"Неба звітрене бароко" Володимира Невесенка

"Неба звітрене бароко" Володимира Невесенка

03.06.2024
121
  У Чернігівській ОУНБ імені Софії та Олександра Русових – чудове книжкове поповнення! Наш фонд збагатився двома примірниками нової збірки талановитого й напрочуд щирого у своїй творчості поета із Сум Володимира Невесенка "Неба звітрене бароко". Щиро дякуємо, пане Володимире! Вашу першу книжку – "Від смеркання до війни", що народилася 2022 року, ми вже маємо. Тепер буде і друга.
  "Це все моє! – Красиве і просте…" – зізнається автор. Точніше не скажеш. Розгортаємо книгу – і… Як завше, в кожному рядку – те, що викликає хвилю емоцій. От, наприклад…

  Самотній столик. З кавою горня.
  Самотнє сонце смішно мружить око.
  Милуюсь неба звітреним бароко,
  де літака сріблястість, мов блешня,
  у височіні блиска одиноко…


  А ось – іще…

  Влетів у хатину спрожогу,
  а там…
  онук забавляється сонцем…


  Далі – зовсім інший настрій.

  І дощ. І грім, І ніч, немов черниця.
  І хмар хитких розтріпані клубки.
  Загуслий обрій крає блискавиця
  і укриває сутінню зірки.


  Це ж справжні картини, написані словами! Читаєш – і хочеться читати! Такими живописними поетичними образками наповнений перший розділ книжки – "У тихому надгроззі". Тримаєш її в руках – і відчуваєш потужний потік енергії, що проникає в кожну клітинку душі. А мова ж яка! Ніби джерельна вода: п'єш – і не можеш напитися. А слів скільки цікавезних, які не кожен із нас чув: кошениця, прало, загреба, кладень, спадень… І що ж то воно таке?.  Читайте – дізнаєтеся.
  Розділи "На вістрі слова" і "Часу стрімка течія" – це про життя як воно є. Про кохання, часом дивне, а часом – дивовижне, про радощі й болі, про розлуки і стрічання, про надії та жадання, про "яскраві сузір'я – Любов і Добро…"
  "Хмар оплавлених латаття" – розділ про війну. Тут – про жінку, яка була "сорок діб в підвалі, де з живих – лише кіт і Смерть". Про те, як сталося диво: "Йди-но звідси! – їй Смерть сказала. – Йди і котика забирай!" Либонь, навіть Смерть, невблаганна й нещадна, збагнула: ця жінка сильніша за неї!
  Тут – про те, як "на борню із сатаною стали янголи у стрій". Це – про наших воїнів, яким ми вдячні за кожну тиху ніч і за кожен сонячний ранок. І про те, як "Бог Отець із Богом Духом Бога Сина ждуть з війни…" Про матерів, дружин, дітей, які чекають своїх янголів в одностроях із пекла війни. І про тих людей, чиїх рідних вона забрала навіки. І ще багато про що. Одне слово – про те, що болить наразі кожному українцеві.
  Книжка, безперечно, варта уваги. Тому приходьте, беріть і читайте – неодмінно! Чекаємо на вас у бібліотеці.


 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється