27.07.2016
1338

  27 липня в Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка в Мистецькій вітальні відбулось відкриття виставки авторських виробів "І оживають ляльки…" талановитої корюківської майстрині Марини Шикалової.

  Марина Віталіївна народилася в місті Корюківка. Закінчила Чернігівський національний технологічний університет за економічною спеціальністю. Близько десяти років працювала в податковій інспекції. Також вела гуртки "Спортивний туризм" та "Краєзнавство" в місцевому Будинку школяра.
  Культура рідної землі, а особливо рукоділля, завжди цікавили майстриню. Їй подобались авторські речі – незвичайні, які не мали повторення. І їй захотілося й собі створити щось особливе. Розпочинала з шиття та плетіння гачком. До рукоділля майстриню привчила її бабуся – Ольга Семенівна Макаренко. Пані Марина настільки вправно оволоділа цими техніками, що з часом стала виготовляти на замовлення блузи, костюми, вечірні сукні. Вбрання оздоблювала прикрасами власного виготовлення. Але душа прагнула більшого.
  Якоїсь миті у свідомості з'явився образ ляльки – сонячної дівчинки, яка їде на велосипеді. Призупинивши всі свої творчі проекти, майстриня втілила цей образ у життя. З того часу й зародилась любов до вироблення ляльок.
  За три роки майстринею створено вже більше 200 власних образів, але вона виготовляє ляльки й на замовлення за наданими фотографіями. Окрім зовнішньої схожості, пані Марина намагається передати і характер людини. Новим етапом розвитку творчої діяльності стало проведення майстер-класів з виготовлення ляльок та м'яких іграшок.
  Майстриня продумує образи до найменших дрібниць – від автентичного українського одягу до найдрібніших прикрас.
  "Коли я зробила свою першу ляльку, то зрозуміла, що копіювати нецікаво, тому вирішила вигадувати їм образи, – каже пані Марина. – Більшість моїх творінь життєві, з гумором. Я люблю гумор – він допомагає жити. Дивишся на ляльку, і одразу на душі веселіше стає. Але всі до одної ляльки просякнуті духом України, – продовжує майстриня. – Через ляльку я намагаюся прищепити людям любов до нашої Батьківщини і всього українського".
  На виставці "І оживають ляльки…" представлено близько 40 авторських робіт, майже половина з яких зроблена за останні декілька місяців. Усі вони різні, але є і дещо спільне. Ляльки не просто красуються перед глядачами: кожна з них проживає своє життя, викликає певні емоції.
  З відкриттям виставки Марину Шикалову привітала чернігівська майстриня Лариса Ганненко. Вона зазначила, що дуже приємно, коли відкривають свої виставки нові майстри не тільки з Чернігова, а й з області. Вони дивують новаторством та вражають професіоналізмом. Майстриня зазначила, що в роботах пані Марини є власний почерк, стиль, котрий не можна сплутати з чимось іншим, і це та вершина, до якої йде більшість творчих людей.
  Теплі слова привітання пані Марині висловила голова міського клубу творчої інтелігенції "Оберіг-Чернігів" Ольга Качановська. "Завжди захоплювалась жінками, які поміж усіх турбот можуть приділити час творчості. Нехай Ваша виставка стане хорошим поштовхом до нових звершень, неповторних виробів та оригінальних проектів!"
  Ляльки Марини Шикалової – це життєвість та гумор, любов до Батьківщини та український дух, сюжетна завершеність образу і, відвідавши виставку, можна не тільки підійняти настрій, а й зарядитись світлом, позитивом та добротою, що вони випромінюють.

 

Shykalova-4 Shykalova-2 Shykalova-5
result_CC7K6049 result_CC7K6086 result_CC7K6077
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється