Видатні діячі науки і техніки: лауреати Нобелівської премії, народжені в Україні

Видатні діячі науки і техніки: лауреати Нобелівської премії, народжені в Україні

11.07.2024
68
  Продовжуючи цикл "Видатні діячі науки і техніки", працівниці відділу документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук підготували книжково-ілюстративну виставку про лауреатів Нобелівської премії, народжених в Україні. На цій виставці представлена література про трьох учених. Це економіст Саймон Сміт Кузнець, фізик Жорж Шарпак і хімік Роалд Гоффман.
  Бути нобелівським лауреатом означає досягти найвищої наукової нагороди, здобути всесвітню славу й визнання. А для країни лауреата ця премія – ознака високого рівня розвитку вітчизняної науки, культури та освіти.

  Саймон Кузнець



  Саймон Сміт Кузнець народився 9 квітня 1901 року в Харкові в сім'ї Абрама і Поліни Кузнеців. У 1907 році батько Саймона виїхав до США, збираючись викликати туди сім'ю, але початок Першої світової війни порушив ці плани. Після закінчення гімназії Саймон Кузнець навчався на юридичному факультеті Харківського університету. З приходом до Харкова більшовиків навчання призупинилося. У 1922 році Саймон виїхав до США, вищу освіту завершив у Колумбійському університеті. У 1924 році отримав ступінь магістра з економіки.
  Саймон Кузнець увійшов в історію економічної науки як дослідник проблем, пов'язаних з національним доходом, економічними циклами та економічним зростанням. Він був першим, хто розвинув поняття внутрішнього валового продукту в сучасному його розумінні. Концепція ВВП з'явилася в доповіді, яку вчений підготував для Конгресу США в 1934 році. У 1944 році ВВП став основним мірилом економіки країн, яким залишається і донині.
  Саймон Кузнець став творцем теорії будівельних циклів (цикли Кузнеця) – коливань тривалістю у 18–25 років, які пов'язані з періодичним масовим оновленням житла новим поколінням. Вивчаючи особливості демографічних процесів, науковець відкрив закономірність динаміки цього явища та низку важливих загальноекономічних закономірностей розвитку світової економіки.
  Саймону Сміту Кузнецю в 1971 році було присуджено Нобелівську премію з економіки за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, глибшого розуміння економічної і соціальної структури та процесу розвитку загалом.
  У Харкові на честь ученого були названі Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця і вулиця Семена Кузнеця.

  Жорж Шарпак



  Жорж Шарпак (Георгій Харпак) народився в 1924 році у містечку Дубровиця Рівненської області. У 1932 році переїхав з батьками до Франції. У 1938 році вступив до ліцею Святої Луїзи в Монпельє, де його застала Друга світова війна. 19-літнім Георгій вступив до Руху Опору, за що його арештували й кинули до фашистського концтабору Дахау. Протягом року життя Георгія висіло на волосині, але він вижив завдяки знанню мов.
  Після війни Жорж отримав громадянство Франції, закінчив ліцей, здобув ступінь бакалавра у вищій гірничій школі. Під час навчання в коледжі Де Франс відвідував лекції Фредеріка Жоліо-Кюрі, працював у його лабораторії. Так експериментальна фізика захопила молодого вченого. У 1955 році Жорж Шарпак отримав ступінь доктора наук у галузі ядерної фізики. З 1959 року він почав працювати у Європейському центрі ядерних досліджень у Женеві.
  Член Французької академії наук, почесний доктор чотирьох університетів, зокрема почесний доктор Женевського університету, професор кафедри Жоліо-Кюрі і Вищої школи фізики та хімії в Парижі.
  За розроблення детектора елементарних часток у 1992 році удостоєний Нобелівської премії в галузі фізики.

  Роалд Гоффман



  Роалд Гоффман народився в 1937 році у місті Золочів на Львівщині в сім'ї інженера. У 1941 році, з приходом німців, родина потрапила в гетто, пізніше – до концентраційного табору.
  Після війни Роалд із матір'ю переїхали до Кракова. Жили вони в таборі для переміщених осіб. У Кракові Роалд пішов до школи. Гоффмани були біженцями та жили в таборах у Польщі, Чехословаччині, Австрії, Німеччині. 1949 року сім'ї дали дозвіл на переїзд до США. Прибувши до Нью-Йорка, 11-річний Роалд уже володів п'ятьма мовами й почав вивчати шосту – англійську. Він вступив до особливої школи для обдарованих дітей.
  1955 року Роалд Гоффман пішов учитися до Колумбійського університету. За порадою рідних, мав намір стати лікарем, але під час навчання зробив вибір на користь хімії. Пізніше молодий хімік вступив до аспірантури Гарварда. Саме там здобув ступінь доктора філософії.
  Роалд Гоффман став відомим, узявши участь у створенні правил Вудворта-Гоффмана. Він продемонстрував, як симетричні властивості електронних орбіталей пояснюють перебіг хімічних реакцій.
  У 1981 році Роалд Гоффман отримав Нобелівську премію з хімії за розробку теорії протікання хімічних реакцій, що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів, розділивши її з японським хіміком Кенічі Фукуї, який розробив інший спосіб аналізу хімічних взаємодій, що міг би пояснити ті самі хімічні зміни.

  Список літератури

  1. Бондарчук П. М. Гофман (Хофман, Hoffman) Роалд // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. – К. : Наукова думка, 2004. – Т. 2 : Г – Д. – С. 178.
  2. Бондарчук П. М. Шарпак Жорж (Георгій) // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України. – К. : Наукова думка, 2013. – Т. 10 : Т – Я. – С. 597.
  3. Гладишевський В. І. Гоффман / В. І. Гладишевський // Енциклопедія Сучасної України. Т. 6. Го – Гю / НАН України, Наук. т-во ім. Т. Г. Шевченка, Ін-т енцикл. дослідж. ; [голов. редкол. 6 т.: Дзюба І. М. (співголова) та ін.]. – Київ : [б. в.], 2006. – С. 337–338.
  4. Жорж Шарпак // Лауреати Нобелівської премії, 1901–2001 : енцикл. довід. / уклад. С. О. Довгий. – Київ : Український видавничий центр, 2001. – С. 630.
  5. Захарчук Є. Нобелівська премія – одна з найпрестижніших міжнародних премій... Роалду Гоффману – 80! / Є. Захарчук // Слово Просвіти. – 2017. – № 30). – С. 16.
  6. Корсак І. Ф. Зустріч у Швейцарії / І. Ф. Корсак // Імена твої, Україно : худож.-док. оповідання. – Луцьк : Твердиня, 2007. – 299 с.
  7. Михайличенко Д. Семен Кузнець і харківська вища економічна школа / Д. Михайличенко // Вища школа. – 2015. – № 9–10. – С. 10–22.
  8. Роалд Гоффман // Лауреати Нобелівської премії, 1901–2001 : енцикл. довід. / уклад. С. О. Довгий. – Київ : Український видавничий центр, 2001. – С. 530.
  9. Саймон Сміт Кузнець // Лауреати Нобелівської премії, 1901–2001 : енцикл. довід. / уклад. С. О. Довгий. – Київ : Український видавничий центр, 2001. –С. 423.
  10. Сигалов А. Народжені в Україні [лауреати Нобелівської премії: Ілля Мечников, Роальд Хофман, Саймон Кузнець, Жорж Шарпак, Залман Ваксман, Шмуель Агнон] / Анатолій Сигалов // Україна молода. – 2019. – 16 січ. (№ 5). – С. 8–9.
  11. Сорока В. Вигнанець, фізик, громадянин світу [Жорж Шарпак] / В. Сорока // Освіта України. – 2017. – 27 листоп. (№ 46). – С. 14–15.
  12. Чекман І. Американський учений із Золочева / І. Чекман // Вісник Національної академії наук України. – 2007. – № 7. – С. 48–50.
  13. Шендеровський В. А. Його народила Волинська земля / В. А. Шендеровський // Нехай не гасне світ науки. Книга перша. – Київ: ВД "Простір", 2009. – С. 365–372.
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється