Молодий камерний театр, у якому панує сімейна атмосфера │ Рубрика "Цей день в історії"

Молодий камерний театр, у якому панує сімейна атмосфера │ Рубрика "Цей день в історії"

01.05.2024
133
  Чернігівський обласний молодіжний театр – храм мистецтва, де б'ється серце юності. Датою його заснування офіційно вважається 1 травня 1985 року, коли театр зіграв виставу перед курсантами Чернігівського вищого воєнного авіаційного училища льотчиків. Та історія театру трошки довша.
  Спочатку, від 1976 року, в Чернігові був театр ляльок (тривалий час – без приміщення). У 1982 році в колектив прийшов молодий режисер Геннадій Касьянов. Він дав нове дихання лялькам, навколо нього протягом 1982–1984 рр. згуртувалася творча молодь – молоді актори, більшість із яких щойно закінчила Дніпропетровське театральне училище, створивши таким чином основу театральної студії "Молодіжна сцена" при Чернігівському обласному театрі ляльок.
  До 40-ї річниці Перемоги у німецько-радянській війні Геннадій Касьянов написав інсценівку двох творів Бориса Васильєва – "А зори здесь тихие…" та "В списках не значился", що дістала назву "11 сторінок воєнної прози", жанр якої був визначений як "досвід прочитання прози на сцені", тобто постановка була новаторською й експериментаторською. Саме з нею 1 травня 1985 року актори й потрапили до Чернігівського вищого воєнного авіаційного училища льотчиків. Згодом виставу дали у шпиталі, ПТУ, бібліотеці імені В. Г. Короленка (нині – імені Софії та Олександра Русових). Новий театр набув розголосу в місті.
  У жовтні 1985 року відбувся 2-й республіканський конкурс самостійних робіт молодих акторів, режисерів та сценографів. До Чернігова для відбору учасників приїхали відомі київські критики С. Васильєв і В. Фіалко, які переглянули "11 сторінок…" у репетиційному приміщенні театру імені Шевченка й оцінили роботу, запросивши творчу групу взяти участь у конкурсі, що проходив в Одесі. 24 жовтня 1985 року чернігівський молодіжний театральний колектив, який мав тоді назву театр-студія "Молодіжна сцена", став лауреатом престижного конкурсу і посів перше місце. Його учасники – режисер Геннадій Касьянов і актори Любов Веселова, Юлія Матросова, Тетяна Салдецька, Мирослава Витриховська, Тетяна Тушич, Володимир Банюк, Олександр Максяков, Олег Шпак та Алла Дадашьянц – здобули першу важливу перемогу, яка багато значила не лише для їхніх творчих колег, а і для просування та становлення молодіжного театру. Колектив запросили зіграти в Києві й москві.
  Після приголомшливого успіху постановки "11 сторінок…" чернігівська театр-студія "Молодіжна сцена" поставила наступний спектакль – "Завтра була війна" за Борисом Васильєвим та "Ювенільне море" Андрія Платонова, які виявилися дуже вдалими.
  У 1987 році зусиллями Є. Федоренко, В. Половця й М. Вереса було остаточно вирішено питання щодо приміщення для театру, який складався на той час із театру-студії "Молодіжна сцена" та лялькової трупи. Йому передали будинок колишньої єврейської гімназії при синагозі (напередодні переїзду театру тут розташовувався Будинок піонерів). Працівники театру разом з будівельниками приводили історичний будинок у належний стан.
  Отже, 1 жовтня 1988 року в Чернігові відкрився новий театр, який дістав назву Театр для дітей та молоді. Перший театральний сезон відкрився виставою за "Кар'єром" радянського класика Василя Бикова. Далі були поставлені "Федот-стрілець…" Л. Філатова, "Старший син", "Казка про Моніку" та ін.
  У 1988 році театр започаткував фестиваль "Грудневі театральні вечори". Відтоді почався творчий коловорот подій: нові вистави, актори, запрошені режисери й заслужені відзнаки працівників.
  Важлива подія сталася в театрі в 1996 році – від драматичної відокремилася лялькова трупа, що фактично означало функціонування в Чернігові надалі двох театрів – Молодіжного і Лялькового (тепер – Чернігівський ляльковий театр ім. О. П. Довженка).
  У перші роки свого творчого життя театр часто виїздив на гастролі до інших міст України, неодноразово подорожував до Києва з "Ювенільним морем", "Лолітою", "Дванадцятою ніччю", "Оркестром", "Над прірвою в житі", "Графинею і Жаном", брав участь у театральних фестивалях.
  На початку 2000-х рр. директором і художнім керівником театру став один із його засновників Геннадій Касьянов (з того часу він очолював театр до своєї смерті у 2018 році). У 2002 році Геннадій Сергійович був удостоєний звання "Заслужений діяч мистецтв України", а звання заслуженої артистки України отримала провідна актриса театру Любов Веселова.
  Найвідомішими постановками Чернігівського обласного молодіжного театру 2000-х років стали "Дон Кіхот" М. Булгакова (2000), вистави режисера Олексія Янковського, "Ромео і Джульєтта" Клима (2002) та "Анна Кареніна" (версія роману Л. Толстого) Клима (2003), "Овід ("Прощай, Арлекіне…")" Е.-Л. Войнич (2003), "Нора. Ляльковий дім" Г. Ібсен (2004 р.). Ці роки були цікаві і творчою співпрацею театру з колективами Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм. Спільно з ансамблем пісні і танцю "Сіверські клейноди" була здійснена постановка різдвяного проєкту "Вертеп" (2002); з симфонічним оркестром "Філармонія" поставили "Бал Маргарити" за М. Булгаковим (2001), "Пер Гюнт" Г. Ібсена (2001) та ін.
  До 20-річчя театру було відкрито театральний музей і видано книгу "Антология. Собрание цветов" (обидві події – 2004). До 30-річчя театру видано книгу "Монастир для своїх" (2015), що вміщує декілька знакових п'єс та інсценівок, за якими в різні роки театр створив вистави.
  Наприкінці 2018 року КП "Чернігівський обласний молодіжний театр" ЧОР очолив його колишній директор Юрій Кравчук. Наступні два з половиною роки діяльності молодіжного театру не були стабільними. Цей період і для країни, і для театру був пов'язаний з приходом пандемії Covid-19.
  На початку 2019 року режисер Олексій Биш саме в цих умовах створив до професійного свята – Міжнародного дня театру – нову виставу і присвятив її засновникові театру Геннадію Касьянову. Новий театральний сезон восени 2019 року Молодіжний театр Чернігова відкрив святковою подією "Назву не пам'ятаю" молодого режисера В. Сурая за п'єсою Катерини Пенькової у проєкті "СучУкрДрама", а вже в січні світ побачила ще одна його постановка – "Голоси в голові" О. Маслової. У лютому 2020 року режисер Євгеній Сидоренко здійснив постановку "Остання гавань" за п'єсою Теннессі Вільямса, а молода режисерка Олена Гапеєва поставила патріотичну виставу про події Революції гідності й розпочатої у 2014 році війни росії проти України "Прощена неділя" за однойменним твором землячки-прилучанки, української письменниці Лілії Бондаревич-Черненко.
  З 2021 року директор-художній керівник театру – Ігор Тихомиров. У театрі планували нові постановки, але раптово 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. Чернігів опинився в облозі. Але вже в середині березня 2022 року, незважаючи на бомбардування і постійні артобстріли міста та області, в театр (без електропостачання й опалення будівлі) повернулися його актори. У цей нелегкий для країни та Чернігівщини час були створені вистави "Тиловий Що?Денник" – сценічне театральне дійство, що допомагає осягнути теперішню реальність, "Екфразис" – вистава про життя, свободу від темряви і свободу творчості.
  І сьогодні триває активна творча робота. Чернігівський обласний молодіжний театр невтомно створює нові вистави, проводяться розіграші квитків, збори для ЗСУ, до колективу приходять нові актори, та незмінними залишаються знайомі обличчя – люди, що продовжують радувати чернігівців своєю працею, яка так необхідна зараз.
 















 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється