23.10.2014
281

  З метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні, Указом Президента України від 20 жовтня 2009 року установлено День визволення України від фашистських загарбників, який відзначають щорічно 28 жовтня.
  Залпи гармат розітнули небо, свинцеві кулі прорізали тишу, спалахи снарядів окотили нашу землю. Почалася Велика Вітчизняна війна…
  Книжково-ілюстративна експозиція "Вічний вогонь нашої пам’яті", презентована в читальній залі обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка, розкриває трагічні воєнні  роки окупації України, починаючи з 22 червня 1941року. Видання, представлені на виставці розповідають про основні етапи та операції визволення, які розпочались після завершальних боїв Сталінградської битви у листопад 1942 року зі сходу. На початку зими 1942р. були звільнені перші населені пункти України, а остаточне визволення українських земель розпочалось у ході Курської битви у липні-серпні 1943р. І вже 23 серпня радянські війська звільнили м. Харків.
  У вересні – жовтні 1943 року розгорнулась героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. В ході боїв за Дніпро 6 листопада 1943 року було визволено місто Київ. Київська наступальна операція завершила корінний перелом у ході Другої світової війни й мала надзвичайний вплив на весь наступний характер воєнних дій. З поверненням Україні її столиці та виходом радянських військ на Правий берег Дніпра ні в кого вже не залишилось сумнівів, що німецько-фашистській армії на українській землі не втриматись. Про події битви за Дніпро розповідає "Енциклопедія Великої Вітчизняної війни 1941-1945" (гол. ред. Козлов М.) Остаточне визволення України вже було справою часу. Ніякі перешкоди й труднощі не могли вже спинити Червону армію, яка нарощувала силу ударів по ворогові. Тут необхідно підкреслити вирішальну роль досвідчених військових керівників, які показували приклад, талант, розум, енергію. Своїми діями і волею вони єднали мільйони людей.
  З січня 1944 року радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило 12 блискучих наступальних операцій. Дуже важливе значення мали Корсунь – Шевченківська операція (січень – лютий 1944р.) та Карпатсько-Ужгородська операція (жовтень 1944р.). У перебігу Карпатсько-Ужгородської операції відбулося визволення від фашистської окупації території і в її довоєнних кордонах, а на останній стадії операції радянські війська очистили від ворога останнє головне місто Закарпатської України місто Ужгород  і 28 жовтня завершили визволення України.
  Хроніка визволення України висвітлена у книзі "Безсмертя. Книга пам’яті України 1941-1945" (гол. ред. Герасимов І.) Це видання скромна данина незгасної пам’яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, свободу і незалежність Батьківщини. Шеститомник "Книга скорботи. Чернігівська область" в алфавітному порядку представлені списки загиблих земляків в розрізі кожного району нашої області.
  Коли точилися бої на передовій, то в тилу ворога з 1941 року взялися створювати підпільні організації та партизанські загони для антифашистської діяльності. В українських лісах діяли великі з'єднання С. Ковпака та О. Федорова.
  Про трагічні долі партизанів та підпільників Чернігівщини ви можете дізнатися прочитавши книги: "Слідами Чернігівського підпілля", "Право на Безсмертя", "Долі, обпалені війною" Л. Студьонової; "Шестовиця на дорогах війни" Ю. Ярошенка; ознайомитись з документами та матеріалами з архівних фондів в книзі "В тилу ворога. 1941-1945" (упор. Мельник С.).
  Про кожну краплю крові, кожну сльозу матері, дочки чи сина, які пролиті нашим народом, мають знати нинішні й майбутні покоління. Вірші та твори, написані П. Тичиною, В. Сосюрою, О. Довженком, А. Малишко, П. Загребельним в боях закликають пам'ятати про тих, хто поліг на фронтах та загинув від фашистських тортур. За словами прем'єр-міністра Британії Черчіля "З поміж усіх народів, які опинилися під владою Німеччини, чи не найбільше постраждав український. Але, разом з тим, він ціною мільйонів своїх представників зробив величезний внесок у перемогу над нею…".
  Дорогою ціною дісталась перемога Україні. На окупованій території країни загинуло більше 5 млн. осіб, в тому числі майже 4 млн. мирних жителів, до Німеччини було вивезено приблизно 2 млн. остарбайтерів. Прийде день, коли сьогодення стане минулим, коли будуть говорити про великий час і невідомих героїв, які творили історію. Хотілося, щоб всі знали, що не було невідомих героїв, а були люди, які мали своє ім'я, своє обличчя, свої передчуття і надії, і тому муки того найнепомітнішого з них були не менші, аніж муки того, чиє ім'я ввійде в історію. Хай же ці люди будуть завжди близькі нам, як друзі, як рідні, як ми самі.
  Вічна пам’ять визволителям Української землі, полеглим на полі битви!
  Честь і слава живим героям!

 

5_3 5_4
5_6  5_5
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється