"Український Моцарт" Максим Березовський

"Український Моцарт" Максим Березовський

19.08.2020
313

  Пропонуємо чергове повідомлення із серії "З історії музичної культури Чернігівщини", підготовлене бібліотекарем відділу краєзнавства Людмилою Студьоновою.
  Як стверджують дослідники життя і творчості композитора, вся його біографія, через відсутність левової частки документальних свідчень, міфологізована. Точно невідома дата його народження. Хоча у енциклопедіях пишуть, що Максим Березовський народився (16) 27 жовтня 1745 року, а трагічно помер 1777 року. Місто народження – Глухів Чернігівської губернії.
  Письменнику Нестору Васильовичу Кукольнику (1809–1868) належить історичне оповідання "Максим Созонтович Березовський". Із твору дізнаємося, що композитор народився в Україні. Місце народження не називається. Навчався у Києво-Могилянській академії. У вільний час писав свою музику, яка дуже сподобалася його вчителям. Саме вони і доповіли про здібності свого учня генералу Петру Олександровичу Рум’янцеву-Задунайському – президенту Малоросійської колегії та генерал-губернатору Лівобережної України. Той рекомендував юного Березовського в імператорські півчі до Петербурзької співацької капели. У Петербурзі Максимові сказали, що він талант і відправили до Італії, де він прожив понад десять років. Нестор Кукольник вказує, що у композитора було два брати – Іван й Терентій, і що вони військові. У Чернігові же проживав генеральний суддя Березовський, який до родини Максима не мав жодного відношення.
  Дані про батьків і місце народження композитора містяться у книзі українських письменників Юрія Колісниченка та Сергія Плачинди "Максим Березовський. Артем Ведель", яка побачила світ у Києві 1968 року у серії "Неопалима купина". Батько Максима Созонт Березовський з козацьким військом три роки ходив на татар і ляхів. Повернувшись, побрався з дівчиною Горпиною, яка весь цей час на нього чекала. Потім народився Максимко. Як стверджують автори книги, інших дітей у подружжя не було. Хлопчик зростав на власному батьковому хуторці Дубки під Глуховом. Та несподівано до них приїхав царський генерал Бурдєєв і пред’явив папірець на хутірець Созонта Березовського. Аби його повернути, той написав скаргу до Сенату і повіз її у Петербург. Шість років розглядалася ця справа. Весь цей час Созонт прожив у російській столиці, витрачаючи великі гроші. І переміг.
  Вдома побачив уже дев’ятирічного сина, наставником якого був отець Данило, священик церкви Святої Покрови міста Глухова. Напередодні смерті своєї Максим Березовський заповів саме йому всі папери, ноти з музичними творами. Від отця Данила композитор, перебуваючи в Італії, дізнався про смерть спочатку батька, а потім матері Горпини Григорівни. Після кончини Созонта Березовського його хутірець Дубки під Глуховом відсудив той самий генерал Бурдєєв.
  Чи встиг Максим Березовський одружитися? Існує інформація, що у жовтні 1763 року, коли композитор проживав в Італії, він побрався із танцівницею трупи Францині Ібершер. Але на Батьківщину повернувся сам. Навіть ім’я цієї жінки невідоме.
  Отже, у 1774 році Максим Созонтович Березовський приїхав до Петербурга славетним композитором, але вдома зустрівся із байдужістю урядовців. Йому обіцяли посаду директора Кременчуцької музичної академії, а натомість зарахували церковним півчим і капельмейстером Придворної співацької капели. А за три роки його не стало. Поширилися чутки, що він сам собі перерізав горло. Але сучасні дослідники вважають, що смерть композитора настала внаслідок інфекційного захворювання.
  Залишилась невідомою і доля багатьох його творів. Але не так давно сталася дивовижна подія. Американський диригент Стівен Фокс, досліджуючи архіви Ватикану, випадково натрапив на ноти українського композитора. Це була симфонія "До мажор", яку шукали з XVIII століття. Твір виконували у інших країнах за іншою назвою. Український диригент Кирило Карабиць вирішив повернути його в Україну. У 2016 році відбулась знаменна подія – у Києві у Національній філармонії вперше прозвучала симфонія "До мажор" Максима Березовського.
  Спадщина українського композитора входить до репертуарів багатьох музичних колективів. Це хорові твори, симфонії, унікальні зразки духовної музики, що ілюструють "золотий вік" української музики.
  Пам’ять про Максима Созонтовича Березовського свято зберігається в Україні. У Глухові встановлено пам’ятник композитору скульптора Інни Коломієць. Його ім’я носить дитяча школа мистецтв у Глухові, вулиці у Рівному та Чернігові. Цінують великого українця й в Італії. На фасаді Болонської музичної академії, всесвітньо відомому центрі культури та мистецтв, де брав уроки у добре знаного композитора падре Джованні Батіста Мартіні Максим Березовський, встановлено меморіальну дошку на його честь. Після Моцарта він став другим композитором-чужинцем, пам’ять якого вшановано у такий спосіб у цьому музичному закладі.





Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється