20.01.2015
1739

Україно, соборна державо,
 Сонцесяйна колиско моя,
 Ні, не вмерла й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях.

  В історії становлення незалежності і соборності України, особливе місце займає день 22 січня 1919 року, коли Директорія Української Народної Республіки проголосила Злуку всіх українських земель в єдину Українську державу. Саме цей день з′єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Української Народною Республікою прийнято відзначати як свято – День соборності України щороку.
  В Актi злуки проголошувалося: "Однинi воєдино вливаються століттями відiрванi одна від одної частини Єдиної України, Захiдноукраїнська Народна Республiка (Галичина, Буковина Угорська Русь) i Надднiпрянська Велика Україна. Здiйснилися вiковiчнi мрiї, якими жили, i за якi вмирали кращi сини України. Однинi є єдина, незалежна Українська Республіка".
  Цей день увійшов до національного календаря як велике державне свято і відзначають його з 1999 року.
  Напередодні Дня Соборності України, 20 січня, співробітники Чернігівського міського відділу кримінально-виконавчої інспекції разом зі своїми підопічними завітали до Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.
  Про День Соборності України, історію її виникнення розповів співробітник Чернігівського міськвідділу КВІ Лаптій Б.В. і запропонував переглянути документальний фільм по темі, яка викликала зацікавленість присутніх та обговорення.
  Провідний бібліотекар відділу документів з суспільних та гуманітарних наук Лагута І.В. презентувала літературу про перебіг тих подій, що пов’язані з добою Української революції 1917-1921 рр., героїчним боєм під Крутами в час Першої більшовицько-української війни, а саме: невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади, фотоматеріали представлені на книжково-ілюстративних виставках "Без власної держави немає української нації" (До Дня Соборності) та "За волю і долю України" (До Дня пам’яті героїв Крут).
  Завідувачка відділу документів з суспільних та гуманітарний наук Зелинська В.В. розповіла про історію бібліотеки, яка функціонує вже близько 138 років та має у своєму фонді близько 850 тис. документів. Гостям було запропоновано користування унікальним книжковим фондом, безкоштовні тренінги та заняття з основ комп’ютерної грамотності, безкоштовний Інтернет, Wi-Fi зона, різноманітні клуби за інтересами та багато ін. Більшість з присутніх виявили бажання стати користувачами бібліотеки.

1 2

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється