14 лютого 1967 року в Чернігові засновано завод радіоприладів "ЧЕЗАРА" │ Рубрика "Цей день в історії"

14 лютого 1967 року в Чернігові засновано завод радіоприладів "ЧЕЗАРА" │ Рубрика "Цей день в історії"

14.02.2024
153
  14 лютого 1967 року було закладено перший кубометр бетону у фундамент майбутнього підприємства "Чернігівський радіоприладний завод". Завод був спроєктований для космічних потреб і тривалий час працював на оборонний та ракетно-космічний комплекс колишнього СРСР. Першим директором було призначено Леоніда Безверхого, який присвятив заводу 23 роки свого життя.
  У жовтні 1968 року було введено в експлуатацію перший об'єкт – котельню. 5 листопада того ж року запрацював перший токарний верстат першого цеху – ремонтно-механічного. Перша продукція, що з'явилася, – стандартне обладнання, необхідне для будівництва заводу, а також запчастини для тракторів, комбайнів. Також було утворено відділи: головного технолога, головного енергетика, матеріально-технічного постачання, кадрів та воєнізованої охорони.
  З 1969 року почали діяти корпус № 1 та їдальня на 280 місць. Протягом наступних років завод активно розширювався й відкривав нові корпуси.
  Уже у 1971 році завод випустив перші датчики для космічних супутників. Потім починається виробництво апаратури та приладів неруйнівних методів контролю, цифрових відлікових пристроїв і систем електроавтоматики та управління до верстатів з програмним управлінням, релейно-комутаційних пристроїв (РКП) для автоматизованої перевірки електромонтажу, апаратури ретрансляції телевізійних сигналів, сигналів зв'язку, навігаційної наземної, бортової і телеметричної апаратури для систем управління літаками та суднами цивільного флоту, перетворювальної апаратури, датчиків тиску, температури, інерції, вологості, обертів, телеметричної апаратури, яка використовується для вимірювання і реєстрації технологічних параметрів у різних галузях промисловості, охорони здоров'я, транспорту, зв'язку та сільського господарства.
  З 1978 року підприємство перетворилося на могутнє сучасне виробництво, яке посіло гідне місце серед провідних підприємств Чернігова і країни загалом. З метою вдосконалення системи управління підприємством, забезпечення його мобільності й відповідності новим вимогам часу цехи та служби були об'єднані за п'ятьма головними напрямами виробництва: механічне, інструментальне, складальне, датчикове, товарів народного споживання.
  Створюються філії в селі Моргуличі Чернігівського району (складальне виробництво), в селі Халявин Чернігівського району (деревообробний цех, склади), в селі Ловинь тодішнього Ріпкинського району (цегельний завод і підсобне сільське господарство).
  Працювати на радіозаводі в часи його відкриття та розквіту було неабияк престижно: не кожен міг потрапити туди, адже необхідна була фахова освіта, яку забезпечував радіомеханічний технікум. При цьому працівники отримували пристойну, як на той час, заробітну плату.
  Також щорічно завод будував близько 250 квартир для своїх працівників з усіма зручностями для постійного проживання та понад 60 – для тимчасового (так звані "малосімейки"). На підприємстві була розвинута профілактично-оздоровча інфраструктура: база відпочинку, піонерський табір, медичний центр, відкривалися від заводу дитячі садки, гуртожитки, спортклуби.
  У часи перебудови об'єднанням керували Микола Бутко, а потім – Костянтин Колесник. Це роки визначення нових напрямів розвитку виробництва та принципів управління. 26 травня 1994 року робота з акціонуванням підприємства завершилась утворенням ВАТ "ЧеЗаРа".
  У 1996 році відбулася реструктуризація – утворилося 12 дочірніх підприємств і структурних підрозділів з повним правом вести самостійну фінансову та виробничу діяльність. Провідними з них були ХСП "Радіоприладний завод"; ДП "РаПід"; ХСП "Інструмент"; ДП завод "Необіт"; ДП "Завод медвиробів і медпрепаратів".
  У 1999 році завод увійшов до сфери управління Національного космічного агентства України, брав участь у програмі "Морський старт".
  У 2003 році завод представив нову розробку: біометричну систему контролю БСК (сумісний з персональним комп'ютером пристрій для зняття відбитків пальців).
  У 2007 році контрольний пакет акцій перейшов у приватну власність: 54,33% акцій підприємства купила словацька інвестиційна компанія Arca Capital.
  У лютому 2009 року Чернігівський радіомеханічний технікум був знятий з балансу заводу і переданий у власність Міністерства освіти України.
  19 червня 2012 року рішенням позачергового зібрання акціонерів підприємство перейменовано в Публічне акціонерне товариство "ЧЕЗАРА". Проведені радикальні зміни організаційної структури. Генеральним директором призначено Анатолія Свириденка.
  Основним споживачем продукції Чернігівського заводу радіоприладів до 2014 року була рф, проте після початку воєнних дій на сході України співпраця була припинена, що значно вплинуло на роботу заводу. Підприємство стало збитковим. Але згодом знайшлися нові партнери та проєкти. Так, у травні 2015 року завод був задіяний до виконання військових замовлень. Уже 22 червня 2015 року завод отримав ліцензію на виробництво військової техніки та озброєння.
  У 2018 році в результаті чергової реорганізації ПрАТ "Чернігівський завод радіоприладів" було створене ТОВ "ЧЕЗАРА ТЕЛЕМЕТРІЯ", яке стало надійним та компетентним розробником і постачальником конкурентоспроможної спеціалізованої електронної техніки для ракетно-космічної галузі та агрегатів авіаційної техніки.
 













 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється