Михайло Кравчук: "Моя любов – Україна і математика"

Михайло Кравчук: "Моя любов – Україна і математика"

06.12.2021
425
  Переосмислення історії минулого – своєрідне силове поле громадянської свідомості. Правдиве відтворення історії розвитку культури і науки України, де діяли видатні вчені, яскраві особистості, чиї долі перепліталася з бурхливими подіями їхнього життя, стало характерною рисою нашого часу.
  Продовжуючи цикл книжкових виставок "Відомі імена науки і техніки" працівники відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка підготували книжкову виставку про Михайла Кравчука, чиє ім'я сяє нарівні зі з іменами славетних математиків світу.
  Михайло Пилипович Кравчук – найвизначніший український математик ХХ сторіччя, всесвітньо відомий учений, педагог, громадський діяч, академік Всеукраїнської академії наук.
  Народився Михайло Кравчук 27 вересня 1892 року в селі Човниці на Волині. Його батько Пилип Кравчук закінчив Петровсько-Розумовську академію в Москві, працював землеміром. Мати Фредеріка була жінкою освіченою, вільно володіла кількома іноземними мовами. Все життя вона присвятила вихованню дітей, тому початкову освіту Михайло здобув удома.
  У 1901 році сім'я переїздить до Луцька, де в 1910 році Михайло Кравчук закінчує гімназію із золотою медаллю. Вже тоді, в юності, його полонила поезія математики. Цього ж року він вступає на фізико-математичний факультет університету Святого Володимира в Києві. Талановитого студента звільнили від плати за навчання, він навіть отримував стипендію, оскільки відмінно склав усі іспити.
  У студентські роки Михайло Кравчук захопився ідеєю національного відродження. Він часто проводив вечори в Українському клубі, в Народному домі на Лук'янівці.
  Закінчивши навчання в 1914 році з дипломом I ступеня, за протекцією професора Д. О. Грубе, Михайло залишився при університеті як професорський стипендіат для підготовки до наукової та винахідницької роботи.
  У 1915 році у зв'язку з евакуацією університету Михайло Кравчук переїздить до Москви, щоб ознайомитися з інтересами московської школи математиків.
  З поваленням царизму з'явилася надія на національно-культурне відродження України і Михайло Кравчук, не полишаючи наукової діяльності, докладає багато зусиль задля розбудови української освіти. Він викладає математичні дисципліни в новоутворених гімназіях Києва, Українському народному університеті, політехнічному, архітектурному, ветеринарно-зоотехнічному інститутах, стає членом комісії з математичної термінології при Інституті української мови. У цей період Михайло Пилипович публікує свій курс лекцій з геометрії, перший переклад українською мовою відомого підручника з геометрії Кисельова, бере участь у виданні тритомного математичного словника.
  У першій половині 20-х років молодий науковець одержав низку глибоких фундаментальних результатів з теорії змінних матриць, теорії білінійних форм та лінійних перетворень, які поклав в основу докторської дисертації, блискуче захищеної у грудні 1924 року. До речі, це був перший в УРСР захист докторської. Михайло Кравчук зацікавився питаннями узагальненої інтерполяції. Основні результати цих досліджень були зачитані на VII Міжнародному конгресі в Торонто. У 1925 році Михайлові Пилиповичу було присвоєно звання професора. Його науковими працями зацікавилися математики Франції, Німеччини, Італії та інших країн.
  У 1929 році понад тридцять організацій висунули кандидатуру Михайла Кравчука у дійсні члени Всеукраїнської академії наук, і на засіданні Ради Академії його було обрано одностайно. У свої 37 років Михайло Пилипович став наймолодшим академіком.
  Наступні 8 років виявилися найпліднішими у творчості Михайла Кравчука. Він одержує низку фундаментальних результатів з теорії функцій дійсної й комплексної змінних, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь, теорії ймовірностей і математичної статистики, видає підручники, публікує статті з методики викладання, історії математики, філософії тощо.
  Михайло Кравчук – автор понад 180 наукових праць, у тому числі більш як десяти монографій з різних галузей математики. Його наукові результати здобули міжнародне визнання. Відомо, що творець першого у світі електронного цифрового комп'ютера Джон Атанасов використав у своєму винаході ідеї Кравчука. Український математик одержав також фундаментальні результати з теорії ймовірностей, пов'язані з біномінальним розподілом, увівши многочлени цього розподілу, відомі тепер у світовій літературі як многочлени Кравчука.
  Проте в1937 році настали "темні часи" – репресії, які не оминули і Михайла Пилиповича. У республіканській пресі з'являються розгромні статті проти нього. Михайла Кравчука звинувачують у шпигунстві, антирадянських настроях. Михайло Пилипович першим в Україні почав публікувати математичні праці українською мовою, за що його було оголошено "націоналістом".
  21 лютого 1938 року Михайла Кравчука заарештували і згодом засудили до 20 років в'язниці та 5 років заслання. Його відправили у трюмі суховантажного судна на Колиму. 9 березня 1942 року Михайла Пилиповича Кравчука не стало.
  На клопотання дружини Михайла Кравчука, Есфірі Йосипівни, в 1956 році його було реабілітовано "за відсутністю складу злочину". Але справжня реабілітація великого вченого почалася тільки після проголошення незалежності України.
  20 березня 1992 року загальні збори АН України поновили Михайла Кравчука у складі дійсних членів академії. Того ж року світова спільнота відзначила 100-річчя від дня народження Михайла Кравчука. По лінії ЮНЕСКО його ім'я було занесено до Міжнародного календаря визначних наукових діячів.
  В Україні відбулися міжнародні наукові конференції імені академіка Михайла Кравчука. Увесь свій короткий вік Михайло Пилипович працював невпинно і творчо на благо Науки, на благо Освіти рідного народу, рідної України.
  Пам'ятник великому всесвітньо знаному вченому-математику було урочисто відкрито на території КПІ 2003 року. На постаменті викарбовано слова "Моя любов – Україна і математика" – життєве і творче кредо Михайла Кравчука.
 
  Список літератури

  1. Бородин А. И. Выдающиеся математики : биогр. словарь-справ. : [М. П. Кравчук] / А. И. Борорди, А. Е. Бугай. – Киев : "Радянська школа", 1982. – С. 269.
  2. Вірченко В. О. Корифей української математики : [М. П. Кравчук] //Аксіоми для нащадків : зб. нарисів / упоряд. і передм. О. К. Романчука / В. О. Вірченко. – Львів : Меморіал, 1992. – С. 898–109.
  3. Граціанська А. М. Математики Київського університету : [М. П. Кравчук] / А. М. Граціанська. – Київ : Знання, 1967. – С. 22–23.
  4. Згуровський М. З. Михайло Кравчук : учитель видатних конструкторів // Київські політехніки біля витоків світової авіації, космонавтики та ракетобудування / М. З. Згуровський. – Київ : Вид-во "Політехніка", 2016. – С. 357–376.
  5. Малильо С. Пам'яті Михайла Кравчука // Дванадцята Міжнародна наукова конференція імені академіка М. Кравчука / С. Малильо. – Київ : ТОВ "Задруга", 2008. – С. 888–889.
  6. Національна академія наук України. 1918-2008 : к 90-летию со дня основания : [М. П. Кравчук] / гл. ред. Б. Е. Патон. –Київ : Изд-во КММ, 2008. – С. 227.
  7. Півторацька Н. Михайло Кравчук – великий українець // Дванадцята Міжнародна наукова конференція імені академіка М. Кравчука / Н. Півторацька. – Київ : Тов "Задруга", 2008. – С. 889–894.
  8. Ревуцький В. Слово про академіка Михайла Кравчука // Дванадцята Міжнародна конференція імені академіка М. Кравчука / В. Ревуцький. – Київ : ТОВ "Задруга", 2008. – С. 896.
  9. Сорока М. О. Задавній спомин : [М. П. Кравчук] // Дванадцята Міжнародна наукова конференція імені академіка М. Кравчука / М. Сорока. – Київ: ТОВ "Задруга", 2008. – С. 897–902.
  10. Сорока М. О. Колимська теорема Кравчука : біогр. роман / М. Сорока. – 2-ге вид. – Київ : "Молодь", 1991. – 240 с.
  11. Сорока М.О. Михайло Кравчук : біогр. роман / М. О. Сорока. – Київ : ЦК ЛКСМ "Молодь", 1985. – 190 с.
  12. Український вчений світової слави :[М. П. Кравчук] // Дванадцята Міжнародна наукова конференція імені академіка М. Кравчука. – Київ : ТОВ "Задруга", 2008. – С. 5–6.
  13. Шандеровський В. Нарівні зі славетними математиками : [Михайло Кравчук] // Нехай не гасне світ науки / В. Шандеровський. – Київ : "Рада", 2000. – С. 148–154.
  14. Шаров І. Класик математичної науки : [М. П. Кравчук] // Вчені України: 100 видатних імен / І. Шаров. – Київ : "АртЕк", 2006. – С. 187–191.
  15. Шевченко Я. Педагогічний внесок математика М. П. Кравчука // Дванадцята Міжнародна наукова конференція імені М. Кравчука / Я Шевченко. – Київ : ТОВ "Задруга", 2008. С. 7-10.
  16. Моя любов – Україна і математика : ювілейна сесія Загальних зборів НАН України, присвячена 120-й річниці від дня народження академіка М. П. Кравчука // Вісник НАН України. –2013. – № 1. – С. 25-28.
  17. Сита Г. Слідча справа Михайла Кравчука / Галина Сита // Україна : наука і культура. Вип. 28. – С. 116–127.
  Підготувала бібліотекар відділу документів
з економічних, технічних, природничих
та сільськогосподарських наук Галина Коваленко
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється