05.06.2014
265

  В рамках заходів відзначення у 2014 р. Міжнародного року Г.Г. Шевченка в читальному залі бібліотеки пройшла літературно-мистецька година, приурочена 200-річчю від дня народження Великого Кобзаря, під назвою "Його благословила доля славою святою…".
  Ведуча В. Куценко ознайомила гостей, запрошених та учасників заходу, переважно вчителів з Чернігівської області, з тематичною книжковою виставкою "Не вмирає душа наша, не вмирає воля". Листи, щоденники, спогади, художні твори й картини, наукові шевченкознавчі розвідки – все це висвітлило творчість Шевченка як поета, художника, драматурга та прозаїка.
  Родзинкою стало представлення літератури рідкісних видань з основного фонду бібліотеки, про яку розповіла Т. Ковальчук. До уваги освітян рідкісні примірники "Кобзаря", видані в Санкт-Петербурзі в 1898 р. та 1908 р., фототипне перевидання унікального позацензурного примірника 1840 року, ювілейне видання 1934 р., надруковане в Харкові. Також широко представлений альбом Т. Шевченка з його малюнками, особливо – альбом 1845 року. Це унікальний документ в історії України: 35 невеличких робіт знайомлять нас із переважно втраченими пам’ятками української архітектури, нагадують про складну і трагічну долю народу. І перше видання цього альбому – це ще один крок у розкритті багатогранного таланту Т.Г. Шевченка.
  Чернігів, Ніжин, Седнів, Козелець, Батурин, Борзна, Бахмач, Ічня – ці географічні назви зусттрічаються на сторінках "Дневника" Т.Г. Шевченка, який гаряче любив наш край, мав на Чернігівщині багато друзів. Присутні ознайомились з рекомендаційним бібліографічним покажчиком "Чернігівські шляхи Тараса", переглянули документальний фільм, створений бібліотечними працівниками відділу краєзнавства.
  Почесним гостем заходу став ветеран військово-морського флоту, капітан І рангу В. Шило. Він розповів, що дату народження Кобзаря він знав ще змалку та визнавав справжнім святом. Саме завдяки Шевченкові він залишився вірним Україні, своїм друзям, збагнув своє національне коріння. Шевченко був і є чимось більшим ніж поет і для нині сущих і прийдешніх поколінь.
  "Ми всі настільки українці, наскільки в кожному живее Шевченко" – сказав В. Шило.

 

IMG_0271 IMG_0265 IMG_0281
 IMG_0262  IMG_0278 IMG_0300
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється