Розмовний клуб "Мова чудова"

Розмовний клуб "Мова чудова"

27.05.2023
324
  Відома українська поетеса Ліна Костенко якось написала: "Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову". І з цим неможливо не погодитися. Адже мова – це найцінніший скарб нації, який необхідно плекати, оберігати й передавати майбутнім поколінням.
  Наша країна переживає складні часи втрат, болю та горя, що принесла війна. Саме тому зараз гостро стоїть питання не тільки захисту територіальної цілісності, але й підтримки освітньо-культурного життя.
  Події в нашій державі спонукали нас, працівників Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки, підтримати свідомих українців у прагненні вивчити українську мову та вміти нею говорити в побуті.
  Тому 27 травня відбулося перше заняття в розмовному клубі "Мова чудова". Зверніть увагу: це лише перше заняття. У майбутньому плануються на постійній основі зустрічі людей, які понад усе хочуть навчитися говорити рідною мовою.
  Трішки розкажемо про наш захід. Якщо ви думаєте, що це – ніби повернутись у школу за парту, то це не так. Насправді атмосфера невимушеності, легкості й товариськості – головне на таких заняттях. Ми трішки грали у мовні ігри та вікторини і трішки виконували нескладні вправи. А найголовніше – багато говорили українською мовою. Висловлювали думки про українську мову й дотичні теми.
  Проте на таких заняттях не обійтися без домашнього завдання. Та не бійтеся. Воно під силу кожному, а головне – допоможе краще оволодіти українською мовою.
  Також виникали деякі труднощі, які ми обговорили і з легкістю виправили.
  Варто згадати, що на початку заняття ми встановили прості правила клубу, одне з яких звучить так: "Не помиляється той, хто нічого не робить". Ми не вказуємо на помилки людей, а надаємо дружню допомогу.
  Наостанок було зачитано та обговорено поради, як перейти на українську мову. Ось деякі з них. "Оточіть себе українською мовою (гаджети, додатки перевести на українську мову, дивитися українські фільми, читати книги українською мовою, слухати українські пісні тощо)", "Долайте мовний бар'єр", "Дайте відповідь на запитання: "Чому я хочу перейти на українську мову" та інші.
  У майбутньому чекаємо, що до нас долучатимуться все більше охочих говорити солов'їною.
  Тримаємо культурний фронт!
  Наша мова справді чудова!
  Підготувала Катерина Денисенко,
  бібліотекарка відділу документів із гуманітарних наук
 









 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється