18.11.2014
273

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ ТА ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ

Хрести… Хрести…
Померлих так багато,
Що не усіх земля і прийняла…
За убієнних на весь світ кричати
Нам треба. Пам’ятати все про них
І кожне ім’я злотом написати
Грядущим на скрижалях кам’яних.
  Ці проникливі, сповнені болем рядки з вірша молодої української поетеси Марини Довгаль стали красномовним епіграфом до низки заходів, що відбулися 18 листопада в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка. Учасниками зустрічей, об’єднаних спільною темою пам’яті жертв голодомору і політичних репресій, у черговий раз стали студенти технологічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка. Разом зі своїм викладачем – кандидатом філософських наук, доцентом кафедри філософії та культурології А.В. Царенком – молоді дослідники відвідали відділ абонементу, де ознайомились із виставкою книг "Великий голод в Україні". Створена на базі відділу виставка, присвячена жертвам людиноненависницької політики сталінських часів, вже давно стала сумною, але настільки необхідною для пострадянського сьогодення традицією: постійно оновлюючись, вона не один рік поспіль привертає увагу широкої читацької аудиторії до трагічних подій 1932-1933 рр. У стислому і, водночас, змістовному огляді, представленої на виставці літератури, йшлося про осмислення трагедії голодомору в окремих історичних студіях, а також про її відображення на сторінках художніх творів.
  Зі значною кількістю наукових праць із проблеми голодомору на Чернігівщині вихованці педагогічного університету мали змогу ознайомитись в добре знаному в Україні осерді регіональних досліджень – відділі краєзнавства.
  У великій читальній залі на студентів чекало ознайомлення з іншою традиційною презентацією видань, присвячених пам’яті знищених тоталітарним режимом. "Це була трагедія української нації" – таку лаконічну й промовисту до сліз назву цій книжковій виставці дали її автори – співробітники відділу документів із суспільних та гуманітарних наук.
  У мистецькій вітальні відділу мистецтв було запропоновано студентам-технологам переглянути короткометражну стрічку "Білим по чорному" (ТРК 41 Канал) – справжній документальний реквієм, присвячений жертвам голодомору. Показово, що перед цим всі присутні на заході вшанували хвилиною мовчання воїнів Збройних Сил України – уродженців Чернігівщини, що напередодні загинули в зоні проведення АТО.
  Нагадуванням про нелегкі випробування сучасності стала й фотовиставка "За єдину Україну", яку юні науковці відвідали на завершення своєї пізнавальної екскурсії.
  Викладачі та студенти педагогічного університету висловлюють щиру подяку відданим своїй справі працівникам Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка та її директору Інні Михайлівні Аліференко за допомогу в проведенні спільних заходів, сподіваючись на тісну й плідну співпрацю в майбутньому.

DSCN3127+

 DSCN3107+
 DSCN3096+  DSCN3123+
DSCN3118 DSCN3100
DSCN3092+ DSCN3091+
DSCN3111

 

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється