Галина Вдовиченко – українська письменниця й журналістка │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

Галина Вдовиченко – українська письменниця й журналістка │ Рубрика "Календар знаменних і пам'ятних дат"

20.06.2024
93


  21 червня виповнюється 65 років від дня народження української письменниці, журналістки, членкині PEN Ukraine, авторки книг для дорослих і дітей Галини Вдовиченко.
  Галина Костянтинівна народилася 21 червня 1959 року в містечку Печензі, колишньму фінському Петсимо, яке розташоване на Кольському півострові. Тато був військовий, мама – медсестра. Через службу батькам час від часу доводилося переїжджати, тому дівчина навчалася у школах Івано-Франківська, Надвірної, Рави-Руської, Москви. А ще Галина багато часу проводила в селі Отинії на Івано-Франківщині, де жили батькові тато й мама. Так склалося, що школу вона закінчувала у Москві, оскільки батьки два роки працювали в Сирії. Після повернення батькові запропонували залишитися у Москві. Пані Галина пригадує, як він сказав тоді: "Хочу порадитися з вами..." Це було спільне рішення: повертаємося додому, в Україну. Так родина опинилася у Львові. Тато мріяв, щоб донька стала лікаркою, а оскільки якогось визначеного бажання Галина тоді не мала, то як слухняна дитина погодилася вступати до медичного інституту. Та, мабуть, утрутилася доля, бо щоб стати студенткою медінституту, дівчині забракло лише пів бала. І вже через рік, відчутно подорослішавши й добре підготувавшись, Галина вступила туди, куди справді хотіла, – на філологічний факультет Львівського університету. Після закінчення вишу працювала в газеті "Високий замок", до 2017 року обіймала посаду заступниці головного редактора, нині займається творчістю.
  Літературний дебют письменниці відбувся у 2008 році, коли світ побачив роман "Пів'яблука". Весь перший тираж твору розійшовся за місяць, що зробило його лідером продажів, а журнал "Кореспондент" поставив роман на друге місце в рейтингу кращих книг 2009 року. Потім з'явився "Замок Гербуртів", який переміг на "Коронації слова", а згодом вийшов у світ під назвою "Тамдевін". "Маріупольський процес" 2015 року також переміг у номінації "Гранд роман" цього ж конкурсу. Після цього були й інші книги – як романи, так і збірки оповідань. Крім книг для дорослих Галина Вдовиченко пише багато творів для дітей. "Мишкові миші", "Ліга непарних шкарпеток", "36 і 6 котів", "Сова, яка хотіла стати жайворонком" та інші – це веселі й захопливі історії, які надзвичайно подобаються дітям.
  Одне з інтерв'ю письменниці називається "Люди не здогадуються, що я їм у вікна зазираю". Вона пише про тих, хто живе поруч. Так, зовнішність Луїзи, однієї з героїнь "Пів'яблука" пані Галина "списала" з реальної жінки, побаченої якось у маршрутці, а ще зустріла чоловіка, зовні – копію іншого вигаданого героя. Випадково почутий уривок із розмови про те, що в хаті постійно губляться шкарпетки, став поштовхом до написання "Ліги непарних шкарпеток", багато її героїв мають стосунок до журналістики, а це вже власний досвід.
  Твори письменниці й уривки з них перекладені латиською, литовською, словацькою, німецькою, англійською та іншими мовами світу. Є також аудіокнижки і книжки зі шрифтом Брайля.
  Галину Вдовиченко називають авторкою оптимістичної прози. Наповнені теплотою, її твори залишають після себе світлі й радісні відчуття. Усе можливо, коли бачиш диво у простих речах. З кожним із нас, а також з тими, хто живе поруч, часом відбувається щось незвичайне, неочікуване. І про ці дива у звичайному житті, про особливих людей, які нам часом трапляються, несподівані зустрічі та події пише пані Галина у своїх книжках.
  Пропонуємо до вашої уваги короткий огляд творів Галини Вдовиченко. Ці книжки можна взяти у відділі абонемента Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових.
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Бора : роман / Галина Вдовиченко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011. – 238 с.

  У книзі йдеться про редакторку у видавництві Христину Бору, яка отримала оригінальний подарунок долі – будинок. Такий презент їй зробив чоловік, якого Бора заледве пам'ятала з юнацьких років і тому ніяк не може збагнути, чому він так учинив. А тим часом, розплутуючи таємницю, вона просто житиме в чудовому будинку. І виявиться, що подарунком став не сам будинок, а спілкування з тими, яких випадок звів під одним дахом. Спокійна світла розповідь про те, як можна будні перетворити на свята і як ступити крок до щастя.
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Засинай : вечірні історії для маленьких [Шрифт Брайля] Прокидайся : ранкові історії для маленьких / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 16 с.

  У книзі вміщено чотири історії для наймолодших читачів. Одні з них треба читати дітям на спокійний сон, а інші – на гарне радісне прокидання. Це книжка-перевертайка – її можна розгорнути й читати з обох боків. З одного боку – "Засинай" – дві історії про те, як засинають машинки, і про Лялечку, яка казала, що ніколи-ніколи не спить. З іншого – "Прокидайся" – де маленькі читачі зустрінуть тих самих героїв, але вже вранці. Книга прекрасно ілюстрована художницею Віолеттою Борігард.
  83.84
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Ліга непарних шкарпеток / Галина Вдовиченко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2013. – 124 с.

  Хто завгодно може визнавати себе невдахою – тільки не шкарпетки, які загубили свою пару. Вони жили в нижній шухляді, та одного разу господиня пообіцяла викинути "увесь цей мотлох", і тоді довелося організувати "Лігу непарних шкарпеток", адже кожна шкарпетка особлива й неповторна. І коли хтось ускакував у халепу, друзі його рятували. Тому навіть коли до сірої шкарпетки знайшлася пара, вона не захотіла покидати давніх друзів. Гумор і тонка іронія, життєва філософія переплелися у повісті, як різнокольорові нитки шкарпеток.
  821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Мишкові миші: з продовженням / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2017. – 145 с.

  Що може об'єднати звичайну домашню мишу, яку звуть Миша, лабораторну мишу Баську, смітникового щура Гібсона, комп'ютерну мишу Джойстика, польову мишу Олька Камуфляжа, кажана Лилика, гламурну мишу Глашу і хлопчика Михайлика, якому довелося стати Мишком? Музика. Кожен у цьому особливому рок-гурті робить свою справу. А згодом до них приєднується ще й дівчинка Зірка. Про пригоди мишачого рок-гурту "Мишкові Миші" розповідається у повісті, яка так і називається, та її продовженні – "Зірковий час Мишкових Мишей".
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Маріупольський процес : роман / Галина Вдовиченко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 282 с.

  Поштовхом до написання роману стала історія, яку авторка почула від поранених бійців у Львівському госпіталі: про кохання між українським захисником і сепаратисткою. Його батьки після загибелі сина забрали вагітну молоду жінку до себе у Львів. "Маріупольський процес" – твір не так про війну, як про людину в лихолітті війни, про кохання, що, змінюючи людей, здатне стерти межі, подолати найскладніші обставини. Письменниця з психологічною достовірністю описує, як війна перевертає світогляд людини й породжує появу нових цінностей у житті.
  821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Найважливіше – наприкінці / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 333 с.

  Головну героїню, Галю, ми знаємо з роману "Пів'яблука". Проте назвати цю книжку продовженням навряд чи можна. Чоловік переніс інсульт, і поки він "балансує" між здоров'ям та невтішними прогнозами, дружина поруч. Тридцять п'ять років разом. Дорослі діти, онуки. Час від часу вона згадує роки, прожиті разом. Як у всіх – зі сварками, сумнівами, ревнощами. Книга про переосмислення себе, своїх почуттів і дій, про боротьбу, особисту війну, перемога в якій від тебе не залежить. А ще – про кохання, не романтичне, а те, що довготерпить і милосердствує.
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Ось відкрита долоня : збірка / Галина Вдовиченко. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. – 204 с.

  Герої збірки – чоловіки й жінки, заробітчани та воїни, волонтери, малі діти – показані у буденних, звичайних життєвих ситуаціях і не тільки. Зі своїми проблемами, спогадами, мріями та сподіваннями вони немов на відкритій долоні, коли видно все. Колись бабусі чи улюблені тітоньки давали їм поради, як жити, любити себе і світ. Але тепер ці молоді жінки, рано посивілі чоловіки, самотні дружини стали мудрішими за своїх батьків, бо життя стало іншим і набуло для них особливої цінності.
  821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Пів'яблука ; Інші пів'яблука / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 466 с.

  Події у книзі розгортаються навколо чотирьох подруг – Магди, Луїзи, Галини та Ірини. Це самодостатні освічені пані з певним життєвим досвідом. Вони різні за темпераментом і характером, проте дружать дуже давно. Кожна з цих жінок має свої досягнення і проблеми, приховані мрії та нереалізовані таланти. І тут у їхньому житті з'являється дерев'яне яблуко, яке, як вони вважають, зробив Іоан Пінзель, той самий знаменитий галицький скульптор. І це яблуко дивним чином впливає на їхнє життя, допомагаючи здійснювати найзаповітніші мрії.
  821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Сова, яка хотіла стати жайворонком / Галина Вдовиченко. – Чернівці : Чорні вівці, 2019. – 45 с.

  У книжці йдеться про двох пташок та їхні звички – спати довго і прокидатися рано. Кожна з пташок веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі? Письменниця і розповідає про такий експеримент. Як досягнути порозуміння, коли "Сові – совине, а Жайворонку – жайворонкове"? Чи різні стилі життя – загроза дружбі? Цей твір потрапив до каталогу "White Ravens 2019" ("Білі круки 2019") – одного з найпрестижніших щорічних каталогів книжкових рекомендацій у галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури.
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Тамдевін. Вовчі історії замку Гербуртів : збірка / Галина Вдовиченко. – Харків : Книжковий клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2015. – 224 с.

  Події роману відбуваються поблизу старовинного замку Гербуртів у Карпатах. Сюди приїздить художниця Анна, яка шукає душевного спокою. А неподалік у дикому гірському урочищі проводить дослідження етолог Юрій. Він виховує трьох новонароджених вовченят, які залишилися без батьків. Людина і вовки в цій "зграї" живуть за вовчими законами, які іноді здаютьс більш досконалими, ніж людські. Несподівана зустріч Юрія та Анни дає кожному можливість по-новому поглянути на своє життя... Також до книжки увійшли оповідання, дія яких відбувається поряд із замком Гербуртів.
  0821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. 36 і 6 котів : вусато-хвостата історія для дітей / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2023. – 135 с.

  36 дорослих котів і 6 кошенят втратили свою домівку й одного дощового дня з'явилися на порозі пані Крепової. Спочатку господиня не хотіла їх приймати, але її серце розтопила киця-сфінкс Баронеса. Кожен із гостей мав свій характер, вдачу, вроду і, звичайно, любов до пригод. Коти подружилися із племінником господині Стасом і навіть допомогли йому налагодити бізнес. Історія позитивна, адже, незважаючи на невгамовність і невичерпну енергію, коти здатні нести відповідальність за власні вчинки. Історія про те, як добро породжує добро.
  84(4УКР)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Хто такий Ігор? : роман / Галина Вдовиченко. – Київ : Нора-Друк, 2010. – 278 с.

  Це розповідь про кохання й містику. І щоб дізнатися, хто такий Ігор, спочатку треба з'ясувати, хто така Олена. Тоді і стане зрозуміло, звідки у головної героїні загадковий дар і чому в її житті важливу роль відіграє вогонь. Головна героїня працює у щоденній газеті. І тут дається взнаки професійний досвід самої авторки. Тож історії з професійного життя редакторів та журналістів не викличуть сумнівів у своїй реалістичності. А здатність письменниці тримати інтригу, "зачіпати за живе" не дозволить читачеві нудьгувати.
  821(477)
  В 25
  Вдовиченко Г. К. Чорна-чорна курка / Галина Вдовиченко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 46 с.

  Історія про те, що звичайна домашня курка може виявитися геть непересічною птахою! Вигадниця неймовірних історій та нових забав, редакторка "Чорнокурківського вісника", танцівниця фламенко, мешканка високого горіха з життєвим девізом "Курку з курсу не зіб'єш!" має мрію навчитися літати. І не треба з цього сміятися, адже ніхто не знає, що вона може вигадати, щоб стати птахою високого польоту!
 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється