07.08.2014
277
DSC04763   "Василь Липківський – національний духовний провідник", – під такою назвою в читальній залі бібліотеки ім. В.Г. Короленка представлена книжково-ілюстративна викладка літератури. Митрополит В. Липківський (1864-1937) – людина непересічна: благовісник Української Автокефальної Православної Церкви, доктор технічних наук, професор. Його постать яскрава, самовіддана і трагічна. І, на жаль, ще й досі належним чином не пошанована.
  Українським Золотоустом, Апостолом і Мучеником за Церкву Христову й за свій народ  називали В. Липківського тисячі парафіян та учнів на початку минулого сторіччя. Наші патріотичні сучасники, незалежно від  конфесійної належності, сприймають Василя Липківського як ідеальний приклад людини, яка повсякденно втілювала в життя тезу "Бог і Україна над усе". Всі його праці надають сил і натхнення народу України в справі зміцнення Української Церкви й державності.
  Маємо надію, що користувачів бібліотеки зацікавить література  про неоднозначну особистість митрополита. Статті періодичних видань знайомлять присутніх з кількома проповідями Василя Липківського. Відомо, що у своїй книзі "Проповіді на неділі й свята. Слово Христове до Українського народу" на 600 сторінках їх зібрано 197 і розраховані вони на широку аудиторію. Митрополит Василь мав талант яскраво, образно і доступно викладати своїм слухачам богословські постулати. У кожній проповіді він постає як блискучий полеміст, викриваючи свавілля властей і наругу над Церквою.
  Доля України і українського народу – болюча і пекуча тема проповідей Василя Липківського. Вона неодмінно пов’язана із становищем української Церкви, зневаженої і гнаної як московською Церквою, так і більшовицьким режимом. Особливо зворушливою щодо цього є проповідь "Христова освіта й сліпі бандуристи", в якій Митрополит Василь Липківський закликає увесь народ почути слово Христа: "Прозри! Віра твоя спасла тебе!".
  Бібліотечними працівниками представлена добірка документів "Митрополит Василь Липківський. Духовна спадщина" для більш повного висвітлення діяльності та життєвого шляху митрополита.
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється