14.05.2015
1258

  14 травня у Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка відбувся семінар / майстер-клас зі створення першої української DAISY-бібліотеки в межах міжнародного проекту "Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору". Це спільний шведсько-український проект, до якого залучені "Svefi Academy" (Швеція), Львівський обласний ВГО "Українська спілка інвалідів – УСІ", Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій Національного університету "Львівська політехніка".
  Семінар відкрила привітальним словом директор ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Аліференко І.М., яка звернула увагу присутніх на критичну ситуацію в Україні щодо наявністі  адаптованої літератури для людей з вадами зору. Модератор семінару – виконавчий директор ЛОО ВГО УСІ Оксана Потимко наголосила на тому, що в Україні станом на травень 2015 року виготовлено всього 931 аудіокнигу у форматі "DAISY". Тоді як у країнах Європи, зокрема у Швеції, таких книг щороку виготовляється від 3 до 6 тисяч. З презентаціями виступила спільна шведсько-українська команда: Сидоряк Марта, Усов Олексій (зі Швеції), Матті Яткола (зі Швеції).
  Головним пріоритетом проекту є переведення у формат "DAISY" навчальних посібників та підручників для студентів та учнів з глибокими вадами зору.
  Під час семінару присутнім також були роздані CD-диски з програмами для виготовлення книг у форматі "DAISY", друковані пам’ятки з деталізованою інструкцією про правила начитування книги і конвертації. Слухачі отримали наочну та переконливу інформацію щодо переваг дейзі-книги, її універсального характеру, шляхів подолання проблем авторського права, а також усвідомлення необхідності формування та комплектації першої української дейзі-бібліотеки з метою подолання наявних сьогодні проблем.
  Під час семінару слухачам презентувалось технічне обладнання: комп’ютер з голосовими програмами екранного доступу, брайлівський дисплей, дейзі-плейєр.
  Проект має ще одну мету – відкрити публічні бібліотеки для незрячих читачів, адаптувати їх ні книжкові фонди, надати можливість відвідувачам з глибоким порушення зору отримати доступ до літератури. Бібліотекарі Чернігівщини зголосилися допомогти у створенні першої української дейзі-бібліотеки. Завершити роботу над її формуванням планується в грудні 2015 р.
  Передбачається, що укомплектована дейзі-бібліотека в грудні 2015 року буде розміщена на одному з інтернет-ресурсів і передана для користування бібліотекам та іншим зацікавленим сторонам.
  На семінарі були присутні працівники бібліотек Чернігівщини, інваліди з вадами зору.

 

DSC09427 DSC09414
DSC09417 DSC09422
DSC09433 DSC09435
DSC09444 DSC09456
DSC09447 DSC09464
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється