"…Я щасливий, що моя праця не даремна" │ Рубрика "Цей день в історії"

"…Я щасливий, що моя праця не даремна" │ Рубрика "Цей день в історії"

07.01.2024
256
  Володимир Карась народився 7 січня 1944 року в селі Фаївка Новгород-Сіверського району в сім'ї сільського вчителя. Від батьків майбутній художник успадкував любов до краси природи. Захоплюватися малюванням почав дуже рано, ще зі школи. Коли у Володимира запитували, ким він хоче бути, коли виросте, хлопець з упевненістю відповідав: "Шевченком!". Також він почав писати невеличкі нариси, які публікувались у районній газеті "Радянське Полісся", та згодом, після служби в армії, вирішив зосередитися на кар'єрі художника.
  Подальшу освіту Володимир Карась здобув у Заочному народному університеті мистецтва імені Н. К. Крупської в москві (1960–1962 рр., підвищений курс 1964–1966 рр.). Після здобуття фахової освіти очолював студію образотворчого мистецтва Будинку культури заводу "Будмаш" у Прилуках, працював учителем. Протягом 1969–1998 років працював у Чернігівському художньому комбінаті – спочатку старшим майстром, а в 1981–1983 роках – головою ревізійної комісії. Наразі живе у Прилуках.
  У 1971 році в Чернігові відбулася перша персональна виставка молодого художника Володимира Карася. Його творчі роботи неодноразово публікувалися в журналах, газетах, буклетах. Побачили світ три художні альбоми, повністю присвячені творчості митця, й кілька каталогів. Дані про Володимира Карася і його творчість внесені в Енциклопедію "Слово о полку Ігоревім" та Енциклопедію сучасної України.
  Володимир Карась працює в техніках гравюри, літографії, пастелі й рисунку, а також у змішаній техніці. Понад 140 графічних робіт художника були опубліковані в журналах, художніх альбомах. Він проілюстрував близько десятка книг прозаїків та поетів України.
  Упродовж 1970–1999 років Володимир Федорович здійснив низку творчих поїздок до Індії, Єгипту, Арктики, на Кавказ, Урал. Це додало митцю нових вражень і творчих ідей. Він казав: "Де б я не був, перед тим як писати картину (в тому числі й портрет) спочатку мав ознайомитися з історією, культурою, традиціями країни та народу, а вже потім брати до рук фарби. Я не можу і не маю права бездумно творити. Кожне полотно має нести якусь мету".
  Володимир Карась – учасник обласних, всеукраїнських, міжнародних мистецьких виставок від 1969 року. Персональні – в Чернігові (1971, 1986, 1999), Новгороді-Сіверському (1989, 2003), Києві (1995, 2000), Прилуках (1997, 2002–2003), Ніжині (двічі – 2003). Основні жанри його творчості – тематична картина, пейзаж, портрет. Низку творів митець виконав у традиціях української національної графіки. Вони присвячені природі та архітектурі Чернігівщини XV– XVІІ століть. Художник використовує техніки ліногравюри, автолітографії, пастелі, акварелі тощо. Окремі роботи Володимира Карася наразі зберігаються у Чернігівському художньому музеї, Ічнянському і Прилуцькому краєзнавчих музеях, Ніжинській картинній галереї та інших.
  Родзинка художника – колоритні назви картин: "Сині ночі літа", "Яблуня з батьківського саду", "Острів пам'яті", "Намалюй свою квітку", "Звуки океану", "Світло душі", "Той, що втратив крило"... У них панує захопливе царство кольору. Архітектурні ансамблі міста, пейзажі Чернігівщини, образи жінок – усе дихає життям.
  З 1976 року Володимир Карась – член Національної спілки художників України. З 1999 р. – заслужений художник України. У 2008 році став лауреатом літературно-мистецької премії імені Любові Забашти.
  "Я хочу малювати прості дерева, прості квіти, просту людину, і якщо хоч одна з моїх картин допоможе комусь, зігріє, зробить кращим та мудрішим, то це вже прекрасно, і я щасливий, що моя праця не даремна", – так говорить про себе художник Володимир Карась.
 







 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється