Флагман охорони здоров'я Чернігівщини │ Рубрика "Цей день в історії"

Флагман охорони здоров'я Чернігівщини │ Рубрика "Цей день в історії"

31.07.2023
310
  Обласна лікарня у Чернігові розпочала свій шлях 31 липня 1951 р. Саме тоді на базі Чернігівської міської лікарні № 2 було відкрито обласний медичний заклад на 100 ліжок. З них двадцять п'ять – терапевтичних, сорок – онкологічних, двадцять – неврологічних, п'ятнадцять – урологічних.
  Першим головним лікарем було призначено Давида Яковича Фрідбурга. Головному лікареві довелося налагоджувати роботу нечисленного колективу лікарів та середніх медичних працівників з надання медичної допомоги населенню області та міста Чернігова за недостатнього матеріально-технічного забезпечення закладу.
  Першим завідувачем терапевтичного відділення був І. Ф. Шурубенко. Надавав він допомогу і ендокринологічним хворим. Онкологічним відділенням завідував Г. Л. Коломатський, урологічним – М. М. Зеленський.
  У 1953 р. призначили нового головного лікаря – Євгена Родіоновича Колотова, заступником із поліклінічної роботи затвердили Д. Я. Фрідбурга. За час їхньої роботи ліжковий фонд обласної лікарні збільшився до 350 ліжок.
  Великий внесок у поліпшення роботи та матеріально-технічної бази лікарні було зроблено в 1955–1960 рр., коли головним лікарем в області працювала Клавдія Куликова – лікарка вищої кваліфікаційної категорії. Начмедом лікарні була Олена Бочерикова, лікар-стоматолог, кандидат медичних наук. Саме за її сприяння в лікарні було започатковане стоматологічне відділення. Пізніше у цьому відділенні працював хірург-стоматолог вищої кваліфікаційної категорії, ветеран Другої світової війни Василь Білий, який зробив значний внесок у його розбудову й поліпшення роботи. У 1966 р. Василь Дмитрович був призначений завідувачем відділення й розширив його ліжкову мережу до тридцяти ліжок. Відділення надавало допомогу хворим із патологією щелепно-лицевої ділянки – дорослим і дітям. На базі відділення цілодобово працював пункт невідкладної стоматологічної допомоги. Здійснювався також консультативний прийом хворих.
  У 1974 р. на посаду головного лікаря було призначено знаного фахівця і керівника Анатолія Грушу. Він був лікарем з сучасними знаннями та прогресивними поглядами на розвиток медицини й охорону здоров'я. Анатолій Микитович Груша – доктор медичних наук, академік, професор та автор багатьох наукових праць і монографій. Під його керівництвом обласна лікарня зазнала значних змін і розвитку. Протягом майже 29 років він очолював лікарню, працюючи з великим запалом і ентузіазмом.
  Під керівництвом А. М. Груші були збудовані нові корпуси терапевтичного відділення, консультативної поліклініки, відділення для інвалідів, ветеранів війни та постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС, патологоанатомічної служби та харчоблоку. Ліжковий фонд лікарні збільшився до 1000 ліжок, що дозволило надавати більше медичної допомоги пацієнтам.
  Активна участь головного лікаря сприяла відкриттю відділення автоматизованої системи оброблення інформації. Також було організовано клінічні і радіонуклідні лабораторії та спеціалізовані центри для надання висококваліфікованої медичної допомоги не тільки мешканцям Чернігова, а й хворим з інших міст та сіл області.
  Деякий час обласну лікарню очолював Григорій Сахно – заслужений лікар України, кандидат медичних наук. Мав великий досвід в організації охорони здоров'я та управлінні, а також у сфері ортопедії й травматології.
  Під керівництвом Григорія Петровича Сахна продовжувалося поліпшення матеріально-технічної бази лікарні. Він зосереджував увагу на підвищенні фахової кваліфікації лікарів та медичних працівників середнього рівня, а також на наданні висококваліфікованої медичної допомоги пацієнтам з обласних онкологічного та туберкульозного диспансерів, а також обласної дитячої лікарні.
  Процес реконструкції та розширення лікарні вівся системно та комплексно. Разом зі зміцненням матеріально-технічної бази проводилися реорганізація відділень та створення нових лікувально-діагностичних відділень. Також активно впроваджувалися сучасні діагностичні апарати та устаткування.
  Від 2003 до серпня 2015 р. головним лікарем обласної лікарні був Микола Романюк, який до цього обіймав посаду начальника Чернігівського обласного управління охорони здоров'я, мав досвід керівництва медичною галуззю області.
  Очолювана Миколою Михайловичем Романюком обласна лікарня впроваджувала реформи і оновлювала своє обладнання та інфраструктуру. З придбанням нового медичного обладнання, такого як комп'ютерні томографи, УЗД-апарати експертного класу, рентген-апарати, операційні столи, відеофіброгастроскопи, гастроскопи, резектороскопи, літотриптори, кардіомонітори, електрокардіографи, наркозно-дихальна апаратура, апарати штучної нирки, операційні мікроскопи та офтальмологічне обладнання, лікарня значно покращила можливості діагностики та лікування своїх пацієнтів.
  Також була здійснена автоматизація робочих місць персоналу шляхом комп'ютеризації. Запровадження у робочу діяльність понад 100 комп'ютерів та локальної мережі дозволило забезпечити ефективну роботу всіх відділень та служб лікарні, а також впровадити програму електронного ведення медичної документації. Такі заходи допомогли поліпшити обмін інформацією, забезпечити доступ до Інтернету та впровадити телемедичні проєкти.
  Крім того, М. М. Романюк приділяв активну увагу питанням кадрового розвитку та формуванню команди професіоналів. Він підібрав керівні кадри та розробив концепцію реформування медичного закладу. Його талант як керівника та організатора охорони здоров'я допоміг впровадити позитивні зміни та поліпшити якість медичної допомоги в Чернігівській обласній лікарні.
  Від серпня 2015 р. головним лікарем Чернігівської обласної лікарні є Андрій Жиденко – висококваліфікований лікар та досвідчений організатор. Має вищі кваліфікаційні категорії з "Організації і управління охороною здоровʼя" та "Пульмонології". Має почесне звання "Заслужений лікар України".
  Андрій Михайлович Жиденко завжди перебуває у творчому пошуку, не боїться втілювати новаторські ідеї, впроваджує новітні перспективні методи, забезпечує комплексний підхід до розвʼязання важливих проблем.
  А. М. Жиденко уміло поєднує практичну роботу з теоретичними знаннями. Він визначив три головні напрями в роботі із забезпечення якості надання медичної допомоги населенню: удосконалення структури, процесу та результату діяльності закладу, а також забезпечив координацію роботи економічних ланок, провів умілу організацію інформаційно-аналітичної служби.
  За роки існування обласної лікарні зроблено дуже багато. Облаштовано нові приміщення для відділень і служб, функціонує насичений парк медичної апаратури та обладнання. Щорічно в лікарні впроваджують нові лікувально-діагностичні методи та елементи наукової організації праці.
  Тільки за останнє десятиріччя відбулося оновлення керівного складу більше як на дві третини, відділення та служби очолили молоді талановиті фахівці, які перейняли досвід у своїх попередників, п'ять лікарів захистили кандидатські дисертації, трьом лікарям присвоєно почесне звання "Заслужений лікар України", одній медсестрі надали почесне звання "Заслужений працівник охорони здоров'я". У лікарні функціонують двадцять спеціалізованих відділень, де щорічно лікуються понад двадцять тисяч хворих, виконується близько десяти тисяч складних оперативних втручань.
  У 2022 р. з першого дня повномасштабної війни у Чернігівській обласній лікарні медики без відпочинку рятували поранених. Увесь цей час медичні працівники, які не покинули місто, героїчно боролися за життя кожного пораненого, кожного хворого.
  Чернігівська обласна лікарня – один із провідних медичних закладів України, що надає послуги третинної високоспеціалізованої медичної допомоги та може надавати послуги вторинної спеціалізованої медичної допомоги. Обласна лікарня – флагман охорони здоров'я зі створення та запровадження нових ефективних методик діагностики й лікування, надання практичної допомоги медичним закладам сільської місцевості Чернігівщини.






 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється