Українська революція і Чернігівщина

Українська революція і Чернігівщина

11.03.2024
135
  Минуло 100 років з часів Української революції 1917–1921 років. За цей час видано десятки томів документів, сотні мемуарів, творчу та наукову спадщину визначних діячів, величезний масив дослідницьких праць – монографій, дисертацій, статей, матеріалів наукових конференцій тощо. Записано в історію України й імена уродженців Чернігівщини, які зробили внесок у розбудову української державності.
  Нещодавно вийшла друком друга частина біобібліографічного покажчика "Біля джерел державотворення: чернігівці – учасники Української революції 1917–1921 рр." У ній зібрано інформацію про публікації і видання, що стосуються державних та політичних діячів України часів Української революції, чиї долі були пов'язані з Чернігівщиною, матеріали про життя та діяльність різних представників революційної стихії столітньої давнини. Це політичні та наукові діячі, представники військової еліти М. П. Василенко, П. А. Ганжа, С. М. Довгаль, М. М. Ковалевський, Ф. О. Колодій, С. Ф. Русова, В. О. Савченко-Більський, М. О. Савченко-Більський, Л. Д. Шрамченко, С. О. Шрамченко.
  Джерельною базою для укладання посібника стали бібліографічні краєзнавчі розвідки різних аспектів української минувшини із фондів Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових, електронні каталоги бібліотек України та інших країн, електронні бібліотеки: "Культура України", "Україніка", "Diasporiana", "Чтиво", електронний архів "Українського Визвольного Руху", архів української періодики LIBRARIA та ін. Усі джерела переглянуті в оригінальному друкованому вигляді або ж в електронних копіях у загальнодоступних електронних бібліотеках.
  Відібрані документи розміщено в розділах за персоналіями діячів. Видання включає іменний покажчик авторів та інших осіб, вказаних у бібліографічному описі, а також історичних особистостей (персоналії), згаданих в описаних документах. Подається "Перелік періодичних, серійних та продовжуваних видань", публікації з яких включені до покажчика.
  Збір даних до покажчика завершено 1 жовтня 2021 року.
  Електронна версія біобібліографічного покажчика доступна на вебсайті Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових у рубриці "Електронна бібліотека" за посиланням
  Видання розраховане на широке коло користувачів – істориків, краєзнавців, викладачів, учителів, студентів, учнів та всіх, хто займається вивченням минувшини рідного краю.


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється