28.07.2015
1283
done

 Великий князь Володимир в історії цивілізації посідає визначне місце. Він названий рівноапостольним. Це один із 12 титулів, які церква дає діячам, що зробили для поширення християнства те саме, що й 12 апостолів Ісуса Христа.
                                                                                         Дмитро Степовик, доктор філософії,
                                                                                         доктор мистецтвознавства.
  З метою збереження та утвердження традицій української державності, нагадування про роль історичної спадщини Руси-України у її становленні, визнання важливості прийняття християнства для розвитку українського суспільства як невід'ємної частини європейської цивілізації та на виконання Указу Президента України від 25 лютого 2015 р. "Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України" в читальному залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка відкрита книжкова виставка "Великий хреститель України-Руси та його слід в історії".
  28 липня в Україні відзначають день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі та День Хрещення Київської Руси-України – релігійне і національне свято. Цього року виповнюється 1000 років з часу Успіння великого київського князя Володимира.
  Київський князь Володимир Великий (Володимир Святославич) народився близько 960 року і помер 15 липня 1015 року. У 988 році вибрав християнство як державну релігію Давньоруської держави. Відомий також як Володимир Святий, Володимир Великий, Володимир Хреститель. Великою заслугою князя Володимира було те, що він прийняв християнську віру і хрестив Київську Русь, і тим самим, відкрив шлях для свого народу до Єдиного Істинного Бога, що з точки зору християнства є головною цінністю. Крім цього своєю рішучою дією князь Володимир відкрив шлях для перемін в житті і розвитку праукраїнського суспільства, як у сфері культури, мистецтва, освіти, так і у соціальній сфері, а також у сфері духовно-моральній. Саме у духовно-моральній позитивній трансформації сучасного йому суспільства велика заслуга Князя Володимира, а сам князь Володимир є найкращим прикладом людини, що пройшла шлях від "хижого звіра", як передає його слова про самого себе автор "Повісті минулих літ”, до Князя Володимира "Красне сонечко”, як називали свого милосердного і благочестивого князя-християнина сучасники.
  Україна – єдина країна у світі, яка має у Ватикані свої державні символи. У соборі св. Петра, неподалік поховання Апостола, є Престол на честь київських князів, святих Ольги і Володимира. Їх мозаїчні ікони викладено на стіні до 1000-ліття хрещення Київської Русі, хоч з XVI століття, коли було закінчено оздоблення собору, тут фактично нічого не змінювалося і не доповнювалося.
  Володимир Ясне Сонечко України тримає в одній руці Десятинну церкву, в іншій – хрест і стрічку із зображенням тризуба. До того ж в одному із центральних престолів собору домінують жовто-сині кольори.

  Пропонуємо вашій увазі книги, літописи та публікації з періодичних видань, представлені на виставці, які відтворюють образ князя Володимира – одного із найяскравіших політичних діячів європейського масштабу.
Віграновський М. Чотирнадцять століть України. – К., 2002;
Головащенко С. Історія християнства:Курс лекцій: Навч. посібник. – К., 1999;
Грушевський М. Ілюстрована історія України. – Донецьк, 2008;
Ілюстрована історія Києва. – К., 2012;
Історія Русів. – К., 2001;
Історія України в особах: Давньоруська держава. – К., 2012;
Костомаров М. Істория України в життєписях визначнійших єї дїячів. – Львів, 1918;
Котляр М. Княжий двір Південної Русі X-XIII ст. – К., 2008;
Моця О. Київська Русь від язичництва до християнства. – К., 1996;
Огієнко Іван Рятування України. – К., 2005;
Огієнко Іван Служити народові. – служити Богові. – К., 2013;
Повість минулих літ. – К., 2002;
Релігієзнавство: Підручник. – К., 2009;
Ричка В. Володимир Святий в історичній пам'яті. – К., 2012;
Толочко П. Володимир Святий. – К., 1996.


  З виставкою можна ознайомитись в читальному залі. Діятиме вона протягом серпня місяця.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється