Обласний семінар "Організація діяльності бібліотек Чернігівщини в сучасних умовах: підсумки і перспективи"

Обласний семінар "Організація діяльності бібліотек Чернігівщини в сучасних умовах: підсумки і перспективи"

28.03.2019
380
  28 березня до Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка на обласний семінар "Організація діяльності бібліотек Чернігівщини в сучасних умовах: підсумки і перспективи" завітали директори ЦБС, публічних бібліотек ОТГ та їх заступники по роботі з дітьми. Організатори заходу: Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації, Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, ГО "Чернігівське обласне відділення УБА".
  Приємним моментом семінару було підбиття підсумків роботи бібліотек за 2018 рік та нагородження переможців обласного рейтинг-конкурсу "Краща бібліотека року".
  До вітального слова та нагородження переможців ведуча заходу В. М. Примак, завідувач науково-методичного відділу, запросила начальника відділу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Л. Г. Артюхову та головного спеціаліста Н. В. Колозіну. Ліна Георгіївна привітала переможців, закликала і надалі брати участь у конкурсах й активно популяризувати свої бібліотечні заклади.
  Вже традиційно переможців відзначали у чотирьох номінаціях: "Краща центральна бібліотека", "Краща бібліотека для дітей", "Краща міська бібліотека" та "Краща сільська бібліотека". Цьогоріч отримали спеціальні дипломи та стали абсолютними переможцями конкурсу: Ніжинська ЦМБ ім. М. Гоголя, Бахмацька ЦРБ, Великощимельська сільська бібліотека Сновської ЦБС, Козелецька бібліотека для дітей. Грамотою Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА нагороджено: Носівську ПБ Носівської міської ради, Виблівську бібліотеку-філію Куликівської ЦБС, Борзнянську районну бібліотеку для дітей. Департамент висловив подяку: Борзнянській ЦРБ, Киселівській бібліотеці-філії Чернігівської ЦБС та Бобровицькій РДБ. Переможці конкурсу отримали цінні подарунки.
  І. М. Аліференко, директор Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, також привітала переможців і побажала присутнім сил і наснаги на нові звершення, висловила слова подяки представникам Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА за підтримку конкурсу "Краща бібліотека року" та зауважила, що бібліотека-переможець, як показує практика, здобуває підтримку місцевої влади.
  Більш детально Інна Михайлівна зупинилася на затверджених 6 лютого 2019 року постановою Кабінету Міністрів України Державних соціальних нормативах забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні, які передбачають обов'язковість відкриття та функціонування публічної бібліотеки в сільській місцевості на 500-800 осіб зони обслуговування за умови, що відстань між бібліотеками не перевищуватиме 3 км; та на Концепції реформування системи забезпечення населення культурними послугами (розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 січня 2019 року).
  Директор Чернігівської обласної бібліотеки для дітей Т. М. Клюй та директор Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва М. О. Латамарчук долучилися до привітань переможців, подякували за роботу у 2018 році й побажали наснаги на майбутнє.
  Цікавою інформацією і гарними презентаціями порадували аудиторію переможці конкурсу "Краща бібліотека року".
  О. Є. Єкименко, директор Ніжинської МЦБ ім. М. В. Гоголя, розповіла про соціокультурну, видавничу, проектну, краєзнавчу діяльність бібліотеки, поділилася інформацією про співпрацю з різними установами, творчими особистостями тощо.
  Директор Бахмацької ЦРБ С. М. Туз презентувала 12 кращих послуг бібліотеки, серед яких: молодіжний фестиваль читацьких історій, буккросинг, районний конкурс "Зірки читання", вуличні акції, бібліопікнік, обслуговування віддалених сіл, велобібліотека, бібліотека на санчатах тощо.
  Бібліотекар Великощимельської сільської бібліотеки Сновської ЦБС Ю. П. Слепцова стисло розповіла про бібліотеку, про співпрацю закладу зі старостою ОТГ та школою. Повідомила, що в бібліотеці постійно проводяться заходи спрямовані на патріотичне виховання читачів та на збереження народних традицій, діють різноманітні клуби, часто організовуються заходи, присвячені цікавим датам (День котів, День обіймів тощо).
  Завідувач Козелецької бібліотеки для дітей Л. Д. Чолован розповіла про фішку бібліотеки – виїзний ляльковий театр "Пізнайко", який діє з 1996 року і гастролює ближніми селами. Також працівники бібліотеки часто організовують для відвідувачів зустрічі з цікавими людьми: пожежниками, перукарями, лікарями, дизайнерами.
  Про можливості для функціонування бібліотек у рамках ЗУ "Про співробітництво територіальних громад", про повноваження органів місцевого самоврядування, сфери спільних інтересів, принципи, форми, правові основи та фінансування співробітництва розповіла радник з питань децентралізації та реформ Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Л. А. Чабак.
  Г. М. Вечерська, заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для дітей, проаналізувала роботу дитячих бібліотек Чернігівщини та відзначила найактивніших, а саме: Корюківську, Менську, Прилуцьку районні бібліотеки для дітей, Чернігівську міську бібліотеку для дітей ім. О. Довженка.
  Завідувач науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка В. М. Примак проаналізувала роботу бібліотек області за 2018 рік, виокремила позитиви та негативи їхньої діяльності.
  Директор Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва М. О. Латамарчук розповіла про успіхи роботи бібліотек з юнацтвом. Закликала гуртувати молодь, вивчати потреби громади і юнацтва, визначати пріоритетні напрямки в роботі з ними.
  Л. М. Притиковська, головний бібліотекар науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка, проаналізувала досвід роботи бібліотек в об'єднаних територіальних громадах Чернігівщини, згадала про цікаві клуби, які діють при публічних бібліотеках. Наостанок резюмувала, що бібліотеки в складі ОТГ можуть вдало функціонувати, якщо здобудуть прихильність місцевої влади.
  Про перші кроки в складі ОТГ, про складнощі, плани та перспективи поділилися: заступник директора Менської ПБ О. Г. Невжинська, директор Комарівської ПБ І. Ю. Холодняк, завідувач Любецької селищної бібліотеки Л. М. Бовда.
  Насамкінець заступник директора з наукової та інноваційної діяльності Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка А. М. Мальована надала поради та зауваження щодо роботи з ЕСМаР (Електронна система моніторингу базової мережі публічних бібліотек України).
  Присутні отримали на семінарі позитивні емоції та корисні знання.
 






















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється