29.09.2015
915

  29 вересня співробітники обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка здійснили подорож до славетного древнього міста Новгород-Сіверського. Любов до рідного краю, поглиблення знань з історії, відвідання намоленого монастиря, милування природою – всі ці мотиви спонукали працівників бібліотеки вирушити в дорогу.
  Але не тільки відпочивати їхали, заразом зустрілися і з бібліотекарями м. Мени та м. Сосниці, передавши до бібліотек літературу з обмінно-резервного фонду обласної бібліотеки. Таким чином поєднали корисне з приємним.
  Новогород-Сіверський – найпівнічніше місто України, але тепла комфортна погода, сонячний день були на нагоді у мандрівників.
  Найчастіше Новгород-Сіверським князівством правили Чернігівські князі. Серед них найвідомішим став Ігор Святославович – герой "Слова о полку Ігоревім". В місті розташований історико-культурний заповідник "Слово о полку Ігоревім". Працівники культури завжди підтримують один одного, і старший науковий співробітник музею-заповідника, Бунак Олена Вікторівна радо зустріла екскурсантів і провела для них змістовну та цікаву екскурсію містом.
  У Новгороді-Сіверському збереглося немало унікальних пам’яток. Найбільш видатною серед них є Спасо-Преображенський монастир, що був заснований чернігівським князем Мстиславом у 1033 році. Це один з найдавніших монастирів Київської Русі. Зараз – це діючий монастир, в ньому живуть і працюють монахи та послушники .
  Держава і церква співіснують разом на території монастиря. В Спасо-Преображенському монастирі створено історико-культурний музей-заповідник "Слово о полку Ігоревім". Історію створення нетлінної літературної пам’ятки, переклади на іноземні мови, відтворення подій, що описані в "Слові…", історію Новгород-Сіверського краю в цілому – все це побачили працівники Чернігівської бібліотеки.
  Поряд з музеєм збереглися залишки княжого терема часів Київської Русі та фундамент старої Спаської церкви ХІІ ст.
  Нині монастир вважається унікальною пам’яткою фортифікаційної архітектури України. На Лівобережжі це єдина фортеця, яка збереглася в такому гарному стані.
  Безмежними краєвидами Десни, гаями і лесами Сіверщини милувались мандрівники з високих дерев’яних башт мурованої монастирської стіни.
  Під стінами монастиря встановлено пам’ятник тисячам жителів міста та околиць, які були знищені фашистами під час Другої Світової війни.
  Пішохідна екскурсія містом тривала дві с половиною години. За цей час екскурсанти встигли побачити і Триумфальну арку, збудовану на честь проїзду через місто Імператриці, прикрашену гербами міст, які свого часу входили до Новгород-Сіверського намісництва; і унікальну пам’ятку дерев’яного зодчества – Миколаївську церкву, збудовану у 1720 році в народно-козацькому стилі; і найстарішу споруду міста – Успенський собор; і муровані торгові ряди, водонапірну вежу з мозаїчними портретами Леніна і Сталіна, а також Замкову гору з пам’ятником Бояну.
  Бібліотекарі та працівники обласної бібліотеки отримали дивовижні враження від подорожі: збагатили свої знання про історію сіверського краю, літературні пам’ятки, історію Спасо-Преображенського монастиря та багато іншого. Дорогою до рідного міста мандрівники вже знову почали планувати свої наступні подорожі.

1 3 2
6 4 5
 7  8  9
 10  11  12
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється