09.04.2015
1325

  Засідання круглого столу "Роми в Україні" приурочене Міжнародному дню ромів відбулося в читальній залі Чернігівської обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка. В рамках спільного плану роботи Центру правової інформації та Громадської організації "МАРТ" учасникам та запрошеним на захід було представлено: обговорення та напрацювання рекомендацій щодо реалізації "Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року в Чернігівській області", презентація книжково-ілюстративної виставки "Роми в Україні", перегляд документального фільму "Ромська мрія".
  Про історію відзначення Міжнародного дня ромів розповіла представник ГО "Романо дром" Марина Казанська. Барон м. Чернігова та Чернігівської області Петро Главацький ознайомив присутніх з досягненнями та викликами ромської громади м. Чернігова "Черген". Представник Міжнародного фонду "Відродження" Олександр Шваюн представив Стратегію захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року та моніторинг її реалізації. Про Чернігівське національно-культурне товариство "Нове Рома" розповіла Віола Папенко.
  Жваво пройшли обговорювання Стратегії. Про її реалізацію та співпрацю з ромськими громадами міста розповіли представники органів державної влади: Катерина Мовчан – Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА; Ольга Старовойт – обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Євгенія Ляшенко – Департамент соціального захисту населення ОДА, Інна Аліференко – директор обласної бібліотеки ім. В.Г. Короленка; Сергій Буров – виконавчий директор ГО "МАРТ" та представники ЗМІ.
  Провідний бібліотекар Інна Лагута презентувала книжково-ілюстративну виставку "Роми в Україні". Перлинами даної виставки є "Цыганско-русский и русско-цыганский слюварь" (кэлдэрарский диалект) – єдиний в нашій області та книга "Циганська кров" Міхи Козимиренка – уродженця Чернігова, єдиного в Україні професійного письменника циганської національності, автора першого перекладу творів Т. Шевченка циганською мовою, виданих окремою книгою.
  Марина Казанська подарувала для читачів бібліотеки книгу Міхи Козимиренка "Циганське сонце" та українсько-ромський розмовник.
  На закінчення заходу відбувся перегляд документального фільму "Ромська мрія".
  Обласна бібліотека ім. В.Г. Короленка та ГО "МАРТ" дякує за змістовну та теплу зустріч учасникам круглого столу.

 

DSC08463 DSC08467
DSC08520 DSC08545
DSC08550 DSC08575
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється