Модерніст, есеїст, бард, найв'їдливіший із критиків │ Рубрика "Цей день в історії"

Модерніст, есеїст, бард, найв'їдливіший із критиків │ Рубрика "Цей день в історії"

23.02.2023
342
  23 лютого відзначає 60-річний ювілей знаний український письменник-модерніст, перекладач, музикант і бард Костянтин Москалець.
  Кость Москалець народився 23 лютого 1963 року в селі Матіївка Бахмацького (тепер Ніжинського) району в сім'ї письменника Вілія Москальця. Навчався у Бахмачі в середній школі № 4. Служив в армії, працював на Чернігівському радіозаводі. Заочно закінчив Літературний інститут ім. Горького в Москві. Деякий час жив у Львові, де був учасником театру-студії "Не журись". Виступав як автор-виконавець власних пісень. Відомий творець пісні "Вона". Цей легендарний твір виконували Тарас Чубай і група "Плач Єремії". Низка пісень Костя Москальця записана на дисках В. Морозова "Треба встати і вийти" та "Армія світла".
  Поезія Костянтина Москальця була помічена, і в 1992 році його прийняли до Національної спілки письменників України. Костянтин Вілійович також став широко відомим як есеїст і літературний критик. З 1997 року Костянтин Москалець – член Асоціації українських письменників. У цей час він проживав у рідній Матіївці, у власноруч побудованій Келії Чайної Троянди, займаючись лише літературною працею. Тут він створив багато пісень, видав шість збірок поезій і дві збірки есеїстики.
  Кость Москалець – один із засновників Бахмацької літературної групи ДАК. Його проза перекладена англійською, німецькою, російською, японською мовами, а вірші та есе – сербською і польською.
  Незважаючи на різножанровий творчий доробок Костянтина Вілійовича, критичних матеріалів про нього обмаль. Було кілька рецензій, але немає жодної ґрунтованої наукової праці окрім кандидатської дисертації Наталії Пахаренко "Своєрідність художнього мислення Костянтина Москальця".
  На межі 80–90-х років ХХ ст. письменник був дуже помітною постаттю. Він переміг на всеукраїнському фестивалі "Червона рута – 89" у номінації "Авторська пісня" (хіт "Вона").
  Кость Москалець відзначений багатьма престижними літературними преміями, зокрема премією журналу "Сучасність", літературними преміями імені М. Коцюбинського, Г. Сковороди, В. Стуса та іншими. Його щоденник "Келія Чайної Троянди" був визнаний книгою 2001 року, а збірник есеїв і літературної критики "Гра триває" посів третє місце в рейтингу "Книга року – 2006". Але найбільш значуща для митця Національна премія України імені Т. Г. Шевченка 2015 року за книгу літературної критики "Сполохи", яка викликала щиру зацікавленість читачів.
  А літературний критик Тарас Пастух у передмові до книги "Сполохи" наголосив, що розвідки Костянтина Москальця сприяють появі сучасної української літератури, бо він звертає увагу на знакові явища сучасного літературного процесу й цікаво та оригінально їх трактує. "Естетика та літературна критика Москальця вчить дивитися зосереджено та уважно. Так, аби бачити білу айстру".
  І сьогодні Костянтин Москалець продовжує жити, щоб "знову братися за справу українську – писати вірші, сіяти зерно".
 







 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється