Обласна школа керівника "Публічна бібліотека в умовах війни та відновлення: сучасні виклики та можливості"

Обласна школа керівника "Публічна бібліотека в умовах війни та відновлення: сучасні виклики та можливості"

30.11.2023
325
  30 листопада на платформі ZOOM Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових провела обласну школу керівника "Публічна бібліотека в умовах війни та відновлення: сучасні виклики та можливості". У заході взяло участь понад сімдесят осіб, серед яких директори бібліотек області, їхні заступники, начальники та спеціалісти відділів культури територіальних громад. Модерувала семінар вчений секретар ОУНБ Катерина Райхіль.
  Відкрив захід начальник відділу культурного розвитку Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Олександр Нагорний. До вітального слова долучилися директор ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Юрій Соболь, який наголосив на важливості краєзнавчої роботи й актуалізації фондів, в. о. директора обласної бібліотеки для юнацтва Марина Книр та заступник директора обласної бібліотеки для дітей Лариса Казакова.
  Традиційно на школі керівника говорили про звітність і планування. Катерина Райхіль детально розповіла про основні вимоги до звітності у 2023 році, нові форми звітності, проаналізувала типові помилки у звітах. Наголосила пані Катерина і на тому, які звітні документи, у якому вигляді й коли потрібно надіслати до науково-методичного відділу. Перед заповненням звітності необхідно обов'язково ознайомитися з інструкціями щодо заповнення форм.
  Завідувачка науково-методичного відділу Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ольга Шурубенко розповіла про пріоритетні напрями роботи бібліотек в умовах війни та рекомендації щодо планування роботи бібліотек на 2024 рік. Пані Ольга наголосила, що під час планування роботи особливу увагу треба приділяти краєзнавчій, волонтерській, проєктній роботі, ВПО.
  Завідувачка відділу методології бібліотечної роботи з дітьми обласної бібліотеки для дітей Наталія Шеша поділилася досягненнями та планами у роботі з дітьми, розповіла про дитячу творчість під час війни.
  Головний бібліотекар науково-методичного відділу ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Марина Латамарчук висвітлила підсумки обласного соціологічного дослідження "Твори письменників Чернігівщини для аудіювання українськомовних книжок", яке відбулося у межах Програми розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя у Чернігівській області на 2023–2030 роки. Безумовні лідери серед творів, запропонованих для аудіювання, – романи Валентини Мастєрової "Суча дочка" та "Смарагд".
  Продовжила тему вивчення й популяризації української мови у бібліотеках провідний бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук обласної наукової бібліотеки Катерина Денисенко. Пані Катерина розповіла про форми та методи реалізації Програми сприяння функціонуванню української мови як державної на прикладі заходів, що проходять на базі ОУНБ: "Бібліопростір А+", етер "Бібліотайм", обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі", розмовний клуб "Мова чудова" та ін.
  Про бібліотечне краєзнавство, традиційні та інноваційні підходи, важливість меморіалізації подій російсько-української війни говорила завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ірина Каганова.
  Завідувачка відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук ОУНБ Наталя Карбовська розкрила екологічну складову діяльності бібліотек, розповіла про екокраєзнавство та природоохоронну діяльність.
  Завідувачка відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Олена Попович розповіла про участь у проєкті із запису усноісторичних свідчень "Чернігівська й Городнянська громади: окупація, облога".
  Завідувачка відділу мистецтв ОУНБ Катерина Мехеда поділилася з учасниками школи керівника досвідом поєднання рукоділля та волонтерства.
  Про участь у проєктах розповіли директорка Прилуцької міської бібліотеки імені Л. Забашти Людмила Зубко, директорка Городнянської ЦБС Ганна Щербакова, директорка Чернігівської МЦБС Ганна Пушкар, директорка Бобровицької ПБ Леся Циба. Головна перевага проєктної діяльності – залучення до бібліотеки додаткових коштів, можливість оновити технічну базу, інтер'єр закладу, книжковий фонд тощо. Учасникам заходу було цікаво послухати про різноманітні проєкти, які втілюються на базі бібліотек, побачити досягнення своїх колег. Сподіваємося, що у 2024 році до проєктної роботи долучиться якомога більше бібліотек області.
  Завершили школу керівника відеороликом "Трагічний, величний і вічний Василь Стус", який прокоментувала завідувачка відділу абонемента ОУНБ імені Софії та Олександра Русових Ольга Соловцова.
  Отже, обласна школа керівника цьогоріч була інформативною та конструктивною. Учасники отримали важливі рекомендації щодо звітності і планування, дізналися про здобутки та напрацювання своїх колег.
  Дякуємо всім учасникам заходу за співпрацю!
 



























 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється