Ми живемо, рятуємо, перемагаємо

Ми живемо, рятуємо, перемагаємо

01.02.2024
158
  З 1 лютого у філії "Медична бібліотека" Чернігівcької ОУНБ імені Софії та Олександра Русових працює книжкова виставка "Ми живемо, рятуємо, перемагаємо", присвячена Всесвітньому дню боротьби проти раку, який відзначають щороку 4 лютого.
  За даними ВООЗ, у 2020 році від раку померло близько 10 мільйонів людей. Рівень захворюваності продовжує зростати.
  Рак виникає зі зміненої клітини, яка "втратила контроль" і почала надмірно ділитися, формуючи пухлину. Це може ускладнювати роботу прилеглих органів або витісняти здорові клітини мутованими. Ситуація погіршується, коли невеликі грудочки ракових клітин відокремлюються від материнської пухлини й розносяться з кровотоком в інші органи, формуючи метастази. Це призводить до порушення роботи багатьох органів і систем, виснаження організму та смерті хворого.
  Мутації можна успадкувати від одного з батьків. Утім, такі зміни переважно виникають спонтанно. До цього може призвести багато факторів (радіація, забруднення довкілля). Також фахівці дійшли висновку, що значний вплив має спосіб життя людини. Науковці Інституту медицини у співпраці з колегами з Національної дослідницької ради США виявили п'ять основних чинників, що підвищують імовірність захворіти:
  * тютюнокуріння;
  * низька фізична активність;
  * ожиріння;
  * неправильний раціон;
  * вживання алкоголю.
  За результатами дослідження Американського департаменту здоров'я і соціальних служб, фізична активність знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, гіпертонії, депресії, остеопорозу, діабету і раку. Інше дослідження, опубліковане в Nature Reviews Cancer, свідчить, що приблизно чверть усіх випадків раку у світі пов'язана з недостатньою фізичною активністю та зайвою вагою. Спорт допомагає знизити ризик появи раку молочної залози, товстої кишки, жовчного міхура та інших видів злоякісних пухлин.
  Людина має ожиріння, коли її індекс маси тіла (відповідність маси та зросту) вищий за 30. Це свідчення аномально високого відсотка жирової тканини. Між її клітинами здатні накопичуватися фактори запалення. Це призводить до появи мутацій у прилеглих клітинах. Дослідження, опубліковане в Nature Oncogene, пояснює, що люди з надмірною вагою схильні до розвитку раку стравоходу, підшлункової залози, товстої і прямої кишки, молочної залози, нирок, щитовидної залози та жовчного міхура.
  Науковці з Італії провели масштабне дослідження впливу раціону на ризик появи злоякісних пухлин і довели, що 25% випадків раку можна було уникнути, змінивши харчові звички. Раціон, збагачений червоним або обробленим м'ясом (ковбаси, шинка, балик, бекон), підвищує ризик появи раку підшлункової залози, кишківника і шлунка. Захоплення продуктами з високим вмістом білків та жирів також асоційоване з розвитком раку, зокрема кишківника і грудей. З іншого боку, споживання великої кількості фруктів та овочів може знизити ризик розвитку онкологічних захворювань. Корисні продукти, багаті на:
  • селен (міститься у крупах, горіхах, яйцях та ін.);
  • фолієву кислоту (свинина, м'ясо птиці, листова зелень, яйця та ін.);
  • вітамін B12 (риба і морепродукти, м'ясо, яйця, сир та ін.);
  • вітамін D (риба, набіл, гриби, яйця, сир та ін.);
  • хлорофіл (зелень);
  • каротиноїди (кольорові овочі і фрукти).
  Дослідження, опубліковане в журналі Oncology, демонструє зв'язок між споживанням алкоголю та раком ротової порожнини, глотки, гортані, стравоходу, товстої і прямої кишки та молочної залози. Мутації у клітинах цих органів, кажуть автори дослідження, викликає ацетальдегід – основний метаболіт спирту, а також вільні радикали кисню і азоту, які утворюються в організмі людини після вживання алкоголю.
  Ультрафіолет сонячного світла може викликати рак шкіри або меланому. За даними Інституту дослідження раку Великої Британії 9 із 10 випадків меланом спричинені ультрафіолетом. Він провокує мутації у клітинах шкіри і, як наслідок, ріст меланом.
  Кілька вірусів людини також можуть призвести до появи раку.
  • Вірус папіломи людини провокує розвиток раку шийки матки, горла і пеніса. Щонайменше 12 його штамів здатні викликати рак.
  • Вірус гепатиту С спричиняє появу раку печінки та неходжкінської лімфоми.
  • Герпесвірус Епштейна-Барр, який поширюється через слину, підвищує ризик розвитку лімфоми Беркітта, деяких типів лімфоми Ходжкіна, неходжкінської лімфоми й раку шлунка.
  • Вірус гепатиту B поширюється через інфіковану кров, сперму та інші рідини організму. Він – основна причина раку печінки.
  • Вірус гепатиту С поширюється через інфіковану кров і може спричинити рак печінки та неходжкінську лімфому.
  • ВІЛ поширюється через інфіковану сперму, вагінальні рідини, кров і грудне молоко. Він не спричиняє появи злоякісних пухлин безпосередньо, а пошкоджує імунну систему. Це знижує захист організму від інших вірусів та появи ракових клітин.
  • Вірус герпесу людини 8 типу пов'язаний із розвитком саркоми Капоші у людей з ослабленою імунною системою.
  Для профілактики онкологічних захворювань лікарі радять прості, але ефективні методи і прийоми:
  * якнайшвидше кинути курити;
  * якомога більше рухатися (це можуть бути ходьба, біг, танці чи будь-яка інша активність, яка приносить задоволення);
  * змінити раціон, додавши більше овочів, фруктів, злаків, бобових та риби. Звести до мінімуму вживання червоного м'яса й ковбас;
  * знизити вагу відповідно до зросту і намагатися більше не набирати;
  * відмовитися від алкоголю або мінімізувати його вживання;
  * перед виходом на вулицю завжди наносити сонцезахисний крем на відкриті ділянки тіла;
  * вакцинуватися від вірусу папіломи людини й гепатиту В;
  * практикувати лише захищений секс;
  * регулярно відвідувати лікаря задля профілактичних оглядів, адже рання діагностика раку підвищує шанс побороти захворювання.
 

 
  Пропонуємо до вашої уваги огляд літератури, що представлена на книжковій виставці.

  1. Воробйова А. Мистецтво жити під час хіміотерапії : артбук / Альона Воробйова. – Київ : Vivat, 2020. – 189 с. : іл. кольор.
  Це історія боротьби з хворобою й водночас історія пошуку нової радості і глибоких сенсів життя людини, що впритул зіткнулася зі складною хворобою та пройшла лікування хіміотерапією. Тут зафіксовані роздуми цієї людини, щоденні записи, відверті розмови з іншими хворими й коментарі психотерапевта. Видання містить багато фотографій, які демонструють зовнішні і внутрішні зміни, що сталися з авторкою.
  2. Радіосенсибілізація інгібіторами циклооксигенази-2 у променевій терапії злоякісних новоутворень = Radiosensitization with Cyclooxygenase-2 Inhibitors in Radiations Therapy of Malignants Neoplasms : [монографія] / Н. А. Мітряєва [та ін.] ; Ін-т мед. радіології та онкології ім. С. П. Григор'єва НАМН України. – Київ : ІМРО ім. С. П. Григор'єва, 2021. – 132 с. : іл., табл.
  Монографію присвячено одному з важливих напрямів у радіаційній онкології – пошуку шляхів подолання радіорезистентності пухлин для підвищення ефективності променевої терапії злоякісних новоутворень.
  3. Роль факторів прогнозу в індивідуалізації комбінованого лікування хворих на поширений рак яєчників : [монографія] / [О. А. Міхановський, М. Л. Кочина, Ю. В. Харченко] ; за ред. М. В. Красносельського ; Ін-т мед. радіології та онкології ім. С. П. Григор'єва НАМН України. – Харків : Планета-Прінт, 2021. – 132 с. : іл., табл. – Бібліогр.: с. 115–132.
  Монографія призначена для поглибленого вивчення визначення ролі експресії молекулярно-біологічних маркерів пухлини в розвитку різних видів рецидивів поширеного раку яєчників.
  4. Сучасні підходи до питань діагностики та лікування сарком матки : [монографія] / [М. В. Красносельський та ін.] ; за ред. Сухіної О. М. ; Нац. акад. мед. наук України, ДУ "Ін-т мед. радіології та онкології ім. С. П. Григор'єва НАМН України". – Харків : Точка, 2020. – 130 с. : іл., табл.
  Саркома матки – злоякісна пухлина, що трапляється рідко. Вона дуже складна в діагностуванні, особливо при першій діагностиці. У монографії представлені ключові аспекти клінічної картини цієї пухлини, а також сучасні підходи до діагностики та лікування.
  5. Шпарик Я. В. Рак: переможці і жертви / Я. В. Шпарик. – Львів : Афіша, 2008. – 622, [3] фотогр.
  У книзі зібрано біографічні довідки відомих людей, чиї долі пов'язані з онкологією. Багато з них вийшли переможцями у боротьбі з хворобою, але чимало стали жертвами раку.
  Окремий розділ присвячений ученим і лікарям, які доклали значних зусиль для пошуку методів лікування страшної хвороби.

  Крім книжок на виставці можна ознайомитися з журналами, які містять статті означеної тематики. Наводимо короткий список деяких із них.
  1. Гіпофракційна променева терапія у пацієнтів з гліобластомою: перший досвід в Україні та перспективи / А. Б. Грязов, О. Я. Главацький, О. Ю. Чувашова та ін. // Ukrainian Neurosurgical Journal. – 2023. – № 1. – С. 38–47.
  Авторами проведено дослідження позитивного впливу променевої терапії при лікуванні злоякісних новоутворень. Результати цих досліджень викладені у статті.
  2. Кріоабляція аденогіпофіза в лікуванні хронічного больового синдрому у хворих на злоякісні новоутворення IV стадії / О. В. Циганков, М. О. Чиж, Ф. В. Гладких та ін. // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2023. – Т. 31. – № 3. – С. 303–314.
  Автори статті дають ретроспективну оцінку ефективності нових методів знеболювання у пацієнтів на злоякісні новоутворення.
  3. Сучасний стан проблем наслідків постковідного синдрому / М. В. Красносельський, В. П. Старенький, Н. О. Артамонова та ін. // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2023. – Т. 31. – № 3. – С. 325–352.
  Ця наукова стаття розглядає виникнення ускладнень після тривалого перебігу COVID-19 у онкологічних хворих. Проведено огляд літератури, який базується на дослідженнях світової медичної та наукової спільноти.
  4. Фактори ризику локального рецидиву і віддаленого метастазування та проявів токсичності при хіміопроменевому лікуванні хворих на рак шийки матки / Є. Б. Радзієвська, О. М. Сухіна, Л. Я. Васильєв, В. С. Сухін та ін. // Український радіологічний та онкологічний журнал. – 2023. – Т. 31. – № 2. – С. 175–189.
  Рак шийки матки залишається одним із найпоширеніших злоякісних новоутворень у жінок у всьому світі. Автори статті визначають фактори ризику локального й віддаленого метастазування при лікуванні хіміотерапією.

  На виставці представлені також інші матеріали означеної тематики.
  Книжкова виставка працюватиме з 1 до 15 лютого 2024 року. Запрошуємо користувачів до бібліотеки для ознайомлення з літературою.
  Бережіть себе та будьте здорові!
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється