Віртуальна книжково-інформаційна виставка "Джерело вивчення історії краю: до 150-річчя початку видання "Земского сборника Черниговской губернии"

Віртуальна книжково-інформаційна виставка "Джерело вивчення історії краю: до 150-річчя початку видання "Земского сборника Черниговской губернии"

21.10.2020
303
  Відділ краєзнавства пропонує віртуальну книжково-інформаційну виставку "Джерело вивчення історії краю: до 150-річчя початку видання "Земского сборника Черниговской губернии".
    "ЗЕМСКИЙ СБОРНИК ЧЕРНИГОВСКОЙ ГУБЕРНИИ" – друкований орган Чернігівського губернського земства. Започаткований у 1869 р., видавався як щомісячник з 1870 по 1912 рр., окремими випусками у 1913–1915 рр. Досить часто кілька чисел часопису об'єднувалися у один том.
   Уперше думка про необхідність створення земського періодичного органу на Чернігівщині виникла у червні 1867 р., коли на позачергових губернських земських зборах гласний М. Імшенецький запропонував видати "газету чи журнал, у якому б друкувалося все, що стосується місцевого земства". Ця пропозиція не залишилась непоміченою. Але дозвіл на видання щомісячника одержали лише за два роки. Адже становлення земської преси у Росії загалом відбувалося з великими труднощами і розтяглося на досить тривалий час. Земські друковані органи одразу ж опинялися під пильним наглядом адміністрації.
  1869 року вирішено було створити друкарню, керувати якою поставили Л. І. Глібова, який очолював роботу земської друкарні до 1893 року. Перший номер часопису побачив світ того ж таки року, а постійно, щомісяця "Земский сборник Черниговской губернии" став виходити з 1870 р.
    Таким чином, "Земский сборник Черниговской губернии" є одним з найважливіших комплексних джерел до вивчення історії, культури, економіки, освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, суспільного життя Чернігово-Сіверщини другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Тут зародилися кращі традиції журналістики нашого краю.
  На виставці "Джерело вивчення історії краю" представлені матеріали, які знайомлять не тільки з історією існування часопису "Земский сборник Черниговской губернии", науковою та громадською роботою його авторів, а і загалом з діяльністю Чернігівського земства.
  Виставку підготувала Тетяна Шумська, бібліотекар відділу краєзнавства.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється