03.05.2017
2077

  Друга світова війна – найжорстокіша подія в історії сучасного світу. В неї було втягнуто 67 держав, 80% населення земної кулі і тривала довгих 6 років.
  Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн. осіб, 90 млн. стали інвалідами. Найбільших людських жертв зазнали: СРСР – до 27 млн. (серед них 80% – українці). Друга світова війна мала характер глобальної гуманітарної катастрофи.
  Напередодні свята – 9 травня в читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка працівники відділу документів із гуманітарних наук організували зустріч різних поколінь. Мета зустрічі – повернутись пам'яттю в ті роки далекі, роки Другої світової війни. 
  Ведуча заходу Утиро Н.О. представила та запросила до слова ветерана Другої світової війни, учасника параду 1945 року у Москві – Бондарева Петра Артемовича. Петро Артемович брав участь у обороні Одеси та Севастополя. Жахливі часи настали, коли Румунська армія, яка воювала на боці нацистів все більше і більше оточувала в кільце воїнів-захисників Одеси. Жорстокі бої тривали протягом декількох діб. На захист Одеси прислали шахтарів, які зовсім не вміли користуватись зброєю. Потрібно було організувати навчання військовій справі. Але ворог був сильнішій і через деякий час солдати отримали наказ залишити Одесу. Ветеран розповідав цікаві речі про те, як він був корегувальником вогню на суші, це дуже відповідальна місія, так як мова йдеться про життя людей. Надавали сигнали капітанам кораблів, щоб вони могли уберегтися від бомб, які скидали німецькі льотчики.
  Бондарев Петро Артемович отримав медаль за оборону Севастополя, був важко поранений, контужений, була порушена мова. Доля так вирішила, що після госпіталю він опинився в Заполяр'ї, служив у розвідці. Для молоді ветеран продемонстрував, як вони брали "язика" (фіна). Усім сподобалось, як 95-річний ветеран показав добру фізичну підготовку. Аудиторія аплодувала.
  Петро Артемович має нагороди – три ордена "Вітчизняної війни", орден – "За мужність", медаль – "Нахімова", медалі – "За оборону Одеси і Заполяр'я", разом 25 медалей. Організація ветеранів України нагородила Бондарева Петра Артемовича медаллю "Почесного ветерана України".
  Ігор Яковішак привітав ветерана з наступаючим святом власними поетичними рядками. Це було дуже зворушливо.
  Ведуча заходу, бібліотекар відділу документів із гуманітарних наук Утиро Н.О. зробила огляд книжкової виставки "Забуттю не підлягає". Кожна книга розкриває багато документальних матеріалів про жахливі події другої світової війни. Лихо і страждання, які пережили люди, були незмірні.
    Наприкінці заходу директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка Аліференко І.М. привітала ветерана Другої світової війни з Днем Перемоги, висловила подяку за те, що завдяки його героїчній боротьбі ми маємо можливість бачити сонце, мирне небо, молоді – навчатись, дорослим – виховувати дітей, а ще побажала усім здоров'я і гарного настрою.
  Бондарев Петро Артемович у свою чергу побажав усім щастя та любові.

result_P1013134 result_P1013159 result_P1013137

result_P1013178

result_P1013153 result_P1013189
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється