26.01.2015
1350

7_(1)  26 січня в залі періодичних видань Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки "Трагедія Голокосту – урок для всього людства".
  З початку Другої світової війни, однією з найстрашніших катастроф XX століття є Голокост, дослівно, – знищення людей способом повного спалення.
  Це – загальний термін для
позначення злодіянь, вчинених нацистами та їхніми прислужниками відносно осіб єврейської національності.
 
Зроблене фашистами з 1,5 мільйона євреїв в Україні та 4,5 мільйона в Німеччині, Австралії, Франції, Голландії, Польщі, Угорщині, Румунії, Югославії, Чехословаччині, Бельгії, Норвегії, Росії можна назвати катастрофою, рівною якій не було в історії людства.
  Був знищений демографічний і культурний центр світового єврейства, що існував у Центральній та Східній Європі близько 1000 років, винищені безліч сімей, общин, осередків єврейської культури й ученості. Загинула ціла спільнота з особливим устроєм життя.
  Щороку, 27 січня весь світ відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день були визволені в’язні найбільшого нацистського табору смерті – Освенцім.
  Книжково-ілюстративна виставка "Трагедія Голокосту – урок для всього людства" розпочинається розділом "Історична наука про Голокост", де представлені книги Курта Зонтгаймера "Як нацизм прийшов до влади"; Алена Безансона "Лихо століття. Про комунізм, нацизм та унікальність Голокосту"; Ханни Арендт "Джерела тоталітаризму"; статті з наукового часопису "Голокост і сучасність" та журналу "Новая и новейшая история".
  Проте, у дослідженнях західних учених Голокост на окупованих територіях України, Білорусії та ін. не виділений як окрема проблема. Так, німецький історик Поль Дітер у своїй статті "Фашистська окупація України в 1941-1944 рр. у працях західних учених", надрукованій в "Українському історичному журналі" відзначає що "Дотепер не написана історія Голокосту в Україні, а висвітлення подій тих років у різних регіонах досить фрагментарне".
  Символом Голокосту та нацистських злочинів на українській землі є трагедія Бабиного Яру. Лише за два дні 29 та 30 вересня 1941 року в Києві було знищено більше 30 тисяч осіб мирного населення.
  Тоді ж розстріляли і близько трьох тисяч військовополонених, 800 пацієнтів психоневрологічної лікарні. Розстріляли тих, хто намагався переховуватись, кого знайшли, кого виказали. Заохоченням за виказаного єврея становило 1 кг жирів та 1 кг борошна.
  Бабин Яр, як місце масових страт, проіснував два роки. Він перетворився на величезну братську могилу. Там загинуло понад 100 тисяч осіб.
  Привертає увагу і викликає зацікавленість краєзнавча література, яка представлена на виставці. Це – добірка документів і матеріалів "Черниговщина в период Великой Отечественной войны (1941-1945 гг.)"; видання Державного архіву Чернігівської області "Німецько-фашистський окупаційний режим на Чернігівщині", що містить в собі 92 документи; "Книга памяти евреев Черниговщины, погибших в годы Второй мировой войны", яку склав і упорядкував Я.Б. Сокольський; матеріали III-го, V-го, VII-го Міжнародних наукових семінарів "Евреи Левобережной Украины. История и культура", які відбувались в Чернігові; документальні нариси Л. Студьонової та С. Бельмана.
Вражають сухі цифри статистики:
- в м. Прилуки було розстріляно близько 5 тис. євреїв;
- в м. Щорс загинуло 5 тис. осіб;
- в м. Остер – 400 чоловік;
- в м. Ніжин – 500 осіб
  А всього в Чернігові та Чернігівській області було страчено 127 778 осіб єврейської національності.
  Завідувачка відділу документів з суспільних та гіманітарних наук Зелинська В.В., презентуючи виставку, наголосила, що трагедія Голокосту і сьогодні болем відгукується в серцях і свідомості нащадків тих, хто загинув мученицькою смертю. Вона сказала, що ми повинні завжди пам'ятати слова англійського поета Джона Донна: "Ніколи не питай, по кому подзвін; він і по тобі". 

4 3
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється