18.07.2016
1358

  18 липня у відділі мистецтв  відбулася година пам'яті, присвячена 80-річчю від дня народження видатного українського кінорежисера, оператора, лауреата  Національної премії України імені Тараса Шевченка, Народого артиста України Юрія  Іллєнка (1936-2010).
  Юрій Іллєнко  належить до числа найвидатніших вітчизняних режисерів другої половини ХХ століття. Його  володаря численних нагород престижних міжнародних фестивалів  називають великим майстром світового рівня і одним із творців українського поетичного кіно.
  Митець  народився 9 травня 1936 р. у м. Черкаси.
  Після закінчення школи вступив до престижного на той час  Всесоюзного  державного інституту кінематографії на операторський факультет у м. Москва.
  У 1960 р. зняв дипломну роботу "Прощавайте, голуби" (перший в історії інституту повнометражний фільм), за яку  отримав нагороди на світових кінофестивалях в Празі і Локарно.
  За найкращу операторську роботу в  1963р.  був запрошений   кіностудією  ім. О. Довженка зняти фільм "Тіні забутих предків" режисера Сергія Параджанова. Фільм став лауреатом понад сотні міжнародних кінофестивалів.
  Як  кінорежисер зняв  художні фільми: "Криниця для спраглих" (Висока оцінка на МКФ у Сан-Франциско, 1988 р.), "Вечір на Івана Купала", "Білий птах з чорною ознакою" (Золота медаль VII Московського міжнародного кінофестивалю; відбіркова премія "Срібні сирени", МКФ, Соренто, Італія, 1972 р.), "Мріяти і жити",  "Лісова пісня. Мавка", "Легенда про княгиню Ольгу" (Почесний приз Києва Юрію Іллєнку на ВКФ 1984 р.), "Молитва за гетьмана Мазепу" (Приз "Золота рибка", 2002 р. Польща) та інші.
  Юрій Іллєнко створив незалежну кіностудію "Фест-Земля", на якій зняв перший в Україні фільм не на державні кошти. В основу фільму покладено  оповідання Сергія Параджанова "Лебедине озеро. Зона". Цей фільм було запрошено на Каннський кінофестиваль, де він отримав два призи: Приз ФІПРЕССІ  міжнародної федерації кінопреси і Приз "Ескор"  незалежної молодої кінокритики.
  Помер Юрій Герасимович Іллєнко  15 червня 2010 р. у селі Прохорівці на Черкащині.
  Присутні на заході  з цікавістю прослухали розповідь бібліотекаря відділу мистецтв Лідії Сенченко про життя і творчість Юрія Іллєнка, ознайомилися з книжковою викладкою "Людина епохи українського відродження", де представлені книги, статті з українських часописів про життя і творчість кінорежисера, компакт-диски його кінофільмів.
  Шанувальники творчості переглянули  відеофільм "Спогади. Юрій Іллєнко".

Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=8SqIJj67fgM

 

result_IMG_0001-e result_IMG_0004-e result_IMG_0005-e
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється