Повернутий із забуття │ Рубрика "Цей день в історії"

Повернутий із забуття │ Рубрика "Цей день в історії"

13.01.2023
401
  13 січня – день народження українського художника, академіка Петербурзької Академії мистецтв Віктора Рєзанова.
  Віктор Рєзанов (1829–1906?) народився в містечку Ічня Борзнянського повіту Чернігівської губернії у сім'ї дворянина, кавалерійського офіцера, учасника війни 1812 року Михайла Рєзанова. У 1825 році Михайло Михайлович купив земельну ділянку в Ічні, збудував будинок, у якому й народився майбутній художник. Тут минули і його дитячі роки.
  Хлопчик здобув початкову домашню освіту, а потім навчався у класичній гімназії при Ніжинському юридичному ліцеї князя Безбородька. У гімназії проявився художній талант Віктора Рєзанова. Початкову художню освіту юнак здобув під керівництвом учителів малювання Сосницького та Безперчія. Пізніше вступив до Академії мистецтв, де навчався у поважного професора Максима Воробйова у класі пейзажного живопису. На літні вакації Віктор Рєзанов їздив на Чернігівщину на етюди, бував в Ічні. Його картина "Краєвид з палацу на протилежний берег Майорського ставка" написана в Качанівці й була представлена на виставці в 1860 році.
  1861 року Віктор Михайлович разом з іншими художниками був присутній під час відспівування Т. Г. Шевченка в Єкатерининській церкві Академії мистецтв і змалював Кобзаря у труні. Рисунок олівцем "Шевченко у труні" В. Рєзанова зберігається в Державному музеї історії російської літератури імені В. Даля (Москва).
  Після закінчення навчання в Академії мистецтв Віктор Рєзанов працював в Україні, писав пейзажі на замовлення поміщиків Чернігівської та Полтавської губерній. За цей час художник написав десятки полотен, що прикрасили садиби В. Тарновського в Качанівці, І. Скоропадського у Тростянці, Дабіж-Горленків у Романівщині, Г. Галагана в Сокиринцях, В. Кочубея в Диканьці, де Бальменів у Линовиці, Величків у Хаєнках. Лише в садибі Г. Галагана було 25 картин митця.
  Наприкінці 1864 року художник поїхав за кордон. Працював у Парижі, Дюссельдорфі. З робіт художника того періоду збереглися картини "Дубовий гай на околицях Дюссельдорфа", яка нині експонується в Державному Російському музеї в Санкт-Петербурзі, "Збирання хліба під час жнив", "Ліс під час бурі", "Біля водяного млина". Художня Рада Академії мистецтв за згадані роботи присвоїла художнику звання академіка пейзажного живопису. Картини придбав для своєї колекції адмірал М. Краббе, тодішній морський міністр Росії.
  Віктор Рєзанов був співзасновником Артілі художників у Санкт-Петербурзі, членом Санкт-Петербурзького зібрання художників та Московського товариства любителів мистецтв.
  Нестатки змусили Віктора Михайловича погодитися на пропозицію стати вчителем малювання у Віленській Маріїнській жіночій гімназії, у Віленському єврейському вчительському інституті та у Віленському Маріїнському вищому жіночому училищі, де педагогічна діяльність художника була нагороджена також і любов'ю його вихованок.
  Помер Віктор Рєзанов у Вільно у бідності, самотності, всіма забутий. Місце його поховання невідоме. Але пам'ять про художника зберігають його картини. Роботи митця є в багатьох зібраннях Росії, України та у приватних колекціях. Так, картина "Ржавець" зберігається в Національному художньому музеї, ще одна, яка, ймовірно, належить пензлю Віктора Рєзанова, є в експозиції Ічнянського історико-краєзнавчого музею. Значна частина картин, які раніше прикрашали поміщицькі садиби Чернігівщини та Полтавщини, після Жовтневого перевороту осіла у приватних колекціях за кордоном, частина – знищена.
  Доля нашого земляка достатньо типова, вона схожа на долі багатьох художників, які ставали відомими й затребуваними, але потім помирали у бідності та забутті. І лише завдяки написаним картинам, які стали національним та світовим надбанням, імена художників збереглися в історії культури й мистецтва.










 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється