11.11.2015
991

  11 листопада у великій читальній залі Чернігівської обласної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка відбулася презентація світового бестселера професора Єльського університету (США) Тімоті  Снайдера "Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним" за участю київських та чернігівських науковців.
  Дослідження авторитетного американського історика Тимоті Снайдера узагальнює найтрагічніші сторінки в історії Східної Європи.
  У серці Європи посеред XX століття нацистський та радянський режими вбили близько 14 мільйонів людей. Криваві землі, місце загибелі всіх жертв, охоплюють простір від центральної Польщі до західної Росії: Україну, Білорусь та Прибалтику.
  У своїй роботі Тімоті Снайдер досліджує європейську історію між 1933-м і 1945-м роками, коли на цих самих "кривавих землях" було знищено мільйони людей. Український Голодомор, сталінський терор, Голокост, нацизм, етнічні чистки – результат зіткнення двох рівною мірою тоталітарних, злочинних машин. Історики вважають, що наукове значення роботи американського дослідника важко переоцінити.
  Відкрила презентацію і представила гостей директор бібліотеки Інна Аліференко. Вона розповіла, що ця книга є світовим бестселером і перекладена 26 мовами світу. А цього року вперше з'явилася у російськомовному перекладі. Українською мовою книжка побачила світ ще у 2011 році.
  "Нинішня презентація є частиною просвітницького проекту в Україні, який спільно з автором книги та видавництвом "Дуліби" реалізовують Міністерство освіти і науки України, Міністерство оборони України та Посольство Сполучених штатів Америки в Україні", – поінформувала присутніх директор  видавництва Марина Гримич.
  Керівник громадської організації "Сіверський інститут регіональних досліджень" Сергій Лепявко у своєму виступі підкреслив: найбільша цінність книги у "залюдненні" автором історії. Т. Снайдер відштовхується від людських доль і вмонтовує в історію факти та історії людей. "Він – один з найкращих істориків, яких я читав за все життя", – зізнався С. Лепявко.
  Завідувачка відділом суспільних та гуманітарних наук Валентина Зелинська блискуче прокоментувала книжково-ілюстративну виставку "Трагічні сторінки історії Східної Європи".
  В рамках проекту Міністерство освіти і науки України передасть навчальним закладам в різних регіонах країни близько 2 000 безкоштовних примірників книги "Криваві землі: між Гітлером і Сталіним".
  Міністерство оборони, своєю чергою, планує поширити книги у військових навчальних закладах України, бібліотеках військових частин та госпіталях. Електронна версія книги також розміщена у вільному доступі на порталі timothysnyderbloodlands.com.

"Заради здорового глузду, історичної ясності, заради пошани до всіх цих загиблих, – ми мусимо звернути на них увагу і пам'ятати про них. Ми маємо спробувати осягнути, що втратила наша цивілізація разом з цими 14 мільйонами життів. Інакше ми, історики, програємо як гуманісти", – зазначив автор.

 

result_PB110504 result_PB110497 result_PB110526
result_PB110546 result_PB110524 result_PB110537
 result_PB110568  PB110488 result_PB110579
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється