Черговим посібником поповнилася серія біобібліографічних покажчиків "Історики та краєзнавці Чернігівщини"

Черговим посібником поповнилася серія біобібліографічних покажчиків "Історики та краєзнавці Чернігівщини"

16.12.2021
296
  Черговим посібником поповнилася серія біобібліографічних покажчиків "Історики та краєзнавці Чернігівщини", започаткована 2003 року Чернігівською ОУНБ імені В. Г. Короленка та Чернігівською обласною організацією Національної спілки краєзнавців України. Побачив світ 28-й випуск серіалу, присвячений науковій діяльності археолога, педагога, історика, завідувача кафедри історії та археології України (1994–2011) Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних наук імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка Володимира Петровича Коваленка.
  Володимир Петрович Коваленко народився 10 квітня 1954 р. в м. Семенівка Чернігівської області в сім'ї військовослужбовців. Дитячі роки В. П. Коваленка минули в с. Дироватіха Пермської області, Новгороді-Сіверському, Семенівці та в Чернігові.
  У 1972–1976 рр. В. П. Коваленко навчався на історичному факультеті Чернігівського державного педагогічного інституту імені Т. Г. Шевченка і брав активну участь в археологічних експедиціях Інституту археології АН УРСР, які проводили розкопки на Чернігівщині, Сумщині та Київщині. З 1976 р. працював науковим співробітником Чернігівського історичного музею. У 1981 р. створив та очолив сектор охорони та вивчення археологічних пам'яток, одночасно проводив заняття у міському клубі "Юний археолог" для школярів Чернігова. У 1981 р. закінчив аспірантуру Інституту археології АН України, а у грудні 1983 р. захистив кандидатську дисертацію з теми "Походження літописних міст Чернігово-Сіверської землі".
  У лютому 1986 р. В. П. Коваленко розпочав науково-педагогічну діяльність у Чернігівському державному педагогічному інституті ім. Т. Г. Шевченка як старший викладач, потім доцент, завідувач кафедри історії СРСР і УРСР, з 1990 р. – доцент кафедри історії та археології України. Упродовж 1991–1993 рр. навчався в докторантурі Інституту археології НАН України. У 1994–1999 рр. В. П. Коваленко – завідувач кафедри археології та етнографії, а в 1999–2011 рр. – завідувач кафедри історії та археології України.
  В. П. Коваленко проводив археологічні дослідження на території літописних міст Чернігово-Сіверщини, на давньоруських городищах та могильниках біля сіл Рогоща, Гущин, Шестовиця Чернігівського району, с. Клонів Ріпкинського району. Під його керівництвом досліджені церква Спаса у Новгороді-Сіверському, церкви Чернігова, кам'яна брама князівського двору кінця ХІІ – початку ХІІІ ст. на Чернігівському дитинці, відкрито монетний та коштовний скарби на Чернігівщині. У 1995 р. В. П. Коваленко започаткував археологічні дослідження на території колишньої гетьманської столиці у Батурині, брав безпосередню участь у розробці проєктів охоронних зон багатьох міст і містечок Чернігово-Сіверщини. Відкрив та обстежив понад 500 археологічних пам'яток на території Подесення.
  В. П. Коваленко був одним із фундаторів Чернігівської федерації історичного фехтування. Започаткував на базі Шестовицької, а потім Батуринської археологічних експедицій проведення Міжнародної літньої польової школи молодих археологів. За його ініціативи було започатковано проведення міжнародної студентської археологічної конференції "Середньовічні та ранньомодерні старожитності Центрально-Східної Європи".
  Загалом В. П. Коваленко значною мірою прислужився створенню в Національному університеті "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка регіональної наукової школи в галузі археології.
  У 1992 р. В. П. Коваленко був удостоєний почесного звання "Заслужений працівник народної освіти України". У 2003 р. нагороджений Почесною Грамотою Верховної Ради України, у 2008 р. – орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.
  Науковий доробок ученого налічує близько 600 наукових та науково-популярних публікацій з історії та археології Чернігово-Сіверської землі. В. П. Коваленко входив до редколегії багатьох наукових видань регіону, брав участь у наукових конференціях з історії та археології в Україні, Росії, Білорусі, Литві, Молдові, Польщі, Франції, Німеччині, Італії, Румунії.
  Укладачі покажчика "Володимир Петрович Коваленко" – Ольга Гейда, Людмила Ясновська та Ірина Каганова, вступну статтю підготували Олександр Коваленко і Людмила Ясновська. Посібник супроводжується допоміжним довідковим апаратом, що складається з алфавітного покажчика праць В. П. Коваленка, іменного та географічного покажчиків.
  Біобібліографічний покажчик "Володимир Петрович Коваленко" розрахований на науковців, викладачів, краєзнавців, музейних і бібліотечних працівників, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться історією та культурою України й Чернігівщини зокрема.
016:9
К 56
Володимир Петрович Коваленко [Текст] : (біобібліогр. покажч.) / Черніг. обл. універс. наук. б-ка ім. В. Г. Короленка, Нац. ун-т "Черніг. колегіум" ім. Т. Г. Шевченка, Черніг. обл. орг. Нац. спілки краєзнавців України ; [уклад.: О. С. Гейда, І. Я. Каганова, Л. В. Ясновська ; вступ. ст.: О. Б. Коваленко, Л. В. Ясновська]. - Чернігів : Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка, 2020. - 127 с. - (Історики та краєзнавці Чернігівщини ; вип. 28).


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється