Харукі Муракамі – японський письменник, перекладач │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Харукі Муракамі – японський письменник, перекладач │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

11.01.2024
325
  12 січня виповнюється 75 років від дня народження Харукі Муракамі – одного з найвідоміших японських письменників, визнаного класика сучасної світової літератури.
  Харукі Муракамі народився в 1949 році у Кіото. Батько майбутнього письменника викладав японську мову та літературу. Після закінчення школи Харукі навчався за фахом "класична драма" на відділенні театральних мистецтв престижного приватного університету Васеда. Під час навчання одружився з однокурсницею Йоко Такахасі. Вони нерозлучні і донині. У 1974 році Муракамі відкрив у Токіо джаз-бар, яким керував сім років, допоки не вирішив повністю присвятити себе літературі. На початку 1990-х вів також нічне шоу, де розмовляв про західну музику й субкультуру, випустив кілька фотоальбомів і путівників, присвячених західній музиці, коктейлям та кулінарії. Подружжя багато подорожувало, по декілька років жило в Італії, Греції, Англії. У США письменник працював у Прінстонському університеті й університеті імені Говарда Тафта. Пізніше Харукі Муракамі з дружиною повернулися на батьківщину і нині живуть у приморському містечку Оїсо. Крім літературної творчості письменник захоплюється тріатлоном, бере участь у марафонських забігах. Він – відомий поціновувач джазу, чия колекція налічує 40 тисяч джазових платівок. Іще Харукі Муракамі переклав японською деякі твори Френсіса Фіцджеральда, Трумена Капоте, Джона Ірвінга, Джерома Селінджера, Кріса Ван Оллсбурга та Урсули ле Гуін.
  Письменниками стають по-різному. Думка про те, що він міг би написати книгу, прийшла до Муракамі під час бейсбольного матчу у квітні 1978 року. "Я зрозумів це – і все". І в 1979 році була опублікована повість "Слухай пісню вітру", за яку майбутній письменник отримав низку премій для початківців від різних журналів. З того часу з-під його пера вийшло 14 романів, 12 збірок оповідань, 2 книги документальної прози, які перекладені більш ніж 50-ма мовами і продаються мільйонними тиражами. Харукі Муракамі – лауреат багатьох японських та міжнародних премій.
  Події у книгах Муракамі відбуваються переважно в сучасній Японії, хоча якщо не брати до уваги японські імена і назви, могли би відбуватися де завгодно. У багатьох його творах є елементи фантастики й сюрреалізму. Недарма ж у 2006 році письменник отримав Премію Франца Кафки. Дуже часто Харукі Муракамі описує звичайних людей, з якими відбуваються незвичайні речі. За словами самого письменника, такий сюжет (звичайні люди в незвичайних обставинах) для нього найулюбленіший.
  У його житті багато музики. "…Якби я не був настільки поглинений музикою, я б не став письменником. Навіть зараз, майже 30 років по тому, я, як і раніше, черпаю багато що з музики", – говорить письменник. Герої його творів постійно згадують різноманітні музичні твори, деякі грають на музичних інструментах. До книги "Джазові портрети" ввійшло 55 есе про джазових виконавців, а роман "Норвезький ліс" названий на честь однойменної композиції групи "Бітлз".
  Іще він любить котів. Вони живуть удома у письменника і стали героями та героїнями романів "Полювання на овець", "Хроніки заводного птаха", "Кафка на пляжі", а джаз-бар узагалі мав назву "Пітер Кет" на честь улюбленця.
  Харукі Муракамі – один із головних постмодерністів у сучасній літературі, і будь-яку тему він розкриває у підкреслено відстороненій манері, не займаючи якоїсь конкретної позиції, дозволяючи читачеві самому вибирати, що йому важливіше та ближче. Книги Харукі Муракамі – унікальний приклад того, як японець дивиться на свою батьківщину очима західної людини, і хоча письменник – продовжувач традицій японської літератури, він має репутацію "європейця від японської літератури".
  Частина творів письменника перекладена українською мовою. Ці та інші книжки ви можете взяти у відділі абонемента Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових.


  84(5ЯПО)
  М 91
  Муракамі Х. Безбарвний Цкуру Тадзакі та роки його прощі : роман / Харукі Муракамі. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. – 301 с.

  Жили собі п'ятеро друзів – троє хлопців і двоє дівчат. Четверо з них мали у прізвищах назви кольорів, через те називали одне одного барвами: Червоний, Синій, Чорна і Біла. А він був просто Цкуру. Та раптом один із хлопців зателефонував і сказав, що вони не хочуть мати з ним нічого спільного. Через шістнадцять років Цкуру знайде своїх колишніх друзів, щоб дізнатися, що тоді сталося, загоїти рану, яка й досі болить. Цей роман – про зраду і прощення, про те, як важливо знати правду, вирішити все, щоб спокійно жити далі.


  84(5ЯПО)
  М 91
  Муракамі Х. Погоня за вівцею : роман / Харукі Муракамі. – Харків : Фоліо, 2007. – 317 с.

  У сюжеті роману дивним чином переплітаються детектив і фантастика. Але перш за все це історія журналіста, який розчарувався в житті й несподівано виявляється втягнутим у справи загальнодержавного значення – пошуки Людини-вівці. Неабиякий стосунок до цього має давній друг героя – Пацюк. Тому-то журналіст і береться шукати вівцю, адже її пошук означає пошук Пацюка, пошук свого минулого. У творі є низка цікавих персонажів: дівчина-повія з чарівними вухами, компаньйон, який поволі спивається, таксист, що має телефон Бога і постійно з ним радиться.


  821(520)
  М 91
  Муракамі Х. Про що я говорю, коли говорю про біг / Харукі Муракамі. – Київ : Yakaboo Publishing, 2020. – 159 c.

  Збірка автобіографічних нарисів вважається найвідомішою книгою про біг. Водночас це розповідь про рух автора по життю. Письменник багато розмірковує про свій біговий шлях, про те, що без бігу він би не відбувся як письменник. Біг став для нього не тільки елементом тренувань, а цілісною частиною всього письменницького життя. Це книга про марафонський підхід до життя. Планомірна регулярна підготовка, пошук і подолання обмежень у собі, здобуття життєвого досвіду. Легка, іронічна й досить детальна розповідь про себе.


  84(5ЯПО)
  М 91
  Муракамі Х. Танцюй, танцюй, танцюй / Харукі Муракамі : в 2 т. – Харків : Фоліо, 2005.
  Т. 1. – 2005. – 349 с.
  Т. 2. – 2006. – 318 с.

  Містичний детектив розповідає історію молодого чоловіка, який розшукує свою загадково зниклу дівчину. Ця книга – продовження роману "Полювання на вівцю". Головний герой – той самий, але шукає він дівчину, яку колись любив. Точніше – образ дівчини, яку герой бачить скрізь і всюди й намагається її відшукати. Книга приваблює своєю філософією та містикою, яку може створити лише Муракамі. А загадкова відкрита кінцівка роману з одного боку дасть відповідь на багато запитань, поставлених у ньому, а з іншого – змусить задуматися над символізмом розв'язки.


  84(5ЯПО)
  М 91
  Муракамі Х. 1Q84 : роман / Харукі Муракамі : в 3 кн. – Харків : Фоліо, 2012.
  Кн. 1 – 2012. – 504 с.
  Кн. 2 – 2012. – 446 с.
  Кн. 3 – 2012. – 542 с.

  Книга про пошук психологічної опори у світі розмитих орієнтирів. Незвична назва твору – алюзія на роман Джорджа Орвелла "1984". Детективна історія відбувається у двох паралельних реальностях: Токіо 1984-го і Токіо, за висловлюванням головної героїні, "незрозуміло якого (1Q84)". Головні герої роману – жінка-інструктор фітнес-клубу Аомаме й учитель математики Тенго. Дуже яскраво у книзі розкрито тему екстремістських релігійних сект. Автор намагається дати відповідь на те, що в сучасному "високоосвіченому" соціумі породжує такі потворні культи.


  84(5ЯПО)
  М 91
  Муракамі Х. Хроніка заводного птаха : роман / Харукі Муракамі. – Харків : Фоліо, 2009. – 761 с.

  Живе собі в Токіо звичайний чоловік тридцяти років. Має кохану дружину, кота, мешкає у фешенебельному районі. І починається... Спочатку він втрачає роботу, потім тікає кіт, далі телефонує якась дивна жінка, а згодом зникає дружина. Роман вважається одним із найскладніших у творчості автора і поєднує в собі безліч форм. Тут присутні містичні переплетення паралельних світів, історичний підтекст, цікаві описи відносин Японії та СРСР під час Другої світової і яскраво виражений японський менталітет.
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється