28.03.2016
1163

  28 березня Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка відсвяткувала свій 139-ий день народження. Адже саме в цей день 1877 року була заснована Чернігівська громадська бібліотека, яка в подальшому отримала своє теперішнє ім’я.
  На думку колективу, краще святкування – це спілкування з тими, для кого ми працюємо та вдосконалюємось – нашими читачами. Тому цього дня бібліотека працювала у форматі відкритих дверей, що передбачало безкоштовний запис та перереєстрацію, буккросинг та проведення пізнавальних екскурсій. Пройшли аукціон творчих ідей і пропозицій "Я хочу, щоб в бібліотеці було..." та засідання клубу "Deutch mit spass" ("Німецька з задоволенням"), присвячене історії бібліотеки та її значенню у культурному житті міста. Також цікавим було ознайомлення з художніми експозиціями "Естетика буття" братів-близнюків, доцентів Національного університету "Чернігівський колегіум" ім. Т.Г. Шевченка Романа і Євгена Силків та "Талановиті чернігівці" Чернігівського народного аматорського об’єднання художників "Деснянська палітра" і книжково-ілюстративними виставками "Нове ім’я на мапі м. Чернігова", "Історія бібліотеки мовою бібліографії", "Літературний зорепад України", "Його величність Театр" та ін.
  Найпочеснішим із запланованих заходів стало вшанування пам’яті одного з фундаторів бібліотеки – Олександра Тищинського – та впорядкування його могили, що знаходиться на території Воскресенської церкви міста Чернігів.
  Олександр Тищинський (1835-1896) – український громадсько-політичний діяч та журналіст, послідовний борець за українську справу, автор протирежимних статей "Голос з села", співавтор маніфесту "Заклик до українців"; пізніше діяч української громади в Чернігові, голова повітової земської управи. Він є одним із п’ятидесяти  засновників Чернігівської громадської бібліотеки, який "завів у Чернігові книгарню й бібліотеку, бо велику вагу надавав книгам і хотів їх ширити. І багато людей у Чернігові виховувалися на книгах з бібліотеки Тищинського". Коли Олександра Амфіановича на зборах інтелігенції Чернігова було обрано скарбником громадської бібліотеки, він всі свої книги передав їй. Вони і стали основою фонду майбутньої ОУНБ ім. В.Г. Короленка.
  Цікаво те, що Тищинські виховували семеро дітей. Його улюбленицею була Любочка – найменша донька, майбутня оперна співачка Любов Дельмас, муза російського поета Олександра Блока.
  В 2016 році на мапі Чернігова з’явилась вулиця О. Тищинського (замість вулиці Кропив’янського) на знак визнання неоціненного внеску в культурний розвиток міста відомого громадського діяча.
  В наступному 2017 році ОУНБ ім. В.Г. Короленка святкуватиме свій ювілей – 140-річчя від дня заснування. І колектив бібліотеки та громада вже розпочинають готувати програму різноманітних заходів святкування.
  Будьте певні – бібліотека вас здивує! Тож заздалегідь запрошуємо чернігівців та гостей міста на наш ювілей – ми завжди раді вам!

result_IMG_1867 result_IMG_1847 result_IMG_1841
result_IMG_1831 result_DSC00833 result_IMG_1884
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється