3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

03.07.2024
32
  Працівниці Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових на чолі з директором – паном Юрієм Соболем – долучилися до екологічного флешмобу "Екологія в дії: пакетам торба!". Бібліотекарі мали на меті звернути увагу на проблему забруднення навколишнього середовища поліетиленовими відходами та спонукати до впровадження екологічності у повсякденному житті.
  1 червня 2021 року був прийнятий Закон України "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". За визначенням ч. 10 ст. 1 вищеозначеного Закону, пластиковий пакет – виготовлена з пластику тара у формі рукава, з дном та відкритою горловиною, з ручками або без ручок, призначена для пакування та/або транспортування товарів і продукції кінцевими споживачами.
  Перший поліетиленовий пакет з'явився в США 1957 року. Це був фасувальний пакет для хліба. Упаковка стала популярною і потіснила паперові пакети. 1966 року вже 30% хлібобулочних виробів у США фасувалися в поліетилен, де вони довго не черствіли. Поліетиленовий бум із США плавно перетік до Європи. У 70-х роках ХХ століття з'явилися перші пакети з ручками, і вже тоді Західна Європа виробляла 11,5 мільйона таких пакетів на рік. На початку 80-х з'явився популярний пакет "майка", і до 1996 року поліетиленові пакети зайняли 80% ринку упаковки.
  Виготовлення поліетиленових пакетів призводить до витрачання енергії та виснаження невідновлюваних ресурсів, адже поліетилен отримується при переробці сирої нафти і природного газу.
  Основна небезпека поліетиленових пакетів полягає у складності їх утилізації. У ґрунті такі пакети розкладаються не менше 200 років, а під час знищення спалюванням виділяють небезпечні токсичні речовини. При цьому статистика свідчить, що одна людина витрачає за рік 500 поліетиленових пакетів.
  Чи можна взагалі відмовитися від поліетилену? У фондах Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових є видання, авторка якого спробувала це зробити. Експертка з екологічних та сталих звичок, екоблогерка Маріанна Бойко у книзі "104 дні без поліетилену" описує свій досвід 104 днів життя без поліетиленових пакетів. Чи важко це, чи можливо, чи потрібно? Однозначно потрібно і можливо. Непросто, але треба звикнути. І звичка жити без поліетиленових пакетів може стати маленьким кроком до запобігання пластиковому засміченню планети.
 













 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється