18.04.2013
295

Письменницька творчість молодих українців та європейський контекст (чи є "точки дотику"?)!

 

  Таку назву мала веб-конференція, яку організували Центри європейської інформації Кіровоградської, Чернівецької, Херсонської та Чернігівської областей виступили організаторами і під час якої з’ясовували особливості письменницької творчості молоді українці.
  Основним експертом заходу виступив Олександр Ратушняк, координатор громадської організації "Український клуб", кандидат педагогічних наук. Олександр організовує численні зустрічі сучасних українських письменників з кіровоградськими читачами та місцевою громадськістю. Під час обговорення учасники дійшли висновку, що український мистецький простір є сегментованим. Проводиться безліч заходів, поетичних та інших мистецьких фестивалів, а інформація розповсюджується у сусідніх регіонах. Ольга Швець (засновник та організатор всеукраїнського та міжнародного фестивалю поезії "Ан Т-Р-Акт") розповіла, що у Херсоні вже п'ятий рік поспіль проходитиме міжнародний поетичний фестиваль "Антракт", який включає в себе синтез авангардної поезії, музики, фотографії, образотворчого мистецтва та театру. Фестиваль відбудеться 20-21 квітня у катакомбах Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара http://www.oda.kherson.ua/news/festival-poehzii-antrakt-priglashaet-hersoncev-posetit-noch-v-biblioteke. На захід пані Ольга запросила учасників веб-конфренції, зокрема, Андрія Тужикова, співзасновника творчої групи "Тролейбус", який брав участь у заході у Чернівцях. Саме таке спілкування зможе стати початком подолання "сегментованості" українського мистецького простору.
  Обговорюючи європейський контекст української творчості, Андрій Тужиков розповів про Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ, учасником якого він був, а минулого року навіть модерував одну із секцій. У фестивалі беруть участь митці з різних, у тому числі європейських країн, зокрема: Німеччина, Польща, Австрія, Данія, Швейцарія та інші. Цього року фестиваль відбуватиметься 6-8 вересня.
  Учасники заходу відзначили, що позитивом є те, що в Україні під час проведення різноманітних фестивалів відбувається "синтез мистецтв", наприклад поетів та художників або фотографів та поетів.
  Наступним питанням, яке учасники веб-конференції обговорили стала складність видання власних творів молодими авторами. Звучали назви видавництв, які охоче друкують твори талановитої молоді, але таких можливостей все ще невелика кількість, тому часто доводиться займатись само видавництвом. Щодо розміщення творів у мережі Інтернет висловлювались різні думки: і те, що можна знайти цікаві твори і те, що все-таки друковані видання створюють і відповідають певній культурі. Пані Ольга Швець зазначила, що у Херсоні і влада підтримує видання творів, наприклад було виділено кошти на друк обкладинки, що є вагомим внеском, на думку Ольги.
  Крім висвітлених основних питань, звучало і багато інших ідей. Захід відбувся емоційно та інформативно, адже навіть за географією охоплено різноманітні регіони України. На завершення веб-конференції учасники дійшли висновку, що доцільним було б видання "Антології молодих українських авторів". Можливо, на їх думку, варто було б звернутись до відомих митців для цієї справи.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється