09.11.2015
1593

  9 листопада – Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва і День української писемності та мови. Символічно, що саме в цей день у великому читальному залі бібліотеки відбулась творча зустріч "У сузір’ї кобзи та ліри" з чернігівським кобзарем-лірником, лауреатом Національної премії імені Т.Г. Шевченка, Народним артистом України Василем Григоровичем Нечепою.
  Народився митець 1 вересня 1950 р. у м. Носівка Чернігівської області. З дитинства захоплювався музикою. Перші уроки отримав від талановитого народного скрипаля Олександра Сопіги. Навчався в музичній школі та Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького, де його викладачем та наставником був Заслужений артист України Леонід Пашин.
  З 1969 р. виступав на професійній сцені як співак. Працював у багатьох творчих колективах: солістом заслуженого народного хору "Десна", солістом ансамблю бандуристів ім. О. Вересая, виступав у Чернігівському народному хорі й у фольклорному ансамблі "Сівери" при Чернігівській філармонії.
  Гру на кобзі й лірі опановував у майстра світової слави Олександра Корнієвського, який був учнем славетного кобзаря Терентія Пархоменка.
  З 1985 р. виступає самостійно як кобзар-лірник.
  Василь Нечепа – унікальний співак-музикант, нині єдиний представник старосвітської чернігівської кобзарської школи, яку Гнат Хоткевич, загальновизнаний авторитет з історії кобзарства, вважав найдавнішою в Україні. Він – прямий спадкоємець і продовжувач творчості Т. Пархоменка та його учня – лірника О. Гребеня.
  Василь Григорович – автор і виконавець концертних програм "Пісні з берегів зачарованої Десни", "Чумацький шлях", "Чого в сльозах калина", "Материні пісні" та ін., з якими він виступав в Україні та країнах Європи, Азії, Північної Америки, Австралії. Багато з них записані на компакт-диски. Кобзар активно співпрацює з сучасними українськими композиторами, здійснює широку гастрольно-концертну діяльність, пропагує українську культуру, музику, пісню та творчість відомих українських письменників у багатьох країнах світу.
  Поруч з цікавими розповідями про гастролі та історичними фактами, гості мали змогу насолодитись українськими піснями у виконанні Василя Григоровича під акомпанемент бандури.
  Творча зустріч пройшла у вигляді уроку-настанови для майбутніх поколінь, головною думкою якого було: пишайтеся своїм корінням, не забувайте історію, цікавтесь культурою і примножуйте духовні багатства своєї Батьківщини.

 

result_PB090506 result_PB090508 result_PB090514
result_PB090540 result_PB090542 result_PB090551
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється