Покровська книжкова толока – 2023: і на людей подивилися, і себе показали

Покровська книжкова толока – 2023: і на людей подивилися, і себе показали

15.10.2023
444
  Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових узяла участь у Покровській книжковій толоці, яка відбулася 14–15 жовтня в обласному художньому музеї ім. Г. Галагана за підтримки Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА. До уваги гостей заходу відділами абонемента, краєзнавства та мистецтв було представлено книжкові виставки "Література за Програмою сприяння функціонуванню української мови як державної в Чернігівській області", "Книжкова палітра нескореної Чернігівщини (література місцевих письменників)", "Видавнича діяльність Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових" і "Видання, подаровані Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України". Наші палітурниці запрошували долучитися до майстер-класу "Книжковий лікар" та дізнатися, як можна подарувати нове життя старим книжкам, красиво зробити підшивку газет і ще багато чого цікавого. Привітні працівниці сервісного центру пропонували відвідувачам нашої локації безкоштовно записатися до бібліотеки й поповнити лави її читачів. Усі охочі могли придбати книги пані Надії Яременко, яка донедавна очолювала філію "Медична бібліотека" Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових. Кошти від їх продажу будуть спрямовані на підтримку наших воїнів, які захищають Україну від ворожої навали.
  У залі, де ми розташувалися зі своєю експозицією, було вельми атмосферно ще й завдяки роботам юних вихованців Чернігівської дитячої художньої школи (директорка закладу – Марія Рибіна-Ткач) та картинам видатного українського майстра пензля Михайла Жука.
  На толоку завітали науковці, літератори, журналісти, волонтери, студенти… Одне слово – люди, небайдужі до гарної книги, українського слова та приємного спілкування.
  Відкрив захід директор художнього музею Юрій Ткач, наголосивши на тому, що очолюваний ним заклад уперше приймає у своїх стінах Покровську книжкову толоку, яка цьогоріч уперше проводиться в межах Програми сприяння функціонуванню української мови як державної в Чернігівській області з метою популяризації української мови та розширення і зміцнення українськомовного інформаційного середовища.
  Виставку книжкової графіки з колекції обласного художнього музею презентував науковий співробітник закладу Анатолій Новак.
  На відкриття завітав директор Польського Інституту в Києві Роберт Чижевський, який представив надзвичайно цікаві книги – репринтне видання 1901 року "Київ та його пам'ятки" (автор книги – Вацлав Цєховський, українською мовою її переклав Володимир Чайковський) та "Нариси таємної війни: польський художник на службі визволення Радянської України" Тімоті Снайдера (серія "Історична бібліотека Польського Інституту", переклад – Павло Грицак, обкладинка – "Наш Сад" Павла Макова). Примірники книги Тімоті Снайдера разом із приємними та корисними сувенірами (термочашка й павербанк) було вручено очільникові художнього музею Юрію Ткачу, представниці Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва й директорові Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрію Соболю. Пан Юрій подякував за чудовий подарунок, запросив пана Роберта до співпраці й висловив надію, що презентація подарованого видання відбудеться саме у головній бібліотеці Чернігівщини.
  На фестивалі "Покровська толока" було ще чимало цікавинок. Наші колеги з Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва підготували книжково-ілюстративну виставку "Від серця до серця", фотовиставку "Наша сила в єднанні" й відеопредставлення "Чернігівська обласна бібліотека для юнацтва –- уособлення стійкості бібліотек України". Чернігівська обласна бібліотека для дітей до 125-річчя свого закладу підготувала відеоекскурсію "Віншуємо тебе, бібліотеко!" та створила буктрейлер за повістю Валентини Михайленко "Скарб під знаком риби". Також тут можна було побачити і придбати продукцію від Чернігівського "Будинку книги". Свою творчість презентували письменники Чернігівщини Сергій Дзюба, Михась і Лариса Ткачі, Валентина Громова, Олена Грицюк, Валентина Михайленко, Любов Борисенко, Віталій Топчій, Микола Лелюк, Павло Свищ, Марія Обиденна, Надія Кривопиша, відомий на Придесенні історик і воїн Сергій Леп'явко, волонтер Геннадій Обушний. Цікавою та змістовною була зустріч зі львівським письменником, дослідником розширеного світогляду, мислителем та футурологом Осмиром (Магурою).
  У межах книжкової толоки відбулася захоплива онлайн-лекція від першої української різо-студії Risodentsia "Про RISOGRAF та різографію, або Як друкувати своє мистецтво". Позитивом та кавою пригощав психолог Андрій Кузнецов. А надвечір у залах музею лунала музика…
  Завчасно перепрошуємо, коли про щось не згадали, бо цікавого було стільки, що лише встигай ходити, дивитися, слухати, сприймати й поринати щоразу в нові враження. Така атмосфера припала до душі всім, а особливо "позаштатному співробітникові музею" – поважному котові Василеві, який побував буквально на всіх локаціях заходу і навіть спустився в укриття разом із учасниками толоки під час повітряної тривоги.
  Усім щира подяка: господарям заходу – за гостинність, учасникам – за розмаїття емоцій! До зустрічі наступного року!
 























 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється