Людмила Ясновська – археологиня, краєзнавиця, освітянка │ Рубрика "Цей день в історії"

Людмила Ясновська – археологиня, краєзнавиця, освітянка │ Рубрика "Цей день в історії"

25.06.2023
422
  Людмила Ясновська – історикиня, педагогиня, археологиня та краєзнавиця, кандидатка історичних наук. Багато років працює в Національному університеті "Чернігівський колегіум" ім. Т. Г. Шевченка. Авторка низки публікацій історичної та краєзнавчої тематики.
  Народилася Людмила Василівна в Чернігові 25 червня 1963 року. У 1987-му закінчила Чернігівський державний педагогічний інститут імені Т. Г. Шевченка за спеціальністю "Історія та право". Після цього працювала лаборантом та асистентом кафедри історії СРСР та УРСР. Тут вона набула багатого досвіду в галузі дослідження історії України та археологічних пам'яток, що стало основою для її подальшої наукової кар'єри.
  З 1999 до 2009 року працювала асистентом, а з 2009 року стала старшим викладачем кафедри історії та археології України Чернігівського національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка. У 2010 році Людмила Ясновська успішно захистила кандидатську дисертацію на тему "Давньоруські старожитності Чернігівщини в історико-культурному просторі та науковому житті регіону". Захист відбувся у Чернігівському національному педагогічному університеті імені Т. Г. Шевченка під керівництвом кандидата історичних наук, професора Олександра Коваленка. Дисертація отримала високу оцінку спеціалізованої вченої ради і президії Вищої атестаційної комісії України.
  З 2011 року Людмила Василівна обіймала посаду доцента кафедри історії та археології України, а з 2020-го стала доцентом кафедри історії України, археології та краєзнавства Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін імені О. М. Лазаревського Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка.
  Людмила Ясновська – авторка багатьох наукових публікацій з історичної та краєзнавчої тематики. Її дослідження і публікації – значний внесок у розуміння історії України та розкриття археологічних знахідок. Її праці здобули визнання серед наукової спільноти і стали цінним джерелом знань для студентів та молодих учених. Серед наукових праць пані Людмили є статті про археологічні дослідження Чернігівського дитинця в 40–60-х рр. ХХ ст., старожитності Чернігівщини, відомі постаті чернігівських істориків і краєзнавців.
  За наукові досягнення та внесок у галузь історії та археології, Людмилі Ясновській у 2015 році було присвоєно вчене звання доцента кафедри історії та археології України. Це визнання її великого наукового потенціалу та важливого внеску в підготовку молодих спеціалістів у галузі історії. Зазначимо також, що Людмила Василівна користується заслуженою повагою і любов'ю величезної кількості вдячних учнів.
  Діяльність Людмили Ясновської, окрім наукової, також охоплює громадські та освітні ініціативи. Вона займає низку посад і бере участь у різноманітних проєктах, спрямованих на збереження культурної спадщини й розвиток історичної та краєзнавчої обізнаності. Пані Людмила входить до складу консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації. Це дозволяє їй брати участь у прийнятті рішень і консультувати з питань охорони та збереження культурної спадщини. Також Людмила Ясновська брала активну участь в організації і проведенні конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук. Вона – член Національної спілки краєзнавців України та відповідальний секретар Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. У період з 2017 до 2020 року була головою Ради Чернігівського міського історичного клубу "Старий Чернігів".
  Людмила Ясновська – учасниця Варшавської візантійської сесії Міжнародної школи гуманітаристики Центральної та Східної Європи. У 2001 році брала участь у Львівській сесії Міжнародної школи гуманітарних наук Східної і Центральної Європи. Пані Людмила активно займається викладацькою діяльністю з різноманітних дисциплін: стародавня історія України, історичне краєзнавство, правові основи захисту пам'яток історії та культури, давньоруське літописання, історія митної справи і звісно, археологія. Наукові інтереси Людмили Василівни охоплюють дослідження історії археологічної науки в Україні та особливо на Чернігівщині з найдавніших часів до сьогодення. Адже археологія була, є і залишається основною пристрастю нашої героїні.
  У польовому щоденнику Людмили Ясновської є багато чудових і цікавих записів тієї пори, коли вона ще студенткою проходила археологічну практику на околицях села Шестовиці Чернігівського району. "Обжилися ми на новому місці швидко, з нетерпінням чекали на перший вихід на розкоп. І ось уже закипіла робота. Раділи кожній знахідці: фрагментам кераміки, всіляким кісткам, а якщо пощастило і ти знайшов індивідуальну знахідку – ходиш після цього героєм дня. Якщо на посаді індивідуальні знахідки рідкість, то на валу доходило мало не до змагання: хто більше цього дня виявить знахідок. І справді, вони коштували того, щоб на них так полювати. На валу були знайдені давньоруський ключ від квадратного замка, позолочена намистина, бубончик, пряслице, блешня, кресало та багато іншого. У квадраті 2х5 м було зафіксовано близько ста знахідок. Окрім робіт на валу та посаді, йшли роботи на курганах та поселенні. Там також були цікаві знахідки. Після довгих пошуків нарешті був виявлений один із курганів, щоправда, розграбований, – поховання дівчинки із сережками та намистами… Так у роботі й таборових турботах пройшов перший тиждень. Ми відчули, що таке праця землекопа, безпомилково визначали, де совкова, а де штикова лопата. Реально побачили і культурний прошарок, і материк. Звісно, з'явилися мозолі на руках", – згадує Людмила Василівна у своїх записах.
  Людмила Ясновська має багаторічний досвід у дослідженні історії України та археологічних пам'яток, що дозволило їй стати визнаною фахівчинею у своїй царині. Праця науковиці і її внесок у галузі історії, археології та краєзнавства заслуговують на повагу й визнання. Дослідження Людмили Василівни сприяють збереженню культурної спадщини України та поглибленню нашого розуміння минулого. Завдяки своїй високій кваліфікації і пристрасній праці Людмила Ясновська продовжує розвивати історичну науку та сприяти збереженню національної культурної спадщини України, проводити активну громадську діяльність, спрямовану на підтримку історичних і культурних ініціатив, краєзнавства та освіти.
  З ювілеєм! З роси і води Вам, шановна Людмило Василівно!
 





 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється