Щорічний семінар директорів публічних бібліотек області та їхніх заступників по роботі з дітьми

Щорічний семінар директорів публічних бібліотек області та їхніх заступників по роботі з дітьми

30.03.2023
520
  30 березня на платформі ZOOM за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА, Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки, Чернігівського обласного відділення УБА, обласних бібліотек для дітей та юнацтва відбувся щорічний семінар директорів публічних бібліотек області та їхніх заступників по роботі з дітьми "Публічні бібліотеки Чернігівщини як інформаційні центри в умовах війни: підсумки за рік, перспективи діяльності" й підбиття підсумків рейтингу-конкурсу "Краща бібліотека року". До заходу долучилося понад 70 учасників. Модераторка заходу – завідувачка науково-методичного відділу Катерина Райхіль.
  Розпочався семінар із вітального слова начальниці відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Лариси Генералової, яка привітала переможців конкурсу "Краща бібліотека року", акцентувала на важливості тем, про які йтиметься, та побажала плідної праці.
  Директорка Чернігівської ОУНБ Інна Аліференко також привітала учасників заходу, подякувала бібліотекарям, які попри надскладні умови, спричинені війною, знаходять у собі сили працювати, підтримувати переселенців, допомагати ЗСУ.
  До вітального слова долучилися і в. о. директора Чернігівської ОБД Тамара Клюй та в. о. директора ОБЮ Марина Книр.
  Розпочався семінар із приємностей – нагородження переможців щорічного обласного рейтингу-конкурсу "Краща бібліотека року". Урочисто привітала та оголосила переможців голова Чернігівського ОВ УБА, директорка Чернігівської ОУНБ Інна Аліференко. Цьогорічними абсолютними переможцями визнано Коропську публічну бібліотеку, Стольненську філію краєзнавчо-інформаційний центр Менської ПБ та Ніжинську міську бібліотеку-філію для дітей № 3 Ніжинської МЦБС. Усі переможці нагороджені спеціальними дипломами "Краща бібліотека року" й цінними подарунками.
  За змістовну роботу та активну участь у конкурсі нагородили почесними грамотами Департаменту з врученням заохочувальних призів Бахмацьку ПБ, Конотопську бібліотеку-філію Городнянської ЦБС, Бахмацьку міську бібліотеку-філію для дітей Бахмацької ПБ. Подяками Департаменту відзначені публічна бібліотека Сухополов'янської сільської ради, Ладанська селищна бібліотека Ладанської ТГ, Варвинська бібліотека для дітей Варвинської ПБ.
  Усі призери конкурсу нагороджені цінними подарунками (павербанками, електрочайниками, флешками), які придбані за кошти Чернігівського ОВ УБА.
  Про родзинки своїх книгозбірень коротко розповіли представниці бібліотек-переможниць: директорка Коропської ПБ Ірина Євтушенко, завідувачка Стольненської філії краєзнавчо-інформаційного центру Менської ПБ Валентина Оліфіренко й заступниця директорки по роботі з дітьми Ніжинської МЦБС Марія Костенко. Розповіді супроводжувалися презентаціями про роботу закладів.
  Цього року Чернігівське обласне відділення УБА нагородило ще один бібліотечний заклад і оголосило подяку за змістовну роботу, креативність та внесок у розвиток бібліотечної діяльності області Комарівській ПБ та її директорці Ірині Холодняк.
  Теоретична частина семінару розпочалася з доповіді директорки ОУНБ Інни Аліференко на тему "Бібліотеки Чернігівщини у контексті українсько-російської війни: проблеми та їх вирішення". Серед основних проблем, які постали перед бібліотеками області у 2022 році, – пошкодження та повна руйнація приміщень, часткова та повна втрата фондів, простій та вимушене переселення фахівців, які досі перебувають за межами України, щоденні обстріли прикордонних громад, відсутність оновлення бібліотечних фондів. Найкращий спосіб розв'язання цих проблем – участь у проєктах, які оголошуються УБА та іншими грантодавцями.
  Про руйнування бібліотек регіону під час війни, оновлену мережу бібліотек, бібліотечні фонди, основні показники, напрями діяльності, волонтерську роботу, позитивні зміни у бібліотечній сфері області розповіла завідувачка науково-методичного відділу Катерина Райхіль.
  Частина семінару була присвячена роботі бібліотек із дітьми та підлітками.
  Заступниця директорки обласної бібліотеки для дітей Лариса Казакова й завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми Наталія Шеша розповіли про загальний стан бібліотек для дітей, пріоритетні напрями роботи у 2022 році, участь бібліотек в обласних та всеукраїнських конкурсах, діяльність клубів за інтересами, заходи, спрямовані на збереження фізичного і психічного здоров'я дітей та їхніх батьків, волонтерську діяльність.
  В. о. директора обласної бібліотеки для юнацтва Марина Книр поділилася секретами відновлення психологічного стану підлітків під час війни. Усі заходи психологічного спрямування, які проводилися в бібліотеках, мали на меті навчити справлятися зі стресами, тривогами та страхами, викликаними війною. Це зустрічі з психологами, аніматорами, творчими особистостями тощо.
  "Хаби цифрової освіти: реєстрація бібліотеки як хабу, основні напрями діяльності" – з такою доповіддю виступила завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Чернігівської ОУНБ Олена Попович. Хаби цифрової освіти у бібліотеці – це місця, де кожен громадянин може отримати доступ до цифрових послуг, навчитися користуватися гаджетами тощо. У багатьох бібліотеках області діють такі хаби, але, на жаль, не в усіх. Тому озвучена сьогодні інформація корисна для тих бібліотечних закладів, які роблять перші кроки на шляху до їх створення.
  Про основи інформаційно-бібліографічної роботи публічної бібліотеки говорила головна бібліотекарка відділу наукової інформації та бібліографії Чернігівської ОУНБ Оксана Плаунова. Доповідь пані Оксани мала теоретичну та практичну частини. У першій вона розповіла про довідково-бібліографічне та інформаційно-бібліографічне обслуговування користувачів, особливості укладання бібліографічних покажчиків; у другій – зробила огляд корисних онлайн-ресурсів, які стануть у пригоді бібліотекарям публічних бібліотек.
  У наступній частині семінару, яка мала назву "Відновлення після руїн: діяльність постраждалих бібліотек регіону", своїм досвідом поділилися представники постраждалих бібліотек.
  Про відновлення повністю зруйнованої Хрещатенської бібліотеки розповіла директорка Кіптівської публічної бібліотеки Кіптівської ТГ Оксана Єфімчук. Нині бібліотека розташувалася у будівлі старого старостату. Це приміщення донедавна було в занедбаному стані. За фінансової підтримки земельної компанії, яка орендує землю в селі, у будівлі вставлено нові вікна, відновлено систему опалення, зроблено внутрішній ремонт. Меблі перевезли зі школи. Бібліотека користується шкільним фондом та книгами, отриманими від обмінного фонду ОУНБ.
  Директорка Іванівської публічної бібліотеки Іванівської ТГ Оксана Копиш розповіла, що 3 березня минулого року КЗ "Іванівська ПБ" було повністю зруйновано. Згорів і фонд Количівської бібліотеки-філії, який зберігався у приміщенні публічної, частково постраждала й Лукашівська бібліотека. Місцева влада ухвалила рішення закрити Количівську та Лукашівську бібліотеки. Приміщення згорілого будинку культури, де розташовувалася публічна бібліотека, планують відбудовувати.
  Головний спеціаліст відділу освіти, культури, сім'ї, молоді та спорту Новобасанської ТГ Роман Матюшко розповів про пошкодження Новобасанської і Новобиківської бібліотек. Нині бібліотекарі беруть активну участь у волонтерській діяльності, збирають продукти та грошову допомогу ЗСУ.
  Про ступінь руйнувань і відновлення роботи Центральної міської бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського й бібліотеки для дітей ім. О. П. Довженка розповіла заступниця директорки Центральної бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського ЧМКЦБ Олена Сльозка. Офіційно обидві бібліотеки запрацювали з 1 червня. Попри відсутність опалення, вони активно обслуговують користувачів, проводять заходи для дітей та дорослих, долучаються до волонтерства.
  На завершення Інна Аліференко подякувала учасникам заходу, ще раз привітала переможців, побажала всім подальших успіхів у роботі і якнайшвидшої перемоги.
 





















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється