Філософ з міцною душею і мирним серцем

Філософ з міцною душею і мирним серцем

03.12.2021
433
  Григорій Сковорода народився в 1722 році на Полтавщині в сім'ї козака. Григорій Савич не мав вищої освіти (хоча були неодноразові спроби здобути її у кращих університетах Будапешта, Відня, Братислави та Галле), але сам досконало оволодів багатьма мовами (латинь, єврейська, грецька, польська, німецька, італійська та французька).
  До того ж він мав іще й музичний талант – прекрасно грав на флейті, органі, сопілці, скрипці, гуслях, лірі й бандурі.
  Григорій Сковорода був неординарною особистістю. Взяти хоча би факт його вчителювання в Харкові. Замість оцінок Григорій Савич писав "туповат", "туп", "весьма туп", "сущая бестолковщина". Або – "понятлив", "весьма понятлив", "наверное понятлив", "возможно не понятлив". Розумників оцінював званнями "остр", "весьма остр", "зверок вострой", тобто той, що знання хапає на льоту.
  За життя Григорія Сковороди не було надруковано жодного його твору, хоча в рукописному варіанті вони все-таки були. Але він був добре відомий.
  Загалом Григорій Сковорода написав 17 філософських творів та здійснив сім перекладів. Найвідоміші його твори – "Сад божественних пісень", "Жінка Лотова", "Байки Харківські".
  Інколи Григорій Савич підписував свої листи подвійним іменем Григорій вар Сава Сковорода, Даниїл Майнгард.
  Іще зі школи образ Григорія Сковороди асоціюється у багатьох з образом бродячого чоловіка, який ходив селами, проповідуючи свою філософію. Але це далеко не так. Він справді любив ходити пішки та влітку жив у лісах-полях, а взимку по хатах і монастирях. Але при цьому був надзвичайним аскетом, який полюбляв вишукані й дорогі речі. Так, наприклад, його друзі з елітних кіл щедро обдаровували Григорія Савича – висилали йому окуляри (а їх непросто було дістати в ті часи), найдорожчі інструменти, зроблені на замовлення за кордоном (бо на дешевих він не любив грати), сир пармезан (який привозили спеціально для нього з Європи). У торбинці мандрівного філософа завжди були елітні люльки з тютюном та пляшечка скобельського вина.
  Спав він не більше чотирьох годин на добу. Був завжди веселий, бадьорий, активний і добродушний. З однією сумкою через плече, з Біблією та сопілкою він мандрував селами і маєтками.
  Григорій Сковорода ніколи не мав сім'ї, власного дому й постійного доходу. Він жив то у одних, то у інших знайомих. Усе майно Григорія Савича було завжди з ним: рукописи, книжки, за поясом – сопілка, у руках – посох, на плечах – селянська свита.
  Григорій Сковорода під час своїх мандрів був нерозлучний із сопілкою. За переказами, він був вегетаріанцем. Григорій Савич вірив у правдивість сновидінь, тому коли одного разу у сні побачив, як люди їдять одне одного, то відмовився їсти м'ясо.
  Його улюбленою місцевістю було село Іванівка, що на Харківщині (нині Сковородинівка). Відчуваючи свою смерть, Григорій Сковорода в 1794 році прийшов сюди помирати. До обіду він скликав своїх друзів та весело провів з ними час. Потім пішов і викопав собі могилу в парку, уславши її дубовим листям. Зайшовши до хати, перевдягнувся в чистий одяг, поклав торбу під очі й заснув вічним сном.
  Григорій Сковорода заповів поставити на своїй могилі не хреста, а камінь з його крилатою фразою "Світ ловив мене, та не спіймав".
  Так закінчив свої мандри й пішов у вічність Григорій Сковорода – музикант, поет, невтомний мандрівник, великий гуманіст. "Філософ з міцною душею і мирним серцем". Предтеча нового українського письменництва. Його життя вражало сучасників і продовжує дивувати нащадків. Людина, яку "ловив світ, але не спіймав". Великий муж, який був "поставлений між вічністю й часом, світлом і пітьмою, істиною і брехнею, добром і злом, маючи переважне право вибирати істинне, добре, досконале і здійснюючи це на ділі, у всякому місці, бутті, стані, званні, ступені, є мудрий, є праведний". Чи заспокоїлася його світла душа, чи й досі блукає у вічних пошуках істини?. .
  Більше дізнатися про життя мандрівного філософа, поета, просвітителя-гуманіста Григорія Сковороди можна у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.
 
  Список літератури

  84(4УКР)
  С 44
  Сковорода Г. С. Вибрані твори [Текст] / Григорій Сковорода ; [передм. Л. В. Ушкалова] ; НАН України, Ін-т л-ри ім. Т. Г. Шевченка, Ін-т філос. ім. Г. С. Сковороди. – Харків : Прапор, 2007. – 381, [1] с. : іл. – Програма "Укр. кн.".

  84(4УКР)
  С 44
  Сковорода Г. С. Вірші [Текст] ; Пісні ; Байки ; Діалоги ; Трактати ; Притчі ; Прозові переклади ; Листи / Г. С. Сковорода ; [вступ. ст., упоряд. і приміт. Іваньо І. В.]. – Київ : Наукова думка, 1983. – 544 с. – (Бібліотека української літератури. Дожовтнева українська література).

  87.3(4УКР)
  С 44
  Сковорода Г. С. Пізнай в собі людину [Текст] / Г. С. Сковорода;[пер. М. Кашуба, ред. пер. В. В. Войтович]. – Львів : Світ, 1995. – 525, [3] с.

  84(4УКР)
  С 44
  Сковорода Г. С. Розмова про істинне щастя [Текст] / Г. С. Сковорода ; [пер. укр. мовою, прим. Шевчука В. О.] . – Харків : Прапор, 2002. – 270, [1] с.
 
  Про нього

  84(4УКР)
  С 76
  Стадниченко В. Я. Зелений дзвін [Текст] / Володимир Стадниченко. – Київ : Україна, 2008. – 574, [1] с. : портр. – (Бібліотека Шевченківського комітету).

  83.3(4УКР)/8У
  Ш 70
  Шляхи сподівань: українська література кінця XVIII – початку XX ст. [Текст] / [упорядкув., передм. В. І. Шкляра]. – Київ : Грамота, 2006. – 510, [1] с. – (Шкільна бібліотека).

  63.3(4УКР)/9(С2)
  М 36
  Махінчук М. Г. Переяславський скарб Михайла Сікорського [Текст] / М. І. Махінчук ; [авт. передм. Л. І. Андрієвський]. – Київ : Криниця, 2005. – 302 с. : іл. – (Бібліотека Шевченківського комітету).

  87.3(4УКР)/1ФС
  У 95
  Ушкалов Л. В. Нариси з філософії Григорія Сковороди [Текст] / Л. В. Ушкалов, О. В. Марченко ; ред. А. Х. Балабуха. – Харків : Основи, 1993. – 150, [2] с.

  87.3(4УКР)/1ФС
  У 95
  Ушкалов Л. В. Григорій Сковорода [Текст] / Л. Ушкалов. – Харків : Фоліо, 2009. – 122, [1] с. – (Знамениті українці : засн. в 2009 р.).

  83.3(4УКР)/8У
  Б 24
  Барабаш Ю. Я. Вибрані студії. Сковорода. Гоголь. Шевченко [Текст] / Юрій Барабаш ; [авт. передм. В. Панченко]. – Київ : Києво-Могилянська академія, 2006. – 741, [1] с.

  83.3(4УКР)/8У
  С 44
  Стадниченко В. Я. Іду за Сковородою [Текст] : сповідь у любові до вчителя / В. Я. Стадниченко. – Київ : Криниця, 2002. – 171, [3] с. : іл. – (Моя книгозбірня).

  9.83.3(4УКР)/8У
  С 44
  Наш перворозум Григорій Сковорода на портреті і в житті [Текст] / авт.-упоряд.: В. Я. Стадниченко, М. А. Шудря. – Київ : Спалах, 2004. – 176, [2] с. : іл.

  87.3(4УКР)/1ФС
  Ч-59
  Чижевський Д. І. Філософія Г. С. Сковороди [Текст] / Д. І. Чижевський ; [упоряд., авт. передм. Л. Ушкалов]. – Харків : Прапор, 2004. – 269, [1] с.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється